Groen-witten pakken ook tegen De Noormannen de volle buit

Het voorlaatste competitieduel in eigen huis werd een prooi voor onze groen-witten. Voor de derde keer op rij werd een concurrent opzij geschoven waardoor nog steeds de hoop aanwezig is op het bereiken van de veilige 8e plaats. Na eerdere winst op Nieuwdorp en GPC Vlissingen moest nu De Noormannen hun meerdere erkennen in onze groen-witten, die een geflatteerde, maar verdiende 4-0 overwinning boekten.

De uitslag doet vermoeden alsof het een walk-over was voor onze groen-witten, maar niets was minder waar. Het werd uiteindelijk een ruime, maar zwaarbevochten zege. Na een goed 1e half uur, waarin onze groen-witten al vroeg de leiding namen, maar verzuimden die voorsprong verder uit te bouwen, kwamen de bezoekers met tien man te staan na een buitensporig harde overtreding van Rens de Visser op Zaamslag aanvoerder Koen Post. Ondanks de numerieke meerderheid gaven onze groen-witten het initiatief na rust uit handen en mocht het de handen dichtknijpen dat De Noormannen niet tot scoren kwamen. Dat was overigens mede de verdienste van Zaamslag sluitpost Guido Vinke, die weer een degelijke wedstrijd keepte met een clean sheet als beloning. Pas in de slotfase viel het kwartje de goede kant op voor onze groen-witten en werd de minimale voorsprong in een tijdsbestek van drie minuten uitgebouwd naar 4-0.

Een ruime overwinning die dus maar moeizaam tot stand kwam, al zag het daar in de beginfase niet naar uit. Onze groen-witten hadden veruit het betere van het spel en namen onmiddellijk vanaf het beginsignaal van de jonge arbiter Swagers uit Heinkenszand het initiatief met een aantal hoekschoppen en de nodige dreiging tot gevolg. De ploeg werd al vroeg beloond voor het offensieve spel, want in de 12e minuut scoorde Wout Hamelink. De spits kreeg de bal in de voeten van aanvoerder Koen Post, waarna hij zich ontdeed van Patrick Knevel om vervolgens hard uit te halen. Zowel verdediger Rody Janse als ook doelman Levien Minderhoud konden de 1-0 niet voorkomen. De vroege voorsprong was een opsteker voor de ploeg van trainer André Siereveld, want er moest gewonnen worden om in het spoor te blijven van Lebo. Voor de verliezer zou er niets anders opzitten dan het spelen van nacompetitie voor behoud. Uiteraard gaven de bezoekers zich zo vroeg in de wedstrijd niet gewonnen en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Vaak gebeurde dat middels de lange bal van achteruit in de hoop dat deze goed zou vallen. Het leverde de ploeg een paar mogelijkheden op, waarvan de eerste al enkele minuten na de openingstreffer. Na slordig balverlies van onze groen-witten op het middenveld zag De Noormannen een aanval in het zijnet eindigen en halverwege de 1e helft werd Arno Scheele op de rand van de zestien in een poging tot een schot de voet dwars gezet waarna De Noormannen snel counterde en Guido Vinke handelend moest optreden op een fraai schot. Met een even fraaie redding tikte hij de bal over de lat. Zo golfde halverwege de 1e helft het spel op en neer met kansen aan beide kanten.

Na een half uur wedstrijd was het weer de beurt aan onze groen-witten in de persoon van Wout Hamelink. Ploeggenoot Stijn Dekker kopte de bal voor zijn voeten, maar het leverde niet zijn tweede treffer op. In kansrijke positie verdween zijn schot over het doel van Minderhoud. Een paar minuten later was het Brian van Hoorn die voor gevaar zorgde. Na een slim genomen vrije trap door Cees van Tiel, die centraal achterin speelde als vervanger voor de afwezige Roy van der Staal, werd Brian van Hoorn op de linkerflank weggestuurd. De opkomende linksback was zijn opponent te snel af, dribbelde de zestien binnen en drukte af. Doelman Minderhoud stond goed opgesteld, dus was de inzet een eenvoudige prooi voor de doelman. Zo was het een aantrekkelijke wedstrijd met de nodige doelpogingen door beide partijen.

Zes minuten voor rust viel de rode kaart. Rens de Visser van De Noormannen leed balverlies op het middenveld en wilde dat herstellen toen Koen Post de bal oppikte. De Visser was duidelijk te laat en liet de sporen van zijn noppen achter op het been van de Zaamslag aanvoerder. Een flinke wond op het been was de stille getuige. Scheidsrechter Swagers nam even een paar seconden bedenktijd welke kleur er het beste bij de overtreding paste en in zijn ogen was dat uiteindelijk rood. Hij bestempelde de actie als buitensporig hard. De bank van De Noormannen en de spelers waren het er niet mee eens en dat viel wel enigszins te begrijpen, want de meningen onder het aanwezige publiek bleken ook verdeeld. Toen de weggezonden de Visser weigerde plaats te nemen achter de omheining en scheidsrechter Swagers hem nogmaals sommeerde dat toch te doen kreeg de leidsman het nodige commentaar vanaf de bank, wat voor hem het sein was om de wedstrijd tijdelijk te staken. Na een onderbreking van een kleine tien minuten kwamen de spelers terug het veld op voor de resterende zes minuten van het eerste bedrijf. De bezoekers moesten 51 minuten verder met een man minder en dat zou niet in het voordeel blijken te zijn van onze groen witten. In de resterende zes minuten tot aan de rust gebeurde er vrijwel niets, zodat beide ploegen gingen rusten met een 1-0 tussenstand.

