Groen-witten slepen punt uit ’t vuur tegen VC Vlissingen

Tegen alle verwachtingen in hebben onze groen-witten na een 0-0 gelijkspel in en tegen Vlissingen een kostbaar punt uit het vuur gesleept.

Voorafgaand aan dit duel werd serieus rekening gehouden met een afstraffing door de “zaalvoetballers” van VC Vlissingen, die Zaamslag trainer André Siereveld, afkomstig uit Vlissingen, stuk voor stuk als zijn eigen broekzak kent. Des te meer was de verrassing groot dat er een punt mee in de tas huiswaarts ging. Een heus bonuspunt kun je dit wel noemen, al zal daar bij de thuisploeg heel anders over worden gedacht. Zij zullen dit resultaat zien als het verlies van twee kostbare punten.

Ondanks een moeilijk laatste kwartier, waarin de thuisploeg flink aandrong en kansen kreeg op de openingstreffer, was het gelijke spel niet geheel onverdiend te noemen. Onze groen-witten werden daarbij in het zadel geholpen door de thuisploeg, die zichzelf in de vingers sneed door tegen een vroege rode kaart aan te lopen en 85 minuten met 10 man verder moest. Ondanks het numerieke overwicht van onze groen-witten bleef de thuisploeg toch de beter voetballende ploeg, maar wist voor rust nauwelijks een kans te creëren. Onze groen-witten waren zelfs het dichtst bij de openingstreffer, maar de paal stond een doelpunt in de weg. De 2e helft liet aanvankelijk een zelfde spelbeeld zien, totdat centrale verdediger Roy van der Staal ongelukkig tegen een 2e gele kaart aanliep. Met tien tegen tien werd de druk door de thuisploeg opgevoerd en was het met name in het laatste kwartier billen knijpen, maar met vereende krachten en goed keeperswerk van Guide Vinke werd een kostbaar punt overgehouden aan dit vervelende duel dat vooral werd gekenmerkt door theatraal gedrag en veel misbaar.

Nadat VC Vlissingen de wedstrijd op aangeven van scheidsrechter Dylan van Wingerden uit Dordrecht (op het laatste moment aangesteld ter vervanging van Danny van de Velde uit Terneuzen) op gang had gebracht werd onmiddellijk de toon gezet door Marvin van der Staal. Met een forse overtreding onderbrak de linksback na 16 seconden een eerste aanval van de thuisploeg, wat hem direct op een vermaning kwam te staan van scheidsrechter van Wingerden. Toen zijn broer Roy van der Staal dit na vijf minuten nog eens dunnetjes over deed kwam hem dit wel op een prent te staan. Uit het daaruit ontstane tumult werd een klap uitgedeeld door Hischam Elkaddouri richting Zaamslag speler Koen Post. Dit ontging scheidsrechter van Wingerden niet en hij trok gedecideerd de rode kaart voor de Vlissingen speler. Gevolg was aanhoudende protesten en een omsingeling van de scheidsrechter door meerdere Vlissingen spelers, waardoor de scheidsrechter zich onprettig voelde en besloot de wedstrijd tijdelijk te onderbreken en de spelers naar de kleedkamer dirigeerde. Na een afkoelingsperiode van zo’n tien minuten werd de wedstrijd hervat met tien tegen elf en een vrije trap die Vlissingen nog tegoed had als gevolg van de overtreding van Roy van der Staal. Deze bleef zonder schadelijke gevolgen voor onze groen-witten. Amper één minuut later lag het spel alweer stil, nu als gevolg van een blessure van Vlissingen speler Karim Boughaba, die zich even later licht gefrustreerd moest laten vervangen.

Na ruim tien minuten wedstrijd kwamen onze groen-witten voor het eerst aanvallend goed voor de dag. Nadat de mee opgekomen Marvin van der Staal het spel had verlegd van de linkerflank naar de rechterkant, was het Brian van Hoorn die de bal oppikte en uithaalde. Doelman Jeremy Koster leek geslagen, maar werd terzijde gestaan door de paal, die een openingsdoelpunt van de Zaamslag spits in de weg stond.

