Verdiende zege groen-witten in thuisduel tegen Veere

Onze groen-witten hebben hun zesde thuisoverwinning geboekt. Tegen Veere, de nummer 10 van de ranglijst, werd verdiend met 2-1 gewonnen door doelpunten van het spitsenduo Peter Dieleman en Niek Luime. Daardoor handhaaft de ploeg zich op de vierde plaats en heeft het uitzicht op meer.

De uitslag doet vermoeden dat het een spannend duel was op sportpark ’t Durp, maar daar was eigenlijk geen sprake van. Heel de wedstrijd hadden onze groen-witten controle over de wedstrijd en werden de nodige kansen gecreëerd. De bezoekers konden er, met uitzondering van een geweldige vrije trap, die de 0-1 opleverde,  weinig tegenover stellen. Door deze overwinning en het verlies van Walcheren zijn onze groen-witten de top drie genaderd tot op één punt.

Aanvoerder Michiel Leijte won de tos en koos ervoor om de 1e helft met tegenwind te spelen in de hoop dat na rust de wind niet zou wegvallen, net zoals dat vorige week het geval was bij De Noormannen in Westkapelle. Kort nadat Veere de wedstrijd op gang had gebracht werd duidelijk dat onze groen-witten, ondanks dat het lastig voetballen is tegen een harde wind in, het betere van het spel hadden. Al na vijf minuten kreeg Niek Luime een eerste mogelijkheid, maar hij zag zijn inzet via de vingertoppen van doelman Alex Bakker rakelings langs de paal over de achterlijn verdwijnen. Ondanks dat Veere de wind in de zeilen had, had het de nodige moeite om balbezit te houden. Dat kwam doordat Zaamslag duidelijk de beter voetballende ploeg was en beter omgingen met de weersomstandigheden. De 1e helft was nog niet halverwege toen spits Niek Luime zijn tweede kans in de wedstrijd kreeg. Hij kopte in kansrijke positie uit een voorzet van Ruben de Haas voorlangs het doel van Veere doelman Bakker. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht voor onze groen-witten, totdat Juriën Dam zich vergreep aan een tegenstander en scheidsrechter Rick Sturm uit Oostkapelle floot voor een vrije trap nabij de punt van het strafschopgebied. Twee spelers posteerden zich achter de bal, maar het was uiteindelijk Thijs Koster die de bal schitterend over de muur in de korte hoek krulde. Doelman Dominique Pijpelink deed nog een uiterste poging, maar moest capituleren. Deze 0-1, die duidelijk tegen de verhouding in was, was ook de ruststand. Nog voldoende tijd om in de 2e helft op zoek te gaan naar de gelijkmaker en mogelijk meer.

De 2e helft speelde zich hoofdzakelijk af op de helft van de bezoekers. Met de wind in de rug koos Zaamslag de aanval, maar moest op haar qui-vive blijven voor een eventuele uitbraak van Veere. Dat gebeurde na nog geen tien minuten in de 2e helft. De vooruitgeschoven Zaamslag defensie was gezien bij een diepe bal, maar werd te hulp geschoten door een attent meevoetballende Dominique Pijpelink, die de bal over de zijlijn trapte. Ook met de harde wind in de rug bleek het lastig voetballen. Vaak waren passes net te hard en te onzuiver waardoor medespelers moeilijk bereikt werden. Soms lukte het wel, zoals in de 57e minuut. Peter Dieleman kreeg de bal in de voeten gespeeld en draaide handig weg van zijn tegenstander waardoor hij één op één kwam te staan met doelman Alex Bakker. De spits, die zijn ploeg uit de brand helpt als daartoe de noodzaak is, maakte geen fout en schoof de bal beheerst langs de doelman, 1-1. Deze gelijkmaker was de verdiende beloning voor het vertoonde spel en een voorbode voor nog meer, wat niet al te lang op zich liet wachten.

Amper zes minuten later kregen onze groen-witten een vrije trap op de rechterflank. Middenvelder Koen Post belastte zich met het nemen hiervan. Hij bracht de bal hoog in het strafschopgebied waar Niek Luime bij het opspringen met twee handen in de rug werd geduwd. Het voorval werd duidelijk waargenomen door scheidsrechter Sturm, die dan ook gedecideerd naar de stip wees. Niek Luime, de eerste man als het op strafschoppen nemen aankomt, ging zelf achter de bal staan en verzaakte ook deze keer niet. Hij bezorgde zijn ploeg met zijn eerste doelpunt sinds 15 december (ook een strafschop tegen Luctor Heinkenszand) een 2-1 voorsprong.

In het resterende half uur verzuimden onze groen-witten verder afstand te nemen van Veere. Nog geen vijf minuten na de verkregen voorsprong was Peter Dieleman dichtbij zijn tweede doelpunt van de middag, maar de Veere defensie kon ternauwernood voor opruiming zorgen. Ook Niek Luime kreeg nog een uitgelezen mogelijkheid om de score te vergroten. Na een vlotte aanval over rechts gaf Maikel Krans de bal mee met Peter Dieleman, die bij de tweede paal Niek Luime zag vrijstaan. Zijn voorzet was op maat, maar de topscoorder van Zaamslag kreeg geen controle over de bal.

Zo bleef de 2-1 op het scorebord staan en  werd een hard werkend collectief beloond voor de geleverde prestatie. Het bood Veere in de 2e helft geen enkele kans om ook maar te denken aan een eventuele gelijkmaker.

De komende twee weken staat het tweeluik tegen VC Vlissingen op het programma. Volgende week gaan onze groen-witten op bezoek bij de rode lantaarndrager, gevolgd door het inhaalduel op 30 maart in eigen huis.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Juriën Dam, Maikel Krans, Dennis van Passel (89. Arno Scheele), Koen Post (74. Justin Kolijn), Hylke Stroo, Michiel Leijte, Peter Dieleman (85. Jordy Marevoet) en Niek Luime.

Het 2e elftal nam het thuis op tegen RCS 2, een ploeg die veel hoger staat op de ranglijst. In de 1e helft, toen Zaamslag de wind in de rug had, kwam het op voorsprong door een doelpunt van Jordy Marevoet. Dat was meer dan verdiend, want ook paal en lat werden getroffen. Kort voor rust kwamen de bezoekers met tien man te staan toen een speler rood kreeg voor het beledigen van de scheidsrechter.

Na rust maakte RCS in ondertal de gelijkmaker en leek Zaamslag het moeilijk te gaan krijgen. Toch liep de ploeg van trainer Mathijs de Koeijer via doelpunten van Vinzenz Jansen en Dennis Hamelink uit naar een 3-1 voorsprong. Helaas kon de ploeg die ruime marge niet vasthouden en moest het toestaan dat RCS uiteindelijk toch nog langszij kwam.