Groen-witten stellen kampioensfeest ‘s Heer Arendskerke nog even uit

Door een vroeg doelpunt van Peter Dieleman leken onze groen-witten lange tijd af te stevenen op een overwinning, maar een kwartier voor tijd kwam de koploper op gelijke hoogte door een van richting veranderde vrije trap. Deze 1-1 was ook de eindstand en mede doordat concurrent Luctor Heinkenszand geen fout maakte moet ‘s Heer Arendskerke nog een week wachten voordat het kampioenschap gevierd kan worden.

Het moest de kampioenswedstrijd worden van ’s Heer Arendskerke. Vijf punten los van Luctor Heinkenszand, dus een overwinning zou vandaag voldoende zijn om kampioen te worden. Niets was aan het toeval overgelaten, twee bussen met supporters en daarnaast nog de nodige supporters met eigen vervoer waren op het duel afgekomen. Velen wilden getuige zijn van dit unieke moment in de voetbalgeschiedenis van het Zuid-Bevelandse dorp. Onze groen-witten wilden daarentegen niet verzaken en “gewoon” hun sportieve plicht vervullen. Het kampioenschap zou de bezoekers dus niet zomaar cadeau worden gedaan.

Nadat de blauw-witte confetti was neergedaald en de rook van de rookbommen was opgetrokken gaf scheidsrechter Delano Piket uit Dordrecht het startsein aan ’s Heer Arendskerke om af te trappen. De ploeg van trainer Adriaan Nieuwenhuijze, die na het seizoen afscheid neemt van ’s Heer Arendskerke om volgend seizoen aan de slag te gaan bij De Meeuwen (deze speelronde officieel gedegradeerd uit de 1e klasse), stond zichtbaar strak van de spanning. Toch kreeg de ploeg de eerste mogelijkheid in de wedstrijd, maar een sterk keepende Dominique Pijpelink behoede zijn ploeg voor een vroege achterstand. In de 7e minuut gaf centrale verdediger Juriën Dam een splijtende pass op spits Peter Dieleman, die de bal controleerde en verwoestend uithaalde. Doelman Eljo Dooge, die in 24 duels pas 19 doelpunten had moeten incasseren, kon alleen maar toekijken hoe het leer tegen de touwen sloeg, 1-0. Een perfect scenario voor een spannende middag was daarmee gecreëerd.

Vervolgens kreeg Hylke Stroo de mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Een voorzet van Dennis van Passel werd met het hoofd verlengd door Koen Post tot bij de middenvelder. Zijn inzet kon door doelman Dooge naast worden getikt. Zaamslag speelde een prima 1e helft en maakte het de koploper aardig lastig. Het spel golfde op en neer en dat zorgde voor een aantrekkelijk duel. Na twintig minuten wedstrijd ontstond bij toeval een mogelijkheid voor de bezoekers. Na een aanval van ’s Heer Arendskerke wilde Koen Post voor opruiming zorgen, maar schoot tegen de rug van een speler waardoor de bal pardoes voor de voeten van een tegenspeler viel. Diens schot leek in de bovenhoek te verdwijnen, maar doelman Dominique Pijpelink haalde de bal met een uiterste krachtinspanning uit zijn doel.

Tactisch had trainer Dominique D’Hooge het goed voor elkaar, zijn ploeg stond goed waardoor de bezoekers de nodige moeite hadden in de opbouw. Het spel van de bezoekers was te traag doordat maar weinig openingen gevonden konden worden. Pas in de slotfase van de 1e helft kreeg ’s Heer Arendskerke de kans om de stand in evenwicht te brengen. Een harde lage voorzet vanaf de linkerflank ging echter aan iedereen voorbij en verdween over de zijlijn. Met de 1-0 voorsprong van onze groen-witten werd de rust bereikt. Er zou nog heel wat moeten veranderen voordat de champagne ontkurkt zou kunnen worden, temeer daar concurrent Luctor Heinkenszand in Veere op voorsprong stond. Bij deze tussenstanden zou het verschil op de slotdag immers maar twee punten bedragen.

