Groen-witten sluiten reguliere competitie af met nederlaag

Met de zekerheid van nog een nacompetitiewedstrijd in het achterhoofd en de afwezigheid van een aantal vaste waarden in het basiselftal werd, na een zeer matig eerste uur, in Koudekerke een 2-1 nederlaag geleden tegen VCK.

Onder de bezielende leiding van arbiter Jos Simonse, die weer volledig herstelt was van zijn blessure opgelopen tijdens de wedstrijd Walcheren - Zaamslag, mocht de thuisploeg aftrappen voor het laatste duel in de reguliere competitie. Een wedstrijd om des keizers baard, zoals dat zo mooi heet, want er stond werkelijk niets meer op het spel. VCK had niets meer te winnen of te verliezen en ook voor Zaamslag was het belang niet meer zo groot, of het zou de plaats op de ranglijst moeten zijn. Bij winst of gelijkspel zou het Walcheren onder zich houden en zou het een Zeeuwse tegenstander treffen in de eerste ronde van de nacompetitie. In het andere geval zou de ploeg moeten afreizen naar Dordrecht voor een wedstrijd tegen Wieldrecht of DFC. Beiden zijn op deze laatste speeldag nog in een hevige strijd om het kampioenschap verwikkeld in 3B. Allebei hebben ze 53 punten, maar het doelsaldo van Wieldrecht is aanzienlijk beter.

Zonder aanvoerder Michiel Leijte (verhinderd), Hylke Stroo en Dennis van Passel (beiden geblesseerd) in de basis werd op het kunstgras van Sportpark De Stoofwei begonnen aan het laatste reguliere competitieduel, waarbij de eerste twintig minuten vrijwel in evenwicht waren. Enkel in de 2e minuut werd Zaamslag doelman Dominique Pijpelink genoopt tot een redding op een inzet uit een afgeslagen hoekschop.

Halverwege de 1e helft werd een VCK aanval onschadelijk gemaakt en leek Koen Post rustig te kunnen uitverdedigen. Hij draaide met een tegenstander in de rug echter precies de verkeerde kant op en schoot tegen de uit zijn rug komende tegenstander, die wel raad wist met dit presentje. Snoeihard schoot de lange Robin van Eenennaam van buiten het strafschopgebied de 1-0 via de onderkant van de lat binnen, achter een kansloos toekijkende Dominique Pijpelink.

Onze groen-witten leken niet erg gemotiveerd voor dit laatste competitieduel, zoveel ging er fout. Oorzaak was met name het snellere handelingstempo van de thuisploeg. Overal kwamen onze groen-witten een stap te laat en als het de bal had kwam de laatste pass bijna nooit op de plaats van bestemming. Daardoor wist de ploeg van Dominique D’Hooge niet één keer een uitgespeelde kans te creëren in het eerste bedrijf. VCK daarentegen kon rustig de bal rondspelen zonder de tussenkomst van een Zaamslag speler. Het enige gevaar voor rust kwam van de voet van Arno Scheele, die het, niet onverdienstelijk, van afstand probeerde en bijna doel trof. Zijn schot werd echter gepareerd door de ervaren doelman Joshua van Dolder.

Op slag van rust hadden onze groen-witten zomaar op een 2-0 achterstand kunnen staan. Een voorzet van de rechterflank werd bij de eerste paal met het hoofd verlengd door Pieter Hage, maar zijn kopbal verdween voorlangs het doel. Daardoor gingen beide ploegen rusten met een 1-0 tussenstand.

Onze groen-witten begonnen aan de 2e helft met een aantal omzettingen en Wout Hamelink in het veld in plaats van Justin Kolijn. Het spel werd daardoor beter al was het eerste kwartier na rust nog niet denderend. Het werd na een uur spelen zelfs 2-0 voor VCK. Sven Wisse kwam wel heel makkelijk aan de bal en kreeg van de Zaamslag defensie alle tijd van de wereld om de bal aan te nemen, goed te leggen en vervolgens een hoek uit te kiezen. Dat hij vervolgens loepzuiver in de hoek schoot was puur zijn verdienste en daarmee kreeg de naar Oostkapelle vertrekkende middenvelder een mooi afscheid.

Deze tegentreffer leek onze groen-witten wakker te schudden, want vanaf dat moment ging de ploeg beter voetballen. Dat resulteerde in de 66e minuut in de eerste hoekschop van de wedstrijd voor Zaamslag. De ploeg was het laatste half uur veelvuldig te vinden op de helft van de thuisploeg en dat leverde zelfs een doelpunt op. Daarbij had het wel de hulp nodig van de VCK verdediging en misschien zat er wel een luchtje van buitenspel aan, alhoewel de assistent-scheidsrechter van VCK niet vlagde. Wout Hamelink had maling aan dit alles en tekende op fraaie wijze voor de 2-1.

Na deze aansluitingstreffer leek er nog meer in het vat te zitten voor onze groen-witten, mede doordat de thuisploeg na de 2-0 niet zo heel veel meer liet zien. In het laatste kwartier kreeg Zaamslag nog twee kansen op de gelijkmaker. Eerst werd een schot van Ruben de Haas net voldoende aangeraakt door een VCK speler waardoor de bal rakelings naast ging en in de 86e minuut schoot Wout Hamelink van dichtbij net naast uit een vrije trap van Juriën Dam. De gelijkmaker kwam er niet en dus werd de laatste wedstrijd met 2-1 verloren.

Door het verlies en de winst van Walcheren eindigen onze groen-witten als vierde en zijn ze dus de laagste periodekampioen (de 3e periode van kampioen ’s Heer Arendskerke, die wij bij deze van harte feliciteren met het behaalde kampioenschap, wordt overgenomen). De ploeg kan zich nu gaan richten op de nacompetitie, die volgende week zaterdag van start gaat. Na het bekijken van de uitslagen in de 3e klasse B en de 2e klasse E en enig rekenwerk werd duidelijk dat DHC uit Dordrecht de tegenstander wordt in de eerste ronde. Het betreft een uitwedstrijd voor onze groen-witten. De andere wedstrijden in de eerste ronde zijn : Luctor Heinkenszand – WHS, Krabbendijke – Walcheren en Tholense Boys – Prinsenland.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Juriën Dam, Roy van der Staal, Justin Kolijn (46. Wout Hamelink), Jordy Marevoet (67. Frans Rokven), Koen Post, Maikel Krans, Joost Simons, Arno Scheele (84. Yannick van der Hooft) en Niek Luime.

Ook voor het 2e elftal stond er in het laatste duel van deze competitie niets meer op het spel. Voor tegenstander VCK 2 was er nog wel enig belang. Bij een overwinning zou het de nacompetitie namelijk starten met een thuisduel en daar hadden de mannen uit Koudekerke wel oren naar. Na een 1-2 ruststand (Zaamslag doelpunt van de 18-jarige Matthies Eijkman) kwam Zaamslag op gelijke hoogte door een doelpunt van Sharlee Neels, maar na de gelijkmaker kwamen de bezoekers opnieuw op voorsprong en bouwden die vervolgens uit naar een 2-5 tussenstand. In de slotfase deed Zaamslag nog iets terug in de persoon van de pas 16-jarige Sam Cornelissen, die was ingevallen voor leeftijdsgenoot Jaimy Zegers. De competitie werd dus afgesloten met een 3-5 nederlaag. Ondanks het verlies in dit laatste duel kan de ploeg van trainer Mathijs de Koeijer terugkijken op een geslaagd seizoen.