Groen-witten verslaan concurrent GPC Vlissingen in eigen huis

In Vlissingen hebben onze groen-witten zichzelf een uitstekende dienst bewezen door het belangrijke duel tegen GPC Vlissingen in winst om te zetten. Eén van de concurrenten in de strijd tegen degradatie werd met 1-3 verslagen waardoor rechtstreekse degradatie niet meer mogelijk is.

De thuisploeg trapte af in dit degradatieduel dat onder leiding stond van scheidsrechter Sjarco van den Bergen uit Vogelwaarde, die onlangs besloot om na dit seizoen wegens drukke werkzaamheden zijn fluit aan de wilgen te hangen. Weer een scheidsrechter minder in het toch al dun bezette scheidsrechterskorps. Winst van onze groen-witten zou inhouden dat de ploeg van trainer André Siereveld, die overigens wel een “thuiswedstrijd” speelde en met de benenwagen naar het complex van GPC was gekomen, buiten bereik van de onderste drie ploegen zou zijn en dus niet meer in aanmerking kon komen voor rechtstreekse degradatie naar de 4e klasse.

Aangezien de Gemeente Post Combinatie Vlissingen aan de wedstrijd begon met vijf punten achterstand op onze groen-witten en daarmee één van de degradatie plaatsen bezet was de noodzaak op een goed resultaat voor hun nog groter. Het kan de druk van het moeten presteren bij de thuisploeg zijn geweest, maar het waren onze groen-witten die een sterk eerste half uur kenden, ondanks dat ook bij de mannen van Siereveld de druk aanzienlijk moet zijn geweest. De ploeg stopte vanaf het beginsignaal veel energie in de wedstrijd en zorgde voor de nodige dreiging in de openingsfase. Onzorgvuldigheid in de eindpas was de reden dat de ploeg in het eerste kwartier niet tot scoren kwam. Bij één van de spaarzame tegenstoten was GPC wel heel dichtbij de openingstreffer, maar Anwar Zghoudi zag zijn kopbal uit een voorzet van de rechterflank naast het doel van Guido Vinke zeilen. Onze groen-witten waren er niet van onder de indruk en trokken weer ten aanval. Dat resulteerde in de 18e minuut in een lichte overtreding op Senna Bunt met een vrije trap tot gevolg. Op de rand van de zestien midden voor het doel posteerden linkspoot Koen Post en rechtspoot Senna Bunt zich achter de bal. Het was uiteindelijk de rechtspoot die de bal feilloos in de hoek krulde achter een kansloze Jurian Winterswijk, 0-1.

Een verdiende voorsprong gezien het spelbeeld, want het krachtsverschil was aanzienlijk. Toch kwam GPC op het halfuur tegen de verhouding in op gelijke hoogte uit een vrije trap. Aanvoerder Robin de Pagter schoot langs de muur recht op Guido Vinke af en leek een makkelijke prooi te worden, maar door het stuiteren van de bal tastte de goalie mis en stond het zowaar 1-1. Onze groen-witten waren er niet door van slag, ze pakten de draad weer op en trokken ten aanval in een poging om opnieuw op voorsprong te komen. Het leverde de nodige gevaarlijke momenten op voor het doel van Winterswijk. Zo werd een sublieme steekbal van Wout Hamelink niet op juiste waarde geschat door Senna Bunt. Hij zag zijn schot hoog over het doel verdwijnen. Tien minuten voor het rustsignaal leverde Arno Scheele een scherpe voorzet af, die kort voorlangs het GPC doel verdween en net onbereikbaar was voor Koen Post. Toch wisten onze groen-witten het veldoverwicht nog voor rust uit te drukken in een voorsprong. In de 41e minuut leverde rechtsback Lars de Jonge na een uitstekende individuele actie een prima voorzet af. Door de tussenkomst van doelman Winterswijk kreeg Senna Bunt niet de kans om de voorzet tot doelpunt te promoveren, maar dat lukte Stijn Dekker vervolgens wel. De attent reagerende spits werkte de bal bij de tweede paal knap in het doel en zorgde er daarmee voor dat zijn ploeg met een verdiende 1-2 voorsprong de rust in ging. Een mooie opsteker voor de ploeg van trainer André Siereveld.

