Verlies voor groen-witten in laatste thuiswedstrijd van het seizoen

In de laatste competitiewedstrijd van het seizoen stond er voor onze groen-witten niets meer op het spel. Tegenstander RCS had nog een flinterdun kansje om op de laatste speeldag alsnog kampioen te worden. Echter de ploeg had er geen geloof meer in, maar ging desondanks toch voor de winst. Na een 0-0 ruststand duurde het tot halverwege de 2e helft voordat de score werd geopend. Uiteindelijk werd het in de blessuretijd nog 0-2 uit een onterecht toegekende strafschop.

Alleen als Yerseke zou verliezen van VCK zou RSC bij winst op onze groen-witten kampioen worden. Dat geloof was er al lang niet meer in het Souburgse kamp. De wedstrijd in Yerseke was allang onderling geregeld, zo was men van oordeel. Nadat de bus uit Oost-Souburg na het nodige oponthoud veel te laat was aangekomen in Zaamslag kon pas om 14.50 uur worden afgetrapt.

Vooraf werd één minuut stilte in acht genomen in verband met het overlijden van de vrouw van oud speler, clubscheidsrechter en supporter Piet van Drongelen. Toen de jonge scheidsrechter Niels Boel uit Vlissingen om 14.50 uur eindelijk het sein gaf aan RCS dat er kon worden afgetrapt bleek al snel dat beide ploegen aanvallende intenties hadden. Hoewel de bezoekers de beter voetballende ploeg waren, doordat het veel meer individuele kwaliteiten in huis had, deden onze groen-witten hun stinkende best en gaven niets cadeau. Dat deed ook VCK niet, dat in eerste instantie het kampioensfeest van Yerseke leek te gaan verstieren. De ploeg was immers vanaf 11 meter op voorsprong gekomen in Yerseke. Dat nieuws was natuurlijk ook al snel bekend bij de begeleiding van RCS, maar desondanks werd het tempo niet opgevoerd. Blijkbaar was het geloof toch ver te zoeken.

Veel kansen werden er in de 1e helft niet gecreëerd, totdat Zaamslag sluitpost Dominique Pijpelink kort voor de drinkpauze zijn kwaliteiten moest tonen door een afstandschot stijlvol te pareren. Even later kregen de bezoekers een volgende mogelijkheid, maar nu werd er uit een hoekschop ruim naast het doel gekopt.

Toen het nieuws uit Yerseke doorkwam dat het op slag van rust twee keer had gescoord en dus een voorsprong had genomen, moest er in Zaamslag nog twintig minuten worden gespeeld tot aan het rustsignaal. Na ruim een half uur wedstrijd kregen onze groen-witten een uitstekende mogelijkheid om de score te openen. Na goed storend werk van Wesley Dieleman speelde doelman Tim Blind de bal pardoes in de voeten van Niek Luime. Helaas stond het vizier van de Zaamslag spits niet op scherp, want hij schoot van zo’n twintig meter ruim over het verlaten RCS doel. Opslag van rust deed Dennis van Passel op aangeven van Wesley Dieleman hetzelfde. Desondanks boden onze groen-witten de nummer twee van de ranglijst dus uitstekend partij in de 1e helft en hadden met een beetje geluk met een voorsprong kunnen gaan rusten.

In de 2e helft begon RCS voortvarend en al na vijf minuten kreeg het een grote kans om de score te openen. Bij een aanval over de rechterflank kon linksback Maikel Krans, nadat hij kort voor rust was ontsnapt aan een tweede gele kaart, geen enkel risico meer nemen en kon daardoor niet voorkomen dat de bal voor het doel werd gebracht. Marlo Janisse mistte in eerste instantie als gevolg van een goede interceptie van doelman Dominique Pijpelink, waarna Mervin Niemantsverdriet tot zijn eigen verdriet snoeihard de buitenkant van de paal trof.

Toch moesten onze groen-witten halverwege de 2e helft capituleren voor een beter voetballend RCS. Een voorzet vanaf de linkerflank werd door Yordi Nijland hard naar de grond gekopt. Door de stuit op het harde veld schoot de bal omhoog en verdween in de kruising, ondanks een verwoede poging van Dominique Pijpelink om zijn doel schoon te houden.

Yerseke was inmiddels in haar wedstrijd uitgelopen naar een 5-1 voorsprong en was al lang en breed een kampioensfeest aan het vieren toen op Sportpark ’t Durp in de extra tijd de bal op de stip ging in het voordeel van RCS. Scheidsrechter Niels Boel oordeelde dat verdediger Yannick van der Hooft zijn tegenstander in het strafschopgebied onderuit haalde. Helaas was zijn oordeel niet juist, want de kort daarvoor ingevallen verdediger speelde zuiver de bal, waarna de RCS aanvaller zich slim liet vallen. Het was hem niet kwalijk te nemen, want in een split second moet een beslissing worden genomen, terwijl er in het betaalde voetbal scheidsrechters rondlopen die na het zien van videobeelden een zuivere strafschop alsnog wegwuiven. Marlo Janisse mocht aanleggen vanaf elf meter, maar vond Dominique Pijpelink op zijn pad. Hij keerde knap de strafschop, maar zag tot zijn ontzetting de bal toch in zijn doel verdwijnen door toedoen van diezelfde Marlo Janisse. Deze 0-2 betekende ook meteen de eindstand van een wedstrijd die uiteindelijk niets om het lijf bleek te hebben.

Beide ploegen kunnen zich nu gaan opmaken voor de nacompetitie waarin RCS het thuis mag opnemen tegen derde klasser Wieldrecht en onze groen-witten op bezoek gaan bij Den Bommel, de nummer 12 van de 2e klasse E. Wanneer beide ploegen deze 1e ronde ongeschonden doorkomen, staat er een herhaling van het duel van vandaag op het programma, want dan mogen onze groen-witten het op eigen terrein nog een keer proberen tegen RCS. Zover is het echter nog lang niet, eerst maar eens zien af te rekenen met Den Bommel. Dat zal al lastig genoeg zijn.

Zoals gezegd is Yerseke kampioen in de 3e klasse A geworden. Een terecht kampioen, na heel de competitie aan de leiding te hebben gestaan. Vanaf deze plaats een welgemeend proficiat en succes gewenst volgend seizoen in de 2e klasse. Onderin is het doek definitief gevallen voor Wemeldinge, dat zelf verloor van Kruiningen en Lewedorpse Boys zag winnen van Bevelanders. Zij keren na één seizoen terug naar de 4e klasse. VC Vlissingen en Lewedorpse Boys gaan de nacompetitie in voor lijfsbehoud.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Justin Kolijn (80. Yannick van der Hooft), Roy van der Staal, Maikel Krans, Jorin Missu, Michiel Leijte, Juriën Dam (80. Joost Simons), Dennis van Passel, Frans Rokven (63. Koen Post), Wesley Dieleman en Niek Luime.

Het 2e elftal speelde hun laatste competitiewedstrijd bij Yerseke 2. Op het sportcomplex waar Yerseke 1 kampioen werd tegen VCK verloor Zaamslag 2 met 3-0, na een 1-0 ruststand. De spelers waren naar eigen zeggen niet meer vooruit te branden. De fut was er volledig uit na een zwaar seizoen, waarin de ploeg zich toch knap wist te handhaven in de reserve 2e klasse. Zij kunnen dus gaan genieten van de vakantie.