De eerste vijf minuten na rust waren onze groen-witten dichtbij de tweede treffer. Eerst verdween een schot van Koen Post via de vingertoppen van Minderhoud en de paal over de achterlijn en even later klonk tot twee keer toe gejuich van de Zaamslag aanhang, maar beide keren kon de bal van de lijn worden gehaald. Vanaf dat moment namen de bezoekers het initiatief volledig over. Ineens sloeg de onrust toe in de ploeg van trainer André Siereveld. Onverklaarbaar wat de reden ervoor was, mede gezien het feit dat ze een numerieke meerderheid hadden. Zowel aanvoerder Koen Post als doelman Guido Vinke maanden hun ploeggenoten de rust te bewaren, maar tevergeefs. Het leverde een aantal hachelijke momenten op voor het doel van Guido Vinke. De grootste kans die de gelijkmaker leek op te gaan leveren was een kopbal van dichtbij in de 67e minuut, maar met een uitstekende reflex hield de Zaamslag goalie zijn doel schoon.

Zo snel dat de onrust in de ploeg sloop, zo snel verdween deze ook weer waardoor onze groen-witten zich na zo’n 20 a 25 minuten herpakten. Net zoals voor rust en de eerste vijf minuten na rust leverde dat het nodige gevaar op voor het doel van de jonge Levien Minderhoud, maar aanvankelijk hield hij zijn ploeg op de been. Zo pakte hij met nog ruim een kwartier op de klok een schot van invaller Joost Simons klemvast en even later tikte hij een schot van Arno Scheele uit zijn doel ten koste van een hoekschop. Uit de daarop volgende corner leek de doelman eindelijk geklopt toen Fabrice van Holsbeke bij de tweede paal de bal over hem heen kopte en leek te scoren. De doelman werd echter te hulp geschoten door een ploeggenoot die de bal op de doellijn kon wegwerken. Zo lukte het niet om de bevrijdende tweede treffer te maken en dus bleef er volop spanning staan op dit duel. Eén onbewaakt moment en het noodlot zou zomaar kunnen toeslaan. Toen ook een kopbal van Arno Scheele door de goalie van De Noormannen uit de bovenhoek werd geplukt leken onze groen-witten er moedeloos van te worden.

Plotsklaps sloeg de gemoedstoestand om in een jubelstemming toen Joost Simons tien minuten voor tijd besloot uit te halen. Zijn schot, wat uiteindelijk maar een zacht rollertje bleek te zijn, was doelman Minderhoud te machtig. Hij dook over de bal heen waardoor het speeltuig in het doel rolde. Eindelijk de bevrijdende 2-0 waardoor het verzet van de ploeg uit Westkapelle gebroken leek. Dat werd eens te meer duidelijk toen in de daarop volgende twee minuten Senna Bunt tot twee keer toe het net wist te vinden en de wedstrijd in het slot gooide. De veilige 4-0 marge gaf trainer André Siereveld de gelegenheid om wisselspelers minuten te laten maken. Wesley Dieleman was na de 2-0 al in het veld gekomen voor de moe gestreden Stijn Dekker en na de 4-0 kwamen ook Yannick van der Hooft en Teun van Fraeijenhove nog binnen de lijnen als vervangers van respectievelijk Koen Post en Arno Scheele. In de slotminuten kwam er geen verandering meer in de stand waardoor onze groen-witten uiteindelijk een verdiende, maar enigszins geflatteerde 4-0 overwinning boekten op concurrent De Noormannen. Door deze zege is de ploeg in ieder geval zeker van de 9e plaats, wat als voordeel heeft dat je in de eerste ronde van de nacompetitie niet in actie hoeft te komen.

Volgende week staat de laatste speeldag op het programma. Tegenstander van onze groen-witten is dan Luctor Heinkenszand, dat zich vandaag door een 1-1 gelijkspel tegen Serooskerke verzekerde van de 3e periode, terwijl Serooskerke aan het punt genoeg had om kampioen te worden in 3A. Vanaf deze plaats feliciteren wij Serooskerke met het behaalde kampioenschap en wensen hen veel succes in de 2e klasse. Onze groen-witten zullen van Luctor Heinkenszand moeten winnen om nog in aanmerking te komen voor de 8e plaats en dan nog zijn ze afhankelijk van Lewedorpse Boys. Lebo moet dan verliezen op bezoek bij GPC Vlissingen, dat samen met Bevelanders op de laatste speeldag gaat uitmaken wie met Veere en Nieuwdorp afdaalt naar de 4e klasse. Makkelijk zal het zeker niet worden, maar de bal is rond.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Brian van Hoorn, Fabrice van Holsbeke, Cees van Tiel, Lars de Jonge, Koen Post (84. Yannick van der Hooft), Arno Scheele (84. Teun van Fraijenhove), Senna Bunt, Wout Hamelink (60. Joost Simons), Sam Cornelissen (60. Nick Hoogstraate) en Stijn Dekker (80. Wesley Dieleman).