Verrassend gelijkspel groen-witten tegen koploper Zeelandia Middelburg

Onze groen-wiiten zijn er, ondanks de vele blessures binnen de selectie, in geslaagd een punt af te snoepen van koploper Zeelandia Middelburg. Na halverwege de 1e helft op voorsprong te zijn gekomen door een mooi doelpunt van Senna Bunt, moest het halverwege het tweede bedrijf een zeer ongelukkige tegentreffer incasseren waardoor na 90 minuten plus 9 minuten blessuretijd een 1-1 eindstand op het scorebord stond.

Dit knappe resultaat is te danken aan een uitstekende collectieve prestatie waarbij vanuit een defensieve opstelling met vijf man achterin en vier man op het middenveld bovenal de taken naar tevredenheid van de technische staf werden uitgevoerd. Zoals vooraf verwacht en het een koploper betaamd tegen een staartploeg waren de bezoekers veel in balbezit en speelden met name in het eerste kwartier de bal rustig rond in de hoop een bres te kunnen slaan in de hechte defensie van Zaamslag, maar dat lukte de ploeg uit de Zeeuwse hoofdstad niet. Onze groen-witten bleken hun zaken aardig op orde te hebben en loerden bij balverovering op een snelle counter. Zo kwam de ploeg ongeschonden het eerste kwartier door. Na een kleine twintig minuten wedstrijd kregen onze groen-witten middels Brian van Hoorn zowaar de beste mogelijkheid tot dat moment. De kopbal van de linkshalf kon door doelman Karim Amer bij de eerste paal gekeerd worden ten koste van een hoekschop. Zo dichtbij het doel waren de bezoekers nog niet geweest.

Even later werd de koploper in de 3e klasse A verrast door de 16 jarige Senna Bunt. Een verre uittrap van Dominique Pijpelink, die tegen alle verwachtingen in een opvallend rustige middag beleefde, kwam op links terecht bij Brian van Hoorn, die verlengde op ploeggenoot Senna Bunt. De jeugdige middenvelder verraste zijn tegenstander en doelman Amer door vanuit de draai de bal knap in de verre hoek te schieten. Net als in de heenwedstrijd namen onze groen-witten de leiding, alleen gebeurde dat toen 20 minuten voor tijd en stond het een minuut later alweer gelijk, om vervolgens in de blessuretijd alsnog onderuit te gaan. Nu na 20 minuten wedstrijd en waren onze groen-witten in staat de voorsprong zonder al te veel problemen lang vast te houden. Gezien alle problemen binnen de selectie (bijna een halve selectie kampend met blessures) en het verschil op de ranglijst onverwacht, maar zeer welkom.

Vanwege de aanhoudende blessuregolf waren deze keer de oudgedienden Marc de Haas en Michiel Leijte opgeroepen om de wedstrijdselectie weer op peil te brengen. Marc de Haas, die als linksback in de basis was gestart, moest halverwege de 1e helft het veld alweer verlaten met een vervelende liesblessure. Zijn vervanger, Michiel Leijte, ging centraal achterin spelen. Het leek wel of hij nooit was weggeweest, uitstekend spelend en volop zijn medespelers coachend met zijn “donkere” stem die over het hele sportpark galmde. Ook na deze wissel bleef de ploeg goed georganiseerd spelen en kwam niet of nauwelijks in de problemen. Vijf minuten voor rust leken de bezoekers dan toch het net te hebben gevonden, maar daar stak scheidsrechter Stan Hermans uit Etten-Leur een stokje voor. De speler die het laatste tikje gaf deed dat overduidelijk in buitenspelpositie en dus ging het feest niet door voor de bezoekers. Tot aan de rust veranderde er niets aan de stand waardoor beide ploegen met een verrassende 1-0 tussenstand de kleedkamers opzochten.

De 2e helft zou wel eens een lastig verhaal kunnen gaan worden voor onze groen-witten, zo was de verwachting. Zeelandia Middelbrug nam natuurlijk geen genoegen met puntverlies. Gezien de stand op de ranglijst kunnen ze een stootje verdragen, maar zover zal de ploeg het niet willen laten komen. De 2e helft was nog maar twee minuten onderweg of het volgende blessuregeval diende zich aan bij Zaamslag. Brian van Hoorn moest met een hamstringblessure het veld verlaten en werd vervangen door Sam Cornelissen. Het spelbeeld was identiek aan de 1e helft, veel balbezit voor Zeelandia Middelburg zonder ook maar een kans te creëren. Tien minuten na rust liep Zeelandia Middelburg speler Boyd van den Bosch tegen zijn tweede gele kaart aan na een overtreding op Joost Simons en kon vroegtijdig gaan douchen. De hierdoor ontstane numerieke meerderheid kwam niet slecht uit voor onze groen-witten. Uiteraard veranderde het spelbeeld hierdoor niet, de koploper bleef de druk er op houden, veelal door de lange bal van achteruit te hanteren, maar de hechte Zaamslag defensie hield stand. Toch kwamen ze na twintig minuten langszij door een wel heel lullig en onverwachts doelpunt. De speler die het doelpunt op zijn naam kreeg had er waarschijnlijk zelf geen enkele weet van, want rechtsback Lars de Jonge schoot bij het uitverdedigen de bal hard tegen het achterbeen van Nurai Mual waardoor deze uitgerekend in de verre hoek achter Dominique Pijpelink belande. Deze 1-1 gaf Zeelandia Middelburg extra vertrouwen op een goede afloop. Dat was in de heenwedstrijd tenslotte ook het scenario geweest. Toch slaagde de ploeg van trainer Niek Corré er niet in nogmaals het net te vinden. Onze groen-witten hielden knap stand, dit tot grote ergernis van de bezoekers. Dat bleek overduidelijk uit de kaartenlast, want scheidsrechter Hermans, die overigens een goede wedstrijd floot, trok maar liefst 8 keer geel voor Zeelandia Middelburg (waaronder 2x geel voor Boyd van den Bosch), tegenover slechts één gele kaart voor Zaamslag. Diep in blessuretijd waren onze groen-witten zelfs noch dichtbij de zege, maar het schot van Joost Simons zeilde over het doel van Kariem Amer. Of het verdiend zou zijn geweest is de vraag; misschien wel gezien de strijdlust en het goed georganiseerde spel waardoor geen kans is weggegeven.

Zo eindigde dit duel in een 1-1 gelijkspel en begint het er aardig op te lijken dat onze groen-witten een ware angstgegner zijn geworden voor de ploeg uit Middelburg. Resultaat na drie ontmoetingen : een 1-0 overwinning voor Zaamslag (oktober 2020), een zwaarbevochten 2-1 zege voor Zeelandia Middelburg (oktober 2021) en vandaag dus een gelijkspel.

Hopelijk weten onze groen-witten een vervolg te geven aan de goede prestatie van vandaag wanneer ze a.s. dinsdag in Koudekerke het inhaalduel spelen tegen VCK, dat inmiddels een ware Zaamslag-angstgegner lijkt te zijn geworden.

Opstelling : Dominique Pijpelink, Marc de Haas (26. Michiel Leijte), Roy van der Staal, Cees van Tiel, Justin Kolijn, Lars de Jonge, Brian van Hoorn (49. Sam Cornelissen), Koen Post, Arno Scheele, Senna Bunt en Joost Simons (96. Byron Bregonje).