Groen-witten rekenen af met Den Bommel in eerste ronde van nacompetitie

In de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse hebben onze groen-witten de eerste horde genomen. Op bezoek bij 2e klasser Den Bommel stelde de ploeg van Dominique D’Hooge na een abominabel slechte 1e helft orde op zaken en nam na rust een beslissende 0-3 voorsprong die het niet meer uit handen gaf.

Onder leiding van het arbitrale trio D. Piket (scheidsrechter), D. van Helden (1e assistent-scheidsrechter) en J. Molenaar (assistent-scheidsrechter) trapte de thuisploeg een uur later dan gebruikelijk af. Vanwege een toernooi op de velden van Sportpark “De Kruus” waren beiden verenigingen overeengekomen om deze eerste nacompetitie wedstrijd een uur later aan te vangen. De belangen van de thuisploeg, dat op de 12e plaats was geëindigd in 2E, waren voor aanvang van dit duel heel anders dan voor onze groen-witten. Den Bommel moest winnen om degradatie uit de 2e klasse te voorkomen, terwijl de mannen van Dominique D’Hooge veel minder druk kenden. Als het zou lukken om te promoveren zou dat een prachtige prestatie zijn, maar daarvoor is een lange weg af te leggen en het is geen must.

Vooral bij de thuisploeg stond de druk er dus behoorlijk op en dat was met name in de 1e helft duidelijk  merkbaar. Maar ook onze groen-witten begonnen nerveus aan dit duel. Bij beide ploegen ging er heel veel fout in de passing waardoor de bal niet in de ploeg kon worden gehouden. Van opwindende momenten voor de doelen was dan ook niet één keer sprake. De enige echte kans voor Den Bommel voor rust was er al na vijf minuten toen rechtsback Maikel Krans zijn tegenstander niet kort genoeg dekte. De behendige Ruben dos Santos Fortes leek er dankbaar gebruik van te maken en stevende op doelman Dominique Pijpelink af, die de linksbuiten naar buiten dwong. Dat bleek voldoende, want hij schoot te gehaast en zag zijn inzet naast het doel verdwijnen.

Halverwege de 1e helft zakte Den Bommel weg en namen onze groen-witten steeds meer het initiatief, zonder dat de ploeg ook maar één moment hun normale niveau bereikten. Het vertoonde spel bleef erg  ondermaats.

Op slag van rust had Michiel Leijte de thuisploeg een tik kunnen uitdelen, maar uit een hoekschop van Juriën Dam schampte hij de bal in kansrijke positie slechts met het hoofd. Zo werd de teleurstellende 1e helft geëindigd met de bekende brillenstand, 0-0.

Dat was na rust wel anders, zeker wat onze groen-witten betrof. Vanaf de aftrap waren zij de bovenliggende partij en gingen nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt, dat er al vrij snel kwam. Een pass vanuit de verdediging van de voet van Ruben de Haas viel over de verdediging van Den Bommel precies goed voor de op snelheid zijnde Wesley Dieleman. Hij schudde verdediger Leon Breeman af en schoof in een één op één situatie de bal langs doelman Jordy Hanenberg in het doel. Deze 0-1 voorsprong werkte bevrijdend voor onze groen-witten. De thuisploeg moest risico gaan nemen, er moest gescoord worden om te voorkomen dat het doek al na één wedstrijd zou vallen. Even ontstond op het uur een hachelijke situatie toen Den Bommel een hoekschop mocht nemen en onze groen-witten heel even met tien man stond na het geblesseerd wegvallen van Roy van der Staal. Doelman Dominique Pijpelink hield echter zijn doel schoon en Roy van der Staal kon even later weer aansluiten.

In de 64e minuut begon de volgende aanval weer bij Ruben de Haas. Weer gaf hij een uitstekende dieptepass op Wesley Dieleman. De spits geloofde erin, maar zag ook de doelman uit zijn doel komen. Wesley was echter met gevaar voor eigen leven een fractie eerder bij de bal en kopte hem over de doelman in het verlaten doel om daarna onaangenaam in botsing te komen met diezelfde doelman. Zo hadden onze groen-witten halverwege de 2e helft een comfortabele 0-2 voorsprong te pakken.

Voor Den Bommel zat er niets anders op dan volop op de aanval te gaan spelen. Het publiek zette zich erachter en moedigden hun ploeg hartstochtelijk aan, maar dat signaal werd binnen de lijnen niet opgepikt. Er vielen nagenoeg geen noemenswaardige hoogtepunten van de thuisploeg te noteren. De ploeg was niet bij machte een vuist te maken wat mede kwam doordat onze groen-witten het verdedigend goed voor elkaar hadden en het middenveld de controle over de wedstrijd had. Zo liep de wedstrijd langzaam maar zeker naar het einde toe en was het wel duidelijk dat Den Bommel het niet zou redden. Het werd in de 88e minuut nog erger voor de thuisploeg toen Niek Luime bij een counter de bal breed gaf op Frans Rokven. De voor Wesley Dieleman ingevallen Rokven ging op doelman Hanenberg af en werd door de doelman onderuit gehaald op het moment dat hij hem wilde omspelen. De door scheidsrechter Piket toegekende strafschop werd natuurlijk opgeëist door Niek Luime. Onberispelijk schoot hij de 0-3 tegen de touwen.

Als pleister op de wonde maakte Den Bommel direct na de aftrap nog een tegendoelpunt. Invaller Ruud Maliepaard tikte de bal, hoogstwaarschijnlijk in buitenspelpositie, achter doelman Dominique Pijpelink. Niemand in het Zaamslag kamp maalde erom, want de buit was binnen. Den Bommel degradeert door dit resultaat naar de 3e klasse en onze groen-witten gaan naar de volgende ronde, waarin ze het opnemen tegen Wieldrecht, dat voor een verrassing zorgde door RCS, de favoriet voor het winnen van deze nacompetitie, na verlenging met 3-4 uit te schakelen.

De andere wedstrijd gaat tussen Tholense Boys, dat VCK met 2-0 versloeg en Prinsenland, dat verlenging nodig had om Noad ’67 met 2-0 te verslaan.

Ondertussen waren de vedetten van Zaamslag (3e elftal) kampioen geworden tegen Arnemuiden 3, waardoor ze terugkeren naar de reserve 3e klasse. Bij thuiskomst was het kampioensfeest nog in volle gang en dus werd ook het 1e elftal feestelijk onthaald door de vedetten.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Maikel Krans, Jorin Missu (88. Justin Kolijn), Michiel Leijte, Juriën Dam, Koen Post, Dennis van Passel, Wesley Dieleman (77. Frans Rokven) en Niek Luime.