Uitstekende overwinning groen-witten in en tegen Nieuwdorp

Na de uitstekende prestatie van vorige week tegen Lewedorpse Boys hebben onze groen-witten in het uitduel tegen Nieuwdorp met een 1-3 zege opnieuw uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie.

De basis voor de 1-3 zege op Nieuwdorp, net als vorige week ook een concurrent in de strijd tegen degradatie, werd gelegd in het eerste half uur waarin onze groen-witten een 0-2 voorsprong namen. De thuisploeg maakte kort voor rust de aansluitingstreffer en had in het eerste kwartier na rust op gelijke hoogte kunnen komen, maar met vereende krachten en het nodige geluk overleefden de mannen van trainer André Siereveld de hectische openingsfase van het tweede bedrijf. Na een uur wedstrijd werd de marge weer twee en kwam de overwinning op een enkel moment na niet meer in gevaar. In de slotfase van de wedstrijd kregen onze groen-witten zelfs nog een aantal uitgelezen mogelijkheden om de score te vergroten, maar het bleef uiteindelijk 1-3. Het zou ook iets teveel van het goede zijn geweest.

De aftrap vond anderhalf uur eerder plaats dan normaliter het geval is, dit vanwege de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen de VS in de achtste finale van het WK. Een wedstrijd die overigens hetzelfde scoreverloop zou kennen als bij onze groen-witten. Goed voorbeeld doet goed volgen zullen we maar zeggen. Onder leiding van scheidsrechter Danny van de Velde uit Terneuzen, die een zeer acceptabele wedstrijd zou fluiten, mochten onze groen-witten de wedstrijd op gang brengen en deden dat met verve. De ploeg maakte een gretige indruk met veel werklust en trok na een licht overwicht in de eerste tien minuten het initiatief volledig naar zich toe. Na tien minuten viel er wel een uitbraak van de thuisploeg te noteren. Uit een afgeslagen corner van Zaamslag kreeg Nieuwdorp een eerste mogelijkheid, maar doelman Guido Vinke plukte de bal knap van de voet van de Nieuwdorp aanvaller. Na ruim een kwartier wedstrijd beloonde Zaamslag zich voor het goede spel dat ze op de mat legden. Nick Hoogstraate ging diep en kreeg de bal uitstekend mee in de loop, waarna hij op zijn beurt de mee opgekomen Senna Bunt uitstekend bediende, die vervolgens op fraaie wijze de bal langs doelman Ruud La Grand in het doel schoof, 0-1.

Na deze opsteker domineerden en controleerden onze groen-witten de wedstrijd volledig en dat resulteerde halverwege de 1e helft in een tweede treffer na een zeer fraaie aanval over meerdere schijven. Via Senna Bunt en de op links mee opgerukte Marvin van der Staal kwam de bal bij Joost Simons, die een perfecte assist gaf op Nick Hoogstraate. De middenvelder, die steeds beter in zijn element komt, schoot de bal knap langs doelman La Grand tegen de touwen, 0-2. Een onverwachte vroege comfortabele voorsprong tegen een stugge ploeg, waar onze groen-witten het toch vaak heel lastig tegen hebben.

De voorsprong was verdiend te noemen, want de ploeg speelde uitstekend in het eerste half uur. Er waren geen spelers die uit de toon vielen en bijna alles klopte. Daarbij opgeteld de voorbeeldige werklust maakte dat Nieuwdorp er niet aan te pas kwam. Na een half uur wist Nieuwdorp toch een keer in de buurt van het Zaamslag doel te komen. Uiteindelijk was de inzet een simpele prooi voor doelman Guido Vinke, die vervolgens van een ploeggenoot te horen kreeg “oké opa”. In de laatste tien minuten voor rust was er sprake van enige verslapping aan de zijde van onze groen-witten en dat gaf Nieuwdorp de gelegenheid er uit te komen. Het leverde in de 38e minuut de aansluitingstreffer op, nadat kort daarvoor de bal in het zijnet was verdwenen uit een corner die werd teruggelegd op de zestienmeterlijn, waar een Nieuwdorp speler volledig vrij was gelaten en kon afdrukken. In de daarop volgende aanvalsopbouw ging het fout op het middenveld en kon de thuisploeg omschakelen. Stefan van de Klooster kreeg de vrije doortocht over de as van het veld en kon alleen op doelman Guido Vinke af, die het antwoord schuldig moest blijven op de inzet van de Nieuwdorp spits, die daarmee de ruststand op 1-2 bepaalde.