VC Vlissingen was veelvuldig aan de bal, maar wist aanvallend onvoldoende gevaar te stichten en als er een keer gevaar dreigde was er altijd weer sluitpost Guido Vinke. Het aanvallende onvermogen van de thuisploeg kwam mede doordat onze groen-witten het leven van de Vlissingse spelers zuur maakten door hun spel flink te ontregelen. Zo verliep het eerste bedrijf naar wens en was Brian van Hoorn in de slotseconden van de 1e helft weer gevaarlijk. Deze keer zag hij zijn poging over het doel van Koster verdwijnen, waardoor met de bekende brillenstand de rust werd bereikt.

De 2e helft liet nagenoeg een zelfde spelbeeld zien, veel balbezit voor Vlissingen en onze groen-witten die zich terug lieten zakken om Vlissingen op te vangen. Met counters probeerden ze vervolgens zelf gevaar te stichten. Na vijf minuten in de 2e helft leek een dergelijke counter succes te hebben, maar doelman Koster was een fractie eerder bij de bal dan Senna Bunt. Onze groen-witten konden geen voordeel halen uit de man meer situatie en juist daar kwam na een kleine tien minuten in de 2e helft verandering in. Roy van der Staal en een aanvaller van Vlissingen renden achter een diepe bal aan en daarbij raakte de centrale verdediger zijn opponent ongelukkig waardoor deze ten val kwam. Het leverde Roy zijn tweede gele kaart op en dus kon ook hij vroegtijdig gaan douchen. Met tien tegen tien gingen onze groen-witten een lastig half uur tegemoet in een wedstrijd die tot dan toe aardig volgens plan verliep. De thuisploeg voerde de druk op in een poging de openingstreffer te forceren, maar slaagde er vooralsnog niet in om een bres te slaan in de hechte Zaamslag defensie, die met man en macht verdedigden. Daarbij waren ook een aantal uitstekende ingrepen van doelman Guido Vinke noodzakelijk om een doelpunt te voorkomen. De druk werd steeds groter en in het laatste kwartier lukte het onze groen-witten nauwelijks nog om onder die druk uit te spelen en aan te vallen. Vlissingen kreeg in dat laatste kwartier een aantal grote kansen, maar ging daar heel slordig mee om. Zo verdween een kopbal uit een hoekschop naast het doel en eindigde een vlotte aanval over links met een één op één situatie kort voor het doel waar doelman Guido Vinke als winnaar uit de strijd kwam en met de voet redde. Daarbij liep hij een blessure op, maar gelukkig kon hij na behandeling de wedstrijd uitspelen. In de slotminuten kreeg Vlissingen nog twee keer de mogelijkheid om alsnog de drie punten in eigen huis te houden. Eerst was het Morad Bobouh die in volledig vrije koppositie vergat de bal te raken en daarna moest de Zaamslag goalie nog één keer zijn kwaliteiten tonen wat hij met verve deed. Vlissingen probeerde in de slotfase van alles om aan een doelpunt te komen, zoals het faken van overtredingen en schreeuwen om een strafschop, maar scheidsrechter van Wingerden bleef er vrij koel onder en liet zich niet verleiden.

Met vier punten uit vijf wedstrijden zijn onze groen-witten terug te vinden op de negende plaats en mogen ze het volgende week thuis opnemen tegen het nog altijd ongeslagen FC Dauwendaele.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Marvin van der Staal, Roy van der Staal, Cees van Tiel, Lars de Jonge, Senna Bunt, Koen Post, Nick Hoogstraate, Arno Scheele (85. Yannick van der Hooft), Sam Cornelissen (64. Joost Simons) en Brian van Hoorn (87. Jeffrey van de Velde).