Rein Boeije: Al 15 jaar de man achter de camera en de pen!

Rein Boeije: Al 15 jaar de man achter de camera en de pen!

Uit de pen van Pepijn:

Elke zondag zit hij om 9.00 uur ’s ochtends met een bak koffie achter zijn computer. Hij tikt dan duizenden letters uit zijn toetsenbord en zoekt de mooiste kiekjes uit de honderden geschoten foto’s van de wedstrijd van de dag ervoor. Om drie uur later tevreden zijn computer af te sluiten en weer tientallen prachtplaatjes en een levendig en boeiend wedstrijdverslag ‘het web’ op te gooien.

Iedereen kent ze wel. De actiefoto’s op de website van VV Zaamslag die mooier zijn dan in menig sportblad. En de wedstrijdverslagen beter en professioneler dan bij de meeste regionale kranten. Het is een uniek product dat elke week weer verschijnt op de website van VV Zaamslag. Maar wie is de man hierachter? Wie is de man achter de lens. En van de pen. Dat is Rein Boeije. Ik interviewde hem. En de komende weken zal er met regelmaat een fotoreeks uit zijn verzameling van tienduizenden foto’s van de afgelopen 15 jaar op de site van VV Zaamslag verschijnen.

Rein en ik kennen elkaar al ontzettend lang. Als kind van de club weet ik niet beter dan dat Rein aanwezig was bij de voetbalvereniging. En toch verbaast Rein mij gelijk. ‘Ik ben geboren en getogen in Spui. Dat wist je niet hè?!’ Rein groeide dus op in het buurtschap Spui. Aan de Sparkstraat op steenworp afstand van het sportpark van de voetbalvereniging. De voetbalvereniging waar Rein tot zijn 15e voetbalde. Hij moest in de B-jeugd al stoppen met voetballen omdat hij migraine aanvallen had. ‘Toen ik 6 jaar was ben ik met een stok op mijn hoofd geslagen. Ik heb me niet laten behandelen en later bleek ik al tijden met een hersenschudding rond te lopen. Hierdoor kreeg ik bij inspanningen migraine aanvallen en moest ik helaas stoppen met voetballen.’

Rein groeide op in een gezin met nog één zus, die zes jaar jonger is. Als jong mannetje was Rein verlegen. Later leerde hij zijn mannetje staan. Hij ging in zijn jeugd veel om met Joop Riemens, vader van Nienke Rademakers, die bij hem in de straat woonde. Joop en Rein haalden veel kattenkwaad uit en waren elkaars beste vrienden.

Toen Rein 16 jaar oud was ging hij regelmatig met de brommer op stap in Axel. Daar leerde hij Nieta Strijker, zijn vrouw, kennen. ‘We mochten onze brommer altijd bij bakkerij Strijker zetten, want dat was de bakkerij van de ouders van mijn vriend Rick Strijker. Daar kwam ik Nieta tegen, want Nieta is het zusje van Rick.’ De vlam sloeg over en de onafscheidelijke Rein en Nieta werden een stelletje. In 1982 besloten ze in het huwelijksbootje te stappen en verhuisden ze samen naar Zaamslag. Daar wonen ze nu nog steeds en zijn ze naast ouders van Linda en Laura inmiddels ook hele trotse opa en oma.

Gescout als secretaris
Rein vulde in de jaren na de verhuizing naar Zaamslag zo’n 15 jaar de rol van boekhouder in bij de kerk op Zaamslag. Daar werd hij ‘gescout’ door het toenmalige bestuur van de plaatselijke VV. Rein was een jaar gestopt als boekhouder van de kerk toen toenmalig bestuurslid Nico Bakker aan de deur stond. Nico kende Rein van de kerk en polste Rein om als secretaris aan de slag te gaan bij de voetbalvereniging. Rein was direct enthousiast en vond het een eer. Hij liep een half jaar mee aan de hand van aftredend secretaris Tinus Wieland en werd in oktober 2002 officieel aangesteld als secretaris tijdens de ledenvergadering.

Tot september 2022 vervulde hij de rol van secretaris met volle overgave. 20 jaar lang was Rein verantwoordelijk voor het contact met onder andere de gemeente en de KNVB. Rein was daarnaast verantwoordelijke voor alle post die binnenkwam. Hij heeft dit altijd met ontzettend veel plezier gedaan.

Duizendpoot bij de vereniging
De rol van secretaris is niet de enige rol die Rein in die ruim twintig jaar bij VV Zaamslag vervuld heeft. Hij ving soms het penningmeesterschap op als hier een vacature voor openstond en vulde jarenlang op donderdag alle scoreborden in de kantine in samen met Nieta. Elke donderdag waren ze uren bezig met het noteren van de ranglijsten van alle teams. Ook was Rein lang verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat op zaterdag. ‘Ik moest dan de veld- en kleedkamerindeling maken en tegenstanders en scheidsrechters bellen bij afgelastingen.’ Rein hing ook het, voor velen, illustere groene (en later witte) bord op bij de ingang van het sportcomplex waarop stond in welke kleedkamer jouw team zat en op welk veld je die dag speelde.

