Gelijkspel tegen GPC Vlissingen voelt als verlies voor groen-witten

Op sportpark ’t Durp zijn onze groen-witten er niet in geslaagd af te rekenen met GPC Vlissingen. De ploeg van Dominique D’Hooge gaf vrij snel een 1-0 voorsprong uit handen, waarna het vervolgens 70 minuten lang niet bij machte was nog een keer te scoren. Omdat ook de bezoekers nauwelijks iets konden creëren was de 1-1 ruststand ook de eindstand.

Na het verlies tegen VCK in de doordeweekse wedstrijd van afgelopen dinsdag moesten onze groen-witten de draad weer zien op te pakken tegen GPC Vlissingen. Gezien de eerdere 6-2 overwinning in Vlissingen een perfecte tegenstander om je van een nederlaag te herstellen zou je zeggen, zeker ook gezien  het feit dat de ploeg gehandicapt aan de aftrap verscheen. Maar liefst vijf spelers van het 2e elftal maakten hun opwachting in de hoofdmacht.

Onze groen-witten moesten het stellen zonder Maikel Krans, Joost Simons en Frans Rokven, maar kregen in de warming-up met nog meer tegenslag te maken. Spits Wesley Dieleman ondervond teveel hinder van zijn vorige week opgelopen hamstringblessure en kon niet aan de aftrap verschijnen.

Met Justin Kolijn in de gelederen, als vervanger van de onfortuinlijke spits, mochten onze groen-witten aftrappen van scheidsrechter Harry Koster uit Vrouwenpolder. Meteen werd geprobeerd druk te zetten op de tegenstander, maar dat bleek minder makkelijk dan gedacht. De gehavende ploeg uit Vlissingen weigerde zich in te graven en zocht, daar waar dat kon, de aanval. Het mondde uit in middenveldspel zonder ook maar enig gevaar voor beide doelen. De eerste de beste mogelijkheid was in de 13e minuut meteen raak. Een steekpass van Juriën Dam op Niek Luime werd door de spits op de juiste waarde geschat. Met een loep zuivere schuiver verdween de bal in het uiterste hoekje achter een kansloze Max Leijer, doelman van GPC Vlissingen. Twee minuten later moest Max Leijer al zijn talenten aanspreken op een inzet van wederom Niek Luime. Op aangeven van Justin Kolijn leek de spits voor de tweede maal te gaan scoren, maar de GPC sluitpost redde op fraaie wijze.

De daarop volgende hoekschop van Juriën Dam werd door de mee naar voren gekomen rechtsback Hylke Stroo ingekopt. Scheidsrechter Koster wees naar de middenstip, maar zag de assistent-scheidsrechter van GPC Vlissingen met de vlag in de lucht staan. Op diens advies keurde hij het doelpunt alsnog af. De lezing van de assistent-scheidsrechter was dat een speler van Zaamslag met zijn arm de bal zou hebben beroerd voordat deze door Hylke Stroo werd binnengekopt. Een uitermate dubieuze beslissing, aangezien diverse mensen hadden gezien dat niet een Zaamslag speler, maar een GPC verdediger hands zou hebben gemaakt. Deze fase zou uiteindelijk van cruciale betekenis zijn voor de einduitslag.

Nadat Niek Luime in de 19e minuut in kansrijke positie zijn vizier niet op scherp had staan en van zestien meter een afzwaaier produceerde, waren de bezoekers in de tegenaanval wel succesvol. Shane Mariana kreeg de bal aangespeeld terugkomend uit buitenspel positie, waarna hij op fraaie wijze door de Zaamslag defensie sneed om vervolgens doelman Dominique Pijpelink het nakijken te geven, 1-1. Scheidsrechter Koster kende het doelpunt toe aangezien er geen vlagsignaal was geweest van zijn assistent, Leunis van de Velde.

