Groen-witten tonen veerkracht en buigen schier onmogelijke achterstand om tegen 's Heer Arendskerke

Na een dramatisch start en een 2-0 achterstand binnen vier minuten hebben onze groen-witten veerkracht getoond. Nog voor rust werd de achterstand teruggebracht tot 3-2, om in het tweede bedrijf toe te slaan en de wedstrijd in extremisch naar zich toe te trekken (4-5).

Als gevolg van de nodige personele problemen maakte de inmiddels 35 jarige Peter Dieleman weer eens zijn opwachting in de basis en zou een hele belangrijke rol gaan spelen in het verloop van de wedstrijd. Aanvankelijk zou niemand daar ook maar één cent voor hebben gegeven, want de bal rolde amper of het stond al 1-0 voor ’s Heer Arendskerke. Direct na het eerste fluitsignaal van arbiter Labeur uit Steenbergen speelde Michiel Leijte de bal in de voeten van Michel Harinck, die na exact 23 seconden doelman Dominique Pijpelink kansloos liet. Deze dramatische start kreeg een nog dramatischer vervolg toen in de 4e minuut de thuisploeg via de snelle Justin le Conte over links een aanval opzette. Diens voorzet werd op ongelukkige wijze door Juriën Dam, die als gevolg van de afwezigheid van Roy van der Staal centraal achterin stond, in eigen doel gewerkt.

Dat loog er niet om, na 4 minuten wedstrijd met 2-0 achter staan kwam aan als een mokerslag. Onze groen-witten werden in de openingsfase volledig overlopen door een gretig ogende thuisploeg. Met name over de linkerflank was VVA levensgevaarlijk in de persoon van Justin le Conte. Het had na zes minuten zomaar 3-0 kunnen staan, maar dat leed werd onze groen-witten bespaard. Wel was dit het sein voor trainer Dominique D’Hooge om Sebastian Dees al de dug-out uit te sturen om zich op te warmen. Ook hij was aan de wedstrijdselectie toegevoegd, net als Mario de Fouw die in de slotfase nog mocht invallen.

Na 13 minuten wedstrijd werd rechtsback Yannick van der Hooft, die inmiddels ook al een gele kaart achter zijn naam had staan, om tactische redenen geslachtofferd. Jorin Missu nam de plaats van Yannick in en Sebastian ging rechtshalf spelen. Deze omzetting bleek een juiste keuze te zijn en zou uiteindelijk goed uitpakken. De ploeg probeerde de draad op te pakken, maar had moeite de bal in de ploeg te houden, omdat er vaak geen aansluiting was tussen de linies. Een dergelijke situatie leverde na een half uur wedstrijd balverlies op waaruit VVA een tegen aanval kon plaatsen, deze keer over de rechterkant. De voorzet werd voor het doel verlengd waardoor de bal terecht kwam bij de volledig vrijstaande Jasper Westplate. Hij kon de bal aannemen om vervolgens onberispelijk langs de uitkomende Dominique Pijpelink binnen te schieten, 3-0.

Hiermee leek de wedstrijd al in een vroeg stadium beslist te zijn, maar daar dacht Peter Dieleman anders over. Onmiddellijk na de aftrap maakte de spits gretig gebruik van een slippertje van aanvoerder Frank Davidse. Met een sublieme stiftbal verschalkte hij doelman Eljo Dooge en bracht daarmee zijn ploeg terug in de wedstrijd. Onze groen-witten rechten vervolgens de rug en dat leverde op slag van rust zowaar de aansluitingstreffer op. Een schot van Niek Luime werd nog ternauwernood door een verdediger van de lijn gehaald ten koste van een hoekschop. Uit deze corner van Juriën Dam scoorde Dennis van Passel van dichtbij de 3-2. Onze groen-witten knokten zich dus terug in de wedstrijd en gingen onverwachts toch nog met een redelijk goed gevoel naar de kleedkamer. Dat gevoel zal voor de thuisploeg heel anders zijn geweest, want zij leken de wedstrijd beslist te hebben na een half uur. Door de treffer in de slotminuut lag de wedstrijd echter weer helemaal open en waren er nog 45 minuten te gaan waarin orde op zaken kon worden gesteld.