‘O ja, ik heb ook nog de Groen-Witten gemaakt!’. Hij zou het bijna vergeten bij al zijn werkzaamheden voor de vereniging te noemen, maar vroeger was er een waar clubblad. Rein was degene die dit clubblad samenstelde en hier stukjes voor schreef.

Rein is dus een ware duizendpoot. Hij springt bij waar nodig en vulde zijn functie in het bestuur altijd met verve in. Maar naast de rol van secretaris is Rein dus ook al vele jaren verantwoordelijk voor de wedstrijdverslagen en foto’s van voornamelijk het eerste elftal op de website.

Foto’s
Rein is al heel lang hobbymatig bezig met fotografie. Hij fotografeerde graag op vakanties met zijn gezin en ook veel in de polders om Zaamslag heen. Met de jaren breidde Rein zijn apparatuur uit en ging hij ook voor VV Zaamslag fotograferen.

 In september 2004 ging de website online.  Die was heel summier. In 2007 is hij compleet vernieuwd. Er werd een projectgroep samengesteld om ideeën te bedenken om de website te upgraden. Iemand had toen het idee om foto’s en verslagen van elftallen erop te zetten. Toen ging het balletje rollen.’ Zijn eerste foto’s bij een wedstrijd van VV Zaamslag had Rein toen echter al gemaakt. Hij maakte op 13 mei 2006 foto’s van de oefenwedstrijd Vogelwaarde – Zaamslag. De afscheidswedstrijd van Menno den Dekker en Bart Corstanje. Hun afscheid was een mooie gelegenheid om zijn hobby fotografie eens toe te passen op de sportvelden om er vervolgens niet meer mee te stoppen.  

foto, gemaakt door Rein,  uit de wedstrijd Zaamslag-Tern.Boys van 9 april 2011

Wedstrijdverslagen
Vanaf het seizoen 2007/2008 werden wekelijks foto’s gepubliceerd op de site en in mei 2008 startte Rein met het schrijven van wedstrijdverslagen. De unieke wedstrijd tegen Almkerk, waarbij Zaamslag voor het eerst in de geschiedenis promoveerde naar de 1e klasse, was eerste wedstrijdverslag.  ‘Ik heb daarvoor eigenlijk nooit geschreven. Ik ben daar uit het niks mee begonnen. Mijn stijl heb ik in de jaren daarna ontwikkeld. In het begin schreef ik heel anders. Nu schrijf ik al jaren in de huidige stijl de verslagen en die worden heel veel gelezen.’

Rein las vroeger veel andere wedstrijdverslagen om te leren hoe je een goed verslag schrijft. Dat deed hij niet bij clubs uit Zeeuws-Vlaanderen, want wat betreft de wedstrijdverslagen en foto’s is VV Zaamslag, en dus eigenlijk Rein, uniek. Rein is duidelijk als de vraag wordt gesteld waar een goed verslag aan moet voldoen: ‘Het is belangrijk dat de lezers het gevoel hebben dat ze erbij zijn geweest. Dat vinden mensen fijn om te lezen.’

En of Rein weleens moeite heeft met het schrijven van stukken? ‘Ach ja, ook ik kan soms de juiste woorden even niet vinden. Ik stop dan niet, maar ga net zo lang door tot ik de juiste zin gevonden heb! Het verslag en de foto’s moeten namelijk om 13.00 online staan! Mensen wachten erop.’ Inmiddels is Rein tienduizenden foto’s en honderden wedstrijdverslagen verder en fotografeert hij bij meer evenementen in Zaamslag, zoals de jaarlijkse mountainbiketocht. Rein Boeije, een ontzettend belangrijk persoon voor de VV Zaamslag. Een opvolger voor Rein zijn schrijf- en fotografiekunsten is er nog niet. Maar ja, dat is niet zo gek. In die 20 jaar is Rein inmiddels zo’n 180 werkdagen bezig geweest met schrijven, foto’s uitzoeken en alles plaatsen. En of Rein nog een droom heeft? ‘Zeker! 1 oktober ga ik met pensioen. Ik wil dan heel graag een eigen website gaan maken waar al mijn foto’s op staan.’

De komende weken verschijnen de volgende fotoseries online:

  • De eerste fotoserie (afscheid Menno en Bart tijdens Zaamslag – Vogelwaarde)
  • De mooiste foto’s van Rein
  • De meest bijzondere foto’s van Rein
  • Foto’s met een verhaal

Sponsoren