De openingsfase van de 2e helft was ronduit hectisch te noemen voor onze groen-witten, die even niet wisten waar ze het zoeken moesten. Nieuwdorp kwam onherkenbaar uit de kleedkamer en overrompelde onze groen-witten met een verrassend aanvalsoffensief. Alle duels werden gewonnen door de thuisploeg en dat zorgde voor een aantal zeer gevaarlijke situaties voor het doel van Guido Vinke, waaronder een vlammend schot dat via de onderkant van de lat terug het veld in sprong. Met het nodige geluk werd deze fase doorstaan en herpakten onze groen-witten zich na zo’n tien minuten. Meer en meer kregen ze de controle over de wedstrijd weer in handen en dat leverde na een uur spelen de 1-3 op. Senna Bunt mocht aanleggen voor een vrije trap vanaf de linkerflank. Doelman Ruud La Grand vond het niet nodig om een muur neer te zetten en dat bleek nare gevolgen te hebben voor hem en zijn ploeggenoten. De lage inzet van Senna Bunt verdween tussendoor een mêlee van spelers, al dan niet aangeraakt, in de verre hoek. Uiteindelijk kreeg Senna Bunt het doelpunt op zijn naam, omdat niemand de bal had getoucheerd, zoals Bunt na afloop verklaarde.

Met nog een half uur op de klok zag het er uitstekend uit voor de ploeg van André Siereveld, die deze week na wederzijdse tevredenheid zijn contract met een seizoen heeft verlengd. De tweede opeenvolgende overwinning leek binnen handbereik. Toch moesten onze groen-witten alert blijven, want Nieuwdorp zou het er niet bij laten zitten en zou zeker op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. Ruim twintig minuten voor tijd kreeg het daarvoor de gelegenheid, maar doelman Guido Vinke liet andermaal zien een zeer betrouwbare sluitpost te zijn. Hij voorkwam een zeker doelpunt waardoor de marge twee bleef.

In de laatste twintig minuten werden Stijn Dekker, Wout Hamelink en Sam Cornelissen gebracht ter vervanging van Brian van Hoorn, Senna Bunt en Nick Hoogstraate. Net als vorige week zorgden zij voor de nodige dreiging in de slotfase en het in een vroeg stadium verstoren van de aanvalsopbouw van de tegenstander. Het leverde onze groen-witten nog een aantal uitstekende kansen op, die helaas niet werden benut. Zo was Joost Simons heel dicht bij een treffer, maar hij zag kans de paal te raken, wat moeilijker leek dan het net te raken. Het werd hem vergeven, want inmiddels waren de 90 minuten al verstreken en was de toegevoegde tijd al ingegaan. De winst kwam niet meer in gevaar en daarmee hebben onze groen-witten een uitstekende teamprestatie geleverd met als gevolg dat ze momenteel het rechterrijtje van de ranglijst aanvoeren. Volgende week zijn onze groen-witten gastheer van GPC Vlissingen, dat terug te vinden is op de 11e plaats met zes punten uit tien wedstrijden. De opdracht is in ieder geval niet verliezen, maar een nieuwe zege zou er voor zorgen dat met een heel goed gevoel de winterstop wordt ingegaan.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Marvin van der Staal, Roy van der Staal, Cees van Tiel, Lars de Jonge, Joost Simons, Koen Post, Arno Scheele, Nick Hoogstraate (78. Sam Cornelissen), Brian van Hoorn (70. Stijn Dekker) en Senna Bunt (78. Wout Hamelink).