Een fikse tegenvaller voor onze groen-witten, want daar had vooraf niemand rekening mee gehouden. Opnieuw moest de ploeg op zoek naar een voorsprong. Het waren echter de bezoekers die na een half uur wedstrijd eerst gevaarlijk voor het Zaamslag doel opdoemden. Door een te korte terugspeelbal met het hoofd door Roy van der Staal op zijn doelman was de snelle Shane Mariana er als de kippen bij. Zijn lob verdween echter ruim over het verlaten doel, waardoor onze groen-witten ontsnapten aan een achterstand.

Aan de andere kant ontsnapten ook de bezoekers aan een zekere achterstand. In de 33e minuut gaf Niek Luime de bal op maat voor op Dennis van Passel die vijf meter voor het doel oog in oog kwam te staan met Max Leijer. Tot zijn ontzetting en dat van zijn ploeggenoten zag Dennis zijn inzet op de lat belanden, waarna hij het in de rebound nog een keer mocht proberen met het hoofd. Nu was het Max Leijer die de vingertoppen er achter wist te krijgen en de bal via de lat over zijn doel zag verdwijnen. Ruststand 1-1.

Na rust een aandringend Zaamslag dat meteen druk zette op de verdediging van GPC Vlissingen, dat gedurende heel de 2e helft een muur opwierp in een poging een punt uit het vuur te slepen en mogelijk meer als het een counter doeltreffend zou kunnen afronden. In de 52e minuut waren onze groen-witten heel dichtbij een voorsprong toen Koen Post een voorzet van Justin Kolijn hard en rakelings voorlangs het doel kopte en twee minuten later kon een scrimmage bij de eerste paal na een hoekschop van Juriën Dam, niet worden afgerond. De bal wilde er maar niet in.

Heel de 2e helft hadden onze groen-witten een overwicht. Er werd hard gewerkt, van alles werd geprobeerd, maar doordat de creativiteit ontbrak kon de muur niet geslecht worden. Mede doordat de ruimtes bijzonder klein gemaakt werden door de Vlissingse defensie, die vaak met tien man verdedigden, smoorden vele aanvallen in een vroeg stadium vanwege verkeerde keuzes en foute passes. Sporadisch wisten de bezoekers er uit te komen via een lange bal naar voren in een poging de snelle Mariana te lanceren, maar de verdedigers Roy van der Staal en de voor Hylke Stroo ingevallen Yannick van der Hooft maakten de spits onschadelijk.

De wedstrijd liep op zijn eind, dus de tijd begon te dringen. Toch leken onze groen-witten in de 83e minuut alsnog de volle buit te gaan pakken. Niek Luime leek de winnende treffer op zijn schoen te hebben, maar zijn schot verdween voorlangs het doel van Max Leijer. Met zijn soevereine optreden had de doelman een groot aandeel in de puntendeling, want er werd niet meer gescoord.

Het 1-1 gelijke spel voelde voor onze groen-witten als een nederlaag. De ploeg had gedurende heel de wedstrijd weinig weggegeven, maar had zelf teveel kansen laten liggen. De bezoekers daarentegen waren heel content met het behaalde punt. Het kan bij hun voor een boost zorgen in de strijd tegen degradatie.

Volgende week krijgt de competitie een vervolg met de uitwedstrijd van onze groen-witten tegen Heer Arendskerke.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Hylke Stroo (40. Yannick van der Hooft), Koen Post, Juriën Dam, Michiel Leijte, Dennis van Passel, Jorin Missu, Justin Kolijn (81. Sebastian Dees) en Niek Luime.

Het 2e elftal heeft er niet achter moeten zoeken in Middelburg. Tegen de reserves van FC Dauwendaele werd met ruime cijfers verloren. Bij rust keek de formatie van trainer Mathijs de Koeijer al tegen een 5-0 achterstand aan en was de wedstrijd gespeeld. Met drie vers ingebrachte krachten direct na rust kwam de thuisploeg niet meer tot scoren en werd de spreekwoordelijke eer gered door Sharlee Neels die daarmee de eindstand op 5-1 bepaalde.