In de openingsfase van de 2e helft werd al snel duidelijk dat onze groen-witten er nog in geloofden. Ze begonnen fel aan het tweede bedrijf en zetten de thuisploeg direct onder druk. Bijna was Peter Dieleman na een kleine tien minuten weer succesvol. Een diepe bal van Michiel Leijte werd op waarde geschat door de spits, maar zijn schot verdween rakelings naast het doel van Eljo Dooge.

Aanvankelijk leverde de aanvalsdrang van onze groen-witten enkel een serie hoekschoppen op, die allemaal niets opleverden, maar na ruim een uur wedstrijd viel de verdiende gelijkmaker toch. Twee verdedigers van de thuisploeg tastten mis op een diepe bal waardoor Peter Dieleman in balbezit kwam. Hij bewaarde de rust en had goed oog in de opkomende Koen Post, die verwoestend uithaalde. Doelman Dooge kon enkel toekijken hoe de bal hoog tegen de touwen sloeg, 3-3.

’s Heer Arendskerke werd na rust overklast. De ploeg kon er maar weinig meer tegenover stellen. Onze groen-witten voelden dat terdege. Ze namen dus geen genoegen met een gelijkspel en gingen op zoek naar een voorsprong. Daar moesten ze niet al te lang op wachten. In de 66e minuut werd Peter Dieleman op rechts weggestuurd. Zijn afgemeten voorzet werd voor het doel knap met het hoofd afgerond door Niek Luime. Zo werd een schier onmogelijk overbrugbare 3-0 achterstand omgebogen in een 4-3 voorsprong.

Die voorsprong kon echter niet vastgehouden worden, want een kwartier voor tijd mocht VVA een hoekschop nemen, die zoals ze vaak doen, teruggelegd werd naar de rand van het zestien meter gebied. De inzet die volgde werd een paar keer geblokt, maar kon uiteindelijk binnen worden geschoten door Jeroen van Iwaarden. Met deze 4-4 was het geloof op een goede afloop van de wedstrijd weer helemaal terug bij ’s Heer Arendskerke. Het zette in de slotfase alles op alles om de winnende treffer te forceren. Die drang kwam de ploeg van trainer Adriaan Nieuwenhuijse duur te staan. Vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd kon Zaamslag uitbreken via Niek Luime, die onreglementair werd gestuit. De terecht door scheidsrechter Labeur toegekende vrije trap werd door Dennis van Passel genomen en viel tussendoor een mêlee van spelers bij de tweede paal binnen. Met zijn tweede doelpunt van de middag  bepaalde Dennis van Passel de eindstand op 4-5. Deze belangrijke zege, waarbij de “oude” Peter Dieleman zich weer eens als vanouds kon onderscheiden met een doelpunt en twee assists, zorgt ervoor dat de 3e plaats nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Nog belangrijker is echter de wedstrijd van volgende week zaterdag. Dan komt Walcheren naar Zaamslag, dat net als onze groen-witten nog kans heeft om de 2e periode naar zich toe te trekken. De winnaar van dit inhaalduel vergroot de kansen om deze periode te winnen aanzienlijk.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Juriën Dam (83. Mario de Fouw), Yannick van der Hooft (13. Sebastian Dees), Justin Kolijn, Koen Post, Michiel Leijte, Dennis van Passel, Jorin Missu, Niek Luime en Peter Dieleman.

Het 2e elftal heeft op bezoek bij Serooskerke 2 de schade beperkt kunnen houden. Na in de 1e helft op een 1-0 achterstand te zijn gekomen, ging de ploeg van Mathijs de Koeijer in de 2e helft op zoek naar de gelijkmaker en nam daarbij de nodige risico’s. Die werden de ploeg uiteindelijk fataal. De thuisploeg maakte gretig gebruik van de geboden ruimte en maakte in de slotfase de beslissende 2-0.