Luctor Heinkenszand met hulp van groen-witten naar 0-3 zege

Dankzij persoonlijke fouten van onze groen-witten boekte Luctor Heinkenszand een geflatteerde 0-3 overwinning. De ploeg van trainer Giovanni Siereveld zal er dankbaar voor zijn geweest, want eigenhandig wist het zelf niets te creëren.

De bezoekers gingen tijdens dit inhaalduel, dat op 21 januari was afgelast vanwege een door hevige regenval onbespeelbare grasmat, zeer effectief om met de door onze groen-witten geboden kansen. Een groot deel van de wedstrijd had de ploeg uit Heinkenszand wel het betere van het spel, maar tot kansen kwam het niet of nauwelijks. Onze groen-witten boden goed partij door veel strijd te leveren en waren in de eerste twintig minuten na rust zelfs de betere, maar het ontbrak de ploeg - niet voor het eerst - aan scorend vermogen. Maar aangezien de 0-1 lange tijd op het scorebord bleef staan, bleef de ploeg toch hoop houden op een stunt. Helaas bleef het gewenste doelpunt uit en was de 0-2 zo’n twintig minuten voor tijd de genadeklap. In één keer was alle hoop op een goed eindresultaat vervlogen. Dat het in de laatste minuut nog 0-3 werd deed niet meer ter zake.

De wedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter C.Q. Saman uit Vlissingen, werd op gang gebracht door Wout Hamelink namens onze groen-witten. Dat gebeurde nadat één minuut stilte in acht was genomen vanwege het overlijden van de vader van Zaamslag doelman Guido Vinke. Zoals verwacht werd al snel duidelijk dat Luctor Heinkenszand de betere ploeg was. Na vijf minuten wedstrijd verscheen het voor de eerste keer dreigend voor het doel van Guido Vinke die de inzet naast zijn doel zag verdwijnen. Even later waren onze groen-witten dreigend in de buurt van het vijandelijke doel, maar een schot van Koen Post uit een voorzet van Stijn Dekker werd geblokt ten koste van een hoekschop. In de 10e minuut ging het mis toen centrale verdediger Roy van der Staal in de fout ging. Hij had eenvoudig de bal kunnen terug spelen op zijn keeper, maar stond volledig geblokkeerd waarna Rick Olierhoek de bal kon oppikken en oog in oog met doelman Guido Vinke niet faalde, 0-1.

Na deze domper probeerden onze groen-witten er een wedstrijd van te maken door veel inzet te leveren en met vlagen aardig voetbal op de mat te leggen. De backs Lars de Jonge en Brian van Hoorn hadden het lastig tegen de snelle en behendige buitenspelers Daan Schouw en Corné de Jonge van Luctor H., maar ze hadden het aardig onder controle. Verder dan een aantal dreigende momenten kwam de ploeg uit Heinkenszand niet. Na een half uur wedstrijd stuurde Brian van Hoorn spits Wout Hamelink diep die, met nog slechts één verdediger in zijn buurt, alleen op doelman Nick Westerbeke leek af te kunnen gaan. Plotseling floot scheidsrechter Saman de veelbelovende aanval af vanwege een overtreding op Brian van Hoorn. In plaats van voordeel te geven en de speler achteraf alsnog geel te geven, werd het spel direct stil gelegd. Dat bleek een verkeerde inschatting, maar hij schrok zo van de ernst van de overtreding dat hij direct floot, zo verklaarde hij na afloop. Het was één van de vele overtredingen die beide ploegen nodig hadden, maar ondanks dat had Saman de wedstrijd volledig onder controle. Uiteindelijk hoefde hij geen kaarten meer uit te delen.

De 1e helft werd afgesloten met een gevaarlijke uitbraak van Luctor Heinkenszand over de linkerflank. Het was rechtsback Lars de Jonge die de aanvaller wist te achterhalen en met een uitstekende sliding een grotere achterstand voorkwam. De 0-1 ruststand bood nog volop perspectief voor het tweede bedrijf.

Dat er kansen lagen voor onze groen-witten begrepen ze maar al te goed in de openingsfase van de 2e helft. Twintig minuten lang had de ploeg van André Siereveld een overwicht met een aantal gevaarlijke momenten voor het doel van Nick Westerbeke. Een eerste keer via een uitbraak van linksback Brian van Hoorn die, nadat scheidsrechter Saman even het veld had verlaten om van schoeisel te wisselen, razendsnel opstoomde over de linkerflank. Het resultaat was slechts een hoekschop. Na een kwartier leken de bezoekers onze groen-witten een handje te helpen. Wout Hamelink reageerde attent op een te korte terugspeelbal, maar wist de uit zijn doel komende Nick Westerbeke uiteindelijk net niet te passeren. Ruim buiten zijn strafschopgebied stortte de doelman zich met heel zijn lichaam op de bal en daarbij leek hij ook gebruik te maken van zijn arm. Het was niet zichtbaar voor scheidsrechter Saman en dus mocht het spel verder.

Op zoek naar de gelijkmaker, die op dat moment in de lucht hing, werd na ruim een uur spelen spits Wesley Dieleman gebracht ten koste van de moe gestreden Stijn Dekker. Een paar minuten na deze wissel was de kans op de gelijkmaker verdwenen. Na balverlies van onze groen-witten op het middenveld schakelden de bezoekers razendsnel om en was het wederom Rick Olierhoek die, nadat Guido Vinke in eerste instantie nog redding had kunnen brengen op de inzet van Corné de Jonge, in de rebound de 0-2 aantekende. Daarmee vervloog alle hoop op een goed resultaat.

Nadat de debuterende Fabrice van Holsbeke (vanuit het 2e elftal toegevoegd aan de selectie) in de ploeg was gebracht voor Roy van der Staal, was het Arno Scheele die in de 80e en 84e minuut tot twee keer toe dichtbij de aansluitingstreffer was. Eerst probeerde hij van afstand Nick Westerbeke te verschalken, maar de doelman pareerde de inzet ten koste van een hoekschop. Even later probeerde de middenvelder van dichtbij de doelman te passeren, maar ook deze keer kwam Westerbeke als winnaar uit de strijd door de bal uit de korte hoek te tikken. Het lukte onze groen-witten uiteindelijk niet om het net te vinden. Dat lukte de bezoekers in de slotminuten nog wel een keer. Het was invaller Demy Kole die de eindstand bepaalde op 0-3. Hij kreeg de bal in de voeten gespeeld van centrale verdediger Cees van Tiel en pakte dat presentje met alle plezier uit door de bal langs Guido Vinke in het doel te schuiven.

Ondanks het harde werken en lange tijd uitzicht op een goed resultaat gingen de punten uiteindelijk toch mee naar Heinkenszand. Volgende week weer een nieuwe kans, maar ook dan staat onze groen-witten een pittig duel te wachten. Ze zijn dan gastheer van de nummer vier van de ranglijst, De Patrijzen uit ’s Heerenhoek.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Brian van Hoorn (83. Yannick van der Hooft), Roy van der Staal (77.Fabrice van Holsbeke), Cees van Tiel, Lars de Jonge, Koen Post, Arno Scheele, Joost Simons, Senna Bunt, Stijn Dekker (65. Wesley Dieleman) en Wout Hamelink.