Groen-witten uitgeschakeld in bekertoernooi door Tern. Boys

Tern. Boys kende de nodige moeite met onze groen-witten in de 2e ronde van het bekertoernooi. De ploeg van trainer Hubert van den Hemel trok uiteindelijk aan het langste eind door een 1-2 overwinning en plaatste zich voor de 3e ronde.

Voorafgaand aan deze derby werd nog een derby afgewerkt op sportpark ‘t Durp. De 2e elftallen van beide verenigingen waren namelijk ook aan elkaar gekoppeld in het bekertoernooi. De ploeg van Mathijs de Koeijer speelde een degelijke partij en deed weinig tot niets onder voor “de Boys”, die in de competitie een klasse hoger spelen. Toen na een half uur wedstrijd onze groen-witten, na het wegsturen van Coen Goossen, met tien man kwamen te staan, leek het een lastig verhaal te gaan worden. Na een 0-0 ruststand pakten de “reserves” van Zaamslag het goed op en kwamen na een kwartier in de 2e helft zelfs op voorsprong door een mooi afstandsschot van Arno Scheele. Deze 1-0 voorsprong gaf de ploeg niet meer uit handen en dus plaatste Zaamslag 2 zich voor de 3e ronde van het bekertoernooi. De eerste verrassing van de middag was een feit.

Dit goede voorbeeld had een vervolg moeten krijgen in de derby tussen beide hoofdmachten. Terneuzense Boys, de trotse koploper in de 2e klasse E, was op voorhand de torenhoge favoriet, maar bleek de nodige moeite te hebben om onze groen-witten te verslaan. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en uiteindelijk gaven persoonlijke fouten en Boys doelman Dennis Rijnberg de doorslag. Met name de doelman vervulde met zijn vele en soms sublieme reddingen een cruciale rol in deze derby, die onder leiding stond van Sjarco van de Bergen uit Vogelwaarde.

Onze groen-witten stonden vanwege de talrijke blessuregevallen aan de aftrap met Jordy Bakker en Peter Dieleman en moesten in de openingsfase het initiatief aan de bezoekers laten. Toch was de eerste grote mogelijkheid na een kwartier wedstrijd voor onze groen-witten toen een inzet uit een corner van Juriën Dam vanwege de vele regen smoorde in de doelmond. Zaamslag voetbalde goed mee, ondanks dat Tern. Boys meer balbezit had en dat leverde een paar minuten later een nieuwe kans op. Tot drie keer toe verzuimde Zaamslag de score te openen. In één aanval kregen zowel Niek Luime, Jordy Bakker als Peter Dieleman de kans om Dennis Rijnberg te verslaan, maar deden het niet. Ook aan de andere kant waren er mogelijkheden, maar ook doelman Dominique Pijpelink keepte een degelijke partij.

Halverwege de 1e helft kreeg een verdediger van Tern. Boys de bal tegen de arm. Scheidsrechter van de Bergen kende een vrije trap toe midden voor het doel op de rand van het zestienmetergebied. Dennis van Passel belastte zich met de vrije trap en dwong Dennis Rijnberg tot een fraaie redding.

Op slag van rust leken onze groen-witten wel op voorsprong te komen. Uit een vrije trap leek Michiel Leijte van dichtbij doelman Dennis Rijnberg te verslaan, echter zijn kopbal kwam op de paal terecht, waarna de doelman de bal met de nodige moeite over de achterlijn kon werken. De corner die had moeten volgen werd niet toegekend door scheidsrechter van den Bergen. Zo bleef de derby tot aan de rust doelpuntloos.

Zaamslag kwam goed uit de kleedkamer, speelde compact en als de mogelijkheid zich voordeed viel het aan. In de 49e minuut mocht Juriën Dam op rechts een vrije trap nemen. Zijn hoge voorzet werd door Niek Luime met het hoofd verlengd richting de verre hoek, maar weer was het Dennis Rijnberg die zijn ploeg behoedde voor een achterstand. Toch moest de doelman na een uur spelen capituleren. Niek Luime wist hem vanaf de penaltystip wel te verslaan, nadat Peter Dieleman ietwat gelukkig een strafschop kreeg toegekend nadat er licht contact was met Ewoud van Troost.

Er leek dus opnieuw een verrassing in de maak. In het laatste half uur werd het een echte derby, met alles erop en eraan. Nadat doelman Dominique Pijpelink eerst nog een fraaie redding in huis had, ging hij in de 66e minuut in de fout bij een afstandsschot van Jordi Maas. Het schot kreeg extra vaart mee op het natte veld en glipte door de handen van de goalie in het doel, 1-1.

In het laatste kwart van de wedstrijd zakte Zaamslag in om er op momenten gevaarlijk uit te komen, net zoals ook het 2e elftal had gespeeld in de wedstrijd voorafgaand. In de 69e minuut kreeg het talrijk opgekomen publiek - ondanks het slechte weer toch nog circa 400 man - zo’n gevaarlijke counter te zien. Jordy Bakker stuurde Peter Dieleman de diepte in die op zijn beurt Niek Luime bereikte. De spits had voor kunnen geven op de vrij voor het doel staande Jordy Bakker, maar besloot zelf te schieten wat niets opleverde.

Een kwartier voor tijd kwamen onze groen-witten op achterstand als gevolg van een communicatiestoring in de defensie. Uiteindelijk was het Bart van Fraeyenhove die de 1-2 achter Dominique Pijpelink schoot. In het laatste kwartier probeerden onze groen-witten met een waar slotoffensief de stand weer in evenwicht te brengen en kregen daartoe mogelijkheden. Zo leek het in de 79e minuut op gelijke hoogte te komen. Doelman Rijnberg onderschepte met het hoofd buiten zijn zestienmetergebied een Zaamslag aanval, waarbij de bal voor de voeten van Jordy Bakker terecht kwam. Zonder na te denken schoot hij van circa 30 meter op het verlaten doel en leek de bal precies onder de lat in het doel te verdwijnen, totdat Dennis Rijnberg met een katachtige reflex alsnog zijn vingertoppen tegen de bal kreeg ten koste van een hoekschop. Met zijn vele fraaie reddingen groeide hij uit tot de man van de wedstrijd en bleek uiteindelijk de matchwinnaar te worden, want er werd niet meer gescoord. Ook niet meer in de extra tijd uit de vrije trap van Juriën Dam. In de scrimmage voor het doel wilde de bal er maar niet in en was het uiteindelijk weer de doelman die redding bracht.

Ondanks de nederlaag en daarmee de uitschakeling in het bekertoernooi kunnen onze groen-witten terugkijken op een prima wedstrijd. Deze prestatie zal goed zijn voor het moraal.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Maikel Krans, Joost Simons (73. Justin), Michiel Leijte, Juriën Dam, Jordy Bakker (80. Wout Hamelink), Dennis van Passel, Niek Luime en Peter Dieleman.