Groen-witten voorlopig in de hoek waar de klappen vallen

In het thuisduel tegen VCK zat het bepaald weer niet mee. Wesley Dieleman opende halverwege de 1e helft nog wel de score, maar ruim vijf minuten later viel de gelijkmaker uit het niets. Door een dubieus toegekende strafschop en een rode kaart voor Juriën Dam, kwamen de bezoekers op 1-2. De strafschop die onze groen-witten in de slotfase cadeau kregen werd gekeerd door Joshua van Dolder, die ook de rebound tot twee keer toe uit zijn doel ranselde. Mede door zijn optreden gingen de punten mee naar Koudekerke.

Alles wat tegen kan zitten, zit tegen tot nu toe deze competitie. Kansen benutten is een probleem voor de ploeg van Dominique D’Hooge en ook de arbitrage is Zaamslag op z’n zachtst gezegd al een paar wedstrijden niet gunstig gezind. Dat zorgt ervoor dat onze groen-witten al negen verliespunten hebben en een inhaalrace nodig hebben om weer aansluiting te kunnen krijgen met de top vijf.

Onze groen-witten stonden aan de aftrap in een verrassende opstelling met Juriën Dam centraal achterin en zowel Niek Luime als Wesley Dieleman in de aanvalslinie. Beide ploegen deden niet veel voor elkaar onder deze wedstrijd. De bezoekers hadden iets meer balbezit, maar de betere kansen waren voor onze groen-witten. In de 4e minuut zorgde Maxim de Clippelaar met een voorzet die aan iedereen voorbij ging voor het eerste gevaar. Na ruim een kwartier wedstrijd leverde diezelfde linksbuiten een perfecte voorzet af en Wesley Dieleman leverde een bijna perfecte kopbal af. Zijn inzet verdween via de grond rakelings naast het doel van Joshua van Dolder. In de 20e minuut was het wel raak. Wesley Dieleman kopte uit een hoekschop van Juriën Dam knap de 1-0 binnen. Een verdiende voorsprong gezien het aantal gecreëerde kansen.

Ondanks het zeer behoorlijke spel kon de ploeg deze voorsprong niet lang vasthouden, want uit het niets viel ineens de gelijkmaker. Een zondagschot van Richard Dek van zo’n 30 meter ging via een rug de lucht in en viel over de iets te ver voor zijn doel staande Dominique Pijpelink  binnen. Onze groen-witten konden weer van voor af aan beginnen, maar wisten voor rust niet meer voor gevaar te zorgen, wat mede kwam doordat Maxim de Clippelaar uit de wedstrijd werd geschopt door verdediger Daily de Nooijer. Scheidsrechter Sturm keek er naar, maar trad niet op. Na een paar minuten bleek de linksbuiten te veel last te ondervinden van de harde charge en moest zich laten vervangen, wat een aderlating betekende voor de ploeg van Dominique D’Hooge. Behoudens een schot van VCK dat knap werd gepareerd door Dominique Pijpelink vielen er geen opwindende momenten meer te noteren tot aan de rust.

De start van de 2e helft was veelbelovend voor onze groen-witten. Al in de eerste minuut na rust leverde Damy Blommaert, kort voor rust ingevallen voor Maxim de Clippelaar, een prima voorzet af op de vrij voor het doel staande Wesley Dieleman, die de bal voor het intikken leek te hebben. Doelman Joshua van Dolder wist de bal nog net met de vingertoppen te beroeren waardoor de voorzet aan de spits voorbij ging.

In het eerste kwartier na rust waren de betere mogelijkheden voor onze groen-witten, ondanks dat VCK meer balbezit had. Een poging van afstand door Dennis van Passel verdween net naast het doel en even later herhaalde de middenvelder dat nog een keer uit een vrije trap. Niek Luime probeerde het met een dribbel in de zestien en kreeg daarbij een flinke duw in de rug. Het leek een strafschop waardig, maar daar dacht scheidsrechter Sturm anders over.

Wel ging de bal aan de andere kant op de stip. Een licht vergrijp van Juriën Dam, die zijn tegenstander licht vastpakte nadat er eerst een overtreding op hem was gemaakt, was voor de scheidsrechter wel aanleiding voor een strafschop. Bovendien stuurde hij de centrale verdediger met rood weg. “Geen duel om de bal en het ontnemen van een duidelijke scoringskans” was de uitleg achteraf. Een beslissing waar de meningen duidelijk  over uiteenliepen. Aanvoerder Dig Besuijen  ontfermde zich over het cadeautje en schoot zijn ploeg op een 1-2 voorsprong. Net als vorige week werd er opzichtig met twee maten gemeten door de arbitrage en dan wordt het heel lastig om een wedstrijd naar je hand te zetten.

Na de rode kaart werden een aantal positie wisselingen toegepast en werd Roy van der Staal ingebracht waarna onze groen-witten alle schroom van zich afgooiden. De ploeg ging vol op de aanval spelen op zoek naar de gelijkmaker. VCK plooide helemaal terug en werd met de rug tegen de muur gezet. Met moeite bleef de ploeg overeind. In de slotfase kregen onze groen-witten ook een cadeautje van scheidsrechter Sturm. Niek Luime kapte en draaide in het strafschopgebied en kreeg ruzie met de bal. Als enige op het sportcomplex zag arbiter Sturm er een strafschop in. Een buitenkansje om alsnog een welverdiend punt aan dit duel over te houden. Echter Niek Luime, die zelf achter de bal ging staan, schoot te slap in waardoor Joshua van Dolder de strafschop kon keren. De doelman groeide uit tot de held van VCK doordat hij tot twee keer toe op onnavolgbare wijze de rebound uit zijn doel ranselde.

Zo hadden onze groen-witten alsnog een punt over kunnen houden aan dit treffen, wat zeer verdiend zou zijn geweest. Het werd echter wederom verlies en dus was de ontgoocheling na afloop over het eigen falen en het optreden van de arbitrage groot bij spelers en technische staf.

We mogen aannemen dat het tij eens zal keren. “Blijven werken, zoals er nu gewerkt wordt en geloof blijven houden in eigen kunnen”, was de reactie van trainer Dominique D’Hooge na afloop. Bovendien kan het toch niet zo zijn dat het scheidsrechtersgilde Zaamslag steeds maar ongunstig gezind blijft. Volgende week zaterdag kan de ploeg een start maken met de inhaalrace en op zoek gaan naar eerherstel in de thuiswedstrijd tegen promovendus De Noormannen uit Westkapelle.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas (85. Wout Hamelink), Juriën Dam, Maikel Krans, Koen Post, Michiel Leijte, Joost Simons (75. Roy van der Staal), Dennis van Passel, Maxim de Clippelaar (40. Damy Blommaert), Niek Luime en Wesley Dieleman.

Zaamslag 2 ging op verplaatsing naar Koudekerke voor de wedstrijd tegen VCK 2. Precies hetzelfde scenario als vorig seizoen. Ook toen speelden de reserves tegen elkaar in Koudekerke terwijl de hoofdmachten van beide verenigingen in Zaamslag tegen elkaar uitkwamen. En ook nu weer hetzelfde beeld qua uitslagen. Weer ging de volle buit naar Koudekerke, want ook het elftal van Mathijs de Koeijer verloor met 2-1. De ploeg was zeker gelijkwaardig aan de thuisploeg en kwam op voorsprong door een doelpunt van Dennis Hamelink, maar een te korte terugspeelbal op doelman Bryan Buren luidde de gelijkmaker in. Uiteindelijk maakte VCK 2 nog de 2-1 waardoor de drie punten in Koudekerke bleven.