Het was de vraag met welk plan de bezoekers de 2e helft het veld in zouden gaan en of onze groen-witten in staat zouden zijn de voorsprong vast te houden. Hoe langer de 1-0 op het scorebord zou staan, des te meer risico ’s Heer Arendskerke zou moeten nemen, waardoor meer ruimte zou ontstaan voor onze groen-witten. De eerste twintig minuten na rust leverde geen gevaar op voor beide doelen. De bezoekers hadden een licht voordeel, maar bleken niet in staat de Zaamslag defensie te verrassen. Pas in de 65e minuut was er voor het eerst in de 2e helft werk aan de winkel voor Dominique Pijpelink, die ook nu weer zijn doel schoon hield.

Naarmate de wedstrijd vorderde ging ’s Heer Arendskerke nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Met nog een kwartier op de klok maakte Maikel Krans een overtreding in een poging een schot te blokken. Hij raakte daarbij zijn tegenstander wat voor scheidsrechter Piket aanleiding was een vrije trap toe te kennen aan ’s Heer Arendskerke op de rand van het strafschopgebied. De ingevallen Jasper Westplate nam de vrije trap, die via de muur van richting werd veranderd en daardoor onhoudbaar was voor Dominique Pijpelijk. De ontlading na de 1-1 was groot bij de in grote getale meegereisde aanhang van ’s Heer Arendskerke. Het geloof in een goede afloop was er weer, want mogelijk zat er nog meer in het vat.

Toch werd er niet meer gescoord, ondanks dat beiden nog een grote kans kregen in de slotfase. Kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd had invaller Joost Simons de kans om zijn ploeg de winst te bezorgen, maar doelman Eljo Dooge kon de bal ternauwernood onderscheppen en in de toegevoegde tijd moest Zaamslag keeper Dominique Pijpelink nog een keer handelend optreden om ’s Heer Arendskerke van de zege en dus het kampioenschap af te houden. Het bleef bij een 1-1 gelijkspel, een uitslag die de verhoudingen goed weergaf.

Door dit gelijke spel en de winst van Luctor Heinkenszand op bezoek bij Veere kon de champagne ongeopend weer mee terug. Hoogstwaarschijnlijk kan de fles volgende week zaterdag wel ontkurkt worden, want dan heeft ’s Heer Arendskerke genoeg aan een gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen GPC Vlissingen om het kampioenschap alsnog over de streep te trekken.

Na de wedstrijd bleef het nog lang gezellig druk en maakte aanvoerder Michiel Leijte van de gelegenheid gebruik om afscheid te nemen van een aantal spelers (waaronder hij zelf) die vertrekken en om een aantal mensen van de begeleiding in het zonnetje te zetten. Volgende week volgt de laatste wedstrijd in de reguliere competitie, voor onze groen-witten het uitduel tegen VCK in Koudekerke. Daarna volgt een uitwedstrijd in de eerste ronde van de nacompetitie. Over wie de tegenstander gaat worden is op dit moment nog helemaal niets te zeggen, dat kan nog alle kanten op.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Juriën Dam (87. Roy van der Staal), Maikel Krans, Justin Kolijn, Koen Post, Dennis van Passel (76. Joost Simons), Hylke Stroo, Michiel Leijte, Arno Scheele (67. Niek Luime) en Peter Dieleman.

Voor het 2e elftal stond ook het voorlaatste duel op het programma. Het ging op bezoek bij Oostkapelle 2 en kwam met de volle buit terug. Na een doelpuntloze 1e helft werd ook lange tijd in de 2e helft niet gescoord. Pas vijf minuten voor tijd maakte Marco de Putter de 0-1. In de blessuretijd luidde Kevin Dieleman met een prima actie de 0-2 in. Ondanks dat hij tot twee keer toe aan zijn shirt werd getrokken wist hij de bal te bezorgen bij Sharlee Neels, die er 0-2 van maakte en daarmee de drie punten veilig stelde.