Nu was het zaak om deze minimale marge vast te houden en de wedstrijd over de streep te trekken. Makkelijk bleek dat niet te zijn, want de thuisploeg kwam beter uit de kleedkamer, waardoor onze groen-witten de nodige moeite hadden om de draad van de 1e helft weer op te pakken. Doordat GPC vroeg druk zette werden onze groen-witten in de openingsfase van het tweede bedrijf terug gedrongen op eigen helft. Met hand en tand werd er verdedigd, maar door steeds opnieuw onnodig balverlies kwam het nauwelijks van de eigen helft af. Na een kleine tien minuten leek GPC weer op gelijke hoogte te komen. Een diepe bal viel achter de verdediging precies tussen doelman Guido Vinke en een GPC aanvaller. Beiden waren tegelijk bij de bal, die uit de kluts voor de voeten viel van de rechtsbuiten van GPC. Tot opluchting van iedereen die onze groen-witten een warm hart toedraagt wist de rechtsbuiten het net niet te vinden. De thuisploeg bleef op jacht gaan naar de gelijkmaker, maar bleek niet bij machte het tempo vol te houden. De Zaamslag defensie hield een kwartier lang stand, waarna de ploeg zich langzaam maar zeker weer onder de druk vandaan wist te spelen.

Na iets meer dan een uur wedstrijd resulteerde dit in een vlijmscherpe counter over de linkerflank via de goed spelende Senna Bunt en de naar links uitgeweken Stijn Dekker. De spits zag ploeggenoot Wout Hamelink vrij voor het doel lopen en wist hem met een voorzet op maat te bereiken. Oog in oog met doelman Winterswijk zag de schaduwspits zijn inzet via de handen van de doelman de lucht in gaan waarna het speeltuig in de verre hoek van het doel plofte. Met deze 1-3, het eerste seizoensdoelpunt van de door blessures geplaagde Hamelink, bezorgde hij zijn ploeg wat lucht en leek de winst binnen handbereik.

Toch werd het nog even spannend toen Michael Willeboordse een kleine twintig minuten voor tijd namens GPC een geweldige kans werd geboden. Doelman Guido Vinke stond in de goede hoek, maar hoefde niet in actie te komen, omdat Willeboordse de bal naast het doel schoof. Het was het laatste wapenfeit van de thuisploeg in dit sportieve treffen dat in goede banen werd geleid door Sjarco van den Bergen. Wel was er tien minuten voor tijd nog een uitstekende mogelijkheid aan de andere kant. Op aangeven van de van een lange blessure herstelde Nick Hoogstraate, die kon terug kijken op een zeer verdienstelijke invalbeurt, schoot Koen Post op de uit zijn doel gekomen Jurian Winterswijk en zag de bal via zijn eigen lichaam over de achterlijn verdwijnen.

Ondanks het inbrengen van Wesley Dieleman voor de moe gestreden Senna Bunt lukte het niet om de score verder uit te bouwen. Het zou ook iets teveel van het goede zijn geweest. De 1-3 zege was uiteindelijk dik verdiend te noemen en een heel belangrijke. Bovendien was het geleden van het seizoen 2017-2018 dat onze groen-witten voor het laatst hadden gezegevierd op bezoek bij GPC (2-6). Onze groen-witten mogen hoop blijven houden om uiteindelijk toch op de 8e plaats terecht te komen. Door het verlies van De Noormannen zijn ze inmiddels één plek opgeschoven en moeten ze alleen Lewedorpse Boys nog voor zich dulden. Het verschil is drie punten in het voordeel van Lebo, dat wel een slechter doelsaldo (-5) heeft dan onze groen-witten. Voor Veere en Nieuwdorp is inmiddels het doek gevallen. GPC Vlissingen en Bevelanders gaan samen uitmaken wie de derde degradant wordt.

Volgende week staat op sportpark ’t Durp de kraker tegen datzelfde De Noormannen op het programma. Ook die finale zal moeten worden gewonnen om in de race te blijven voor directe handhaving en dan nog zijn ze afhankelijk van de resultaten van Lewedorpse Boys.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Brian van Hoorn, Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal, Lars de Jonge, Koen Post, Arno Scheele (77. Cees van Tiel), Senna Bunt (84. Wesley Dieleman), Wout Hamelink (66. Joost Simons), Sam Cornelissen (66. Nick Hoogstraate) en Stijn Dekker.