Groen-witten oppermachtig in eerste thuisduel

In een zeer eenzijdige wedstrijd hadden onze groen-witten verbazend weinig tegenstand te dulden van GPC Vlissingen. Negentig minuten lang was de ploeg van Dominique D’Hooge heer en meester en liet de tegenstander alle hoeken van het veld zien, met als gevolg een waar doelpuntenfestijn (8-0).

We moeten ver terug in de tijd om een dergelijke uitslag in een officiële wedstrijd tegen te komen. De grootste overwinning die onze groen-witten in de laatste tien jaar wisten te produceren was 7-1, maar dan wel drie keer. In 2010/2011 in de 1e klasse C thuis tegen Roda Boys, in 2012/2013 uit bij Heinkenszand en tot slot in 2014/2015 thuis tegen MZC ’11. Een 8-0 zege is dus een unicum voor Zaamslag begrippen.

Met deze ruime zege heeft de ploeg duidelijk revanche genomen voor de valse start vorige week tegen FC Dauwendaele (4-2 nederlaag). Onmiddellijk vanaf de aftrap werd duidelijk dat onze groen-witten er zin in hadden. Na een week waarin op het scherpst van de snede was getraind stond de ploeg gemotiveerd aan de aftrap en daarvan werd GPC Vlissingen het slachtoffer. De flitsende start werd al snel beloond met een doelpunt. In de 12e minuut kreeg Zaamslag een hoekschop, genomen door Dennis van Passel. Bij de tweede paal was Hylke Stroo er als de kippen bij om van dichtbij de 1-0 binnen te werken. Er stonden nog geen 20 minuten op de klok toen de 2-0 viel. Deze keer was verdediger Maikel Krans met het hoofd het eindstation van een voorzet van Juriën Dam.
Onze groen-witten hadden weinig te vrezen van de bezoekers. Dat werd deels veroorzaakt door onmacht van de kant van GPC Vlissingen, maar het was zeker ook de verdienste van onze groen-witten. De ploeg speelde prima, oogde gretig, de middenvelders jaagden de tegenstander af waardoor ze geen tijd kregen iets goeds met de bal te doen en de verdediging hield het slot op de deur. Het leverde één richtingsverkeer op met uiteindelijk dus veel doelpunten.
Nog binnen het half uur werd het 3-0. De snelle Maxim de Clippelaar werd op rechts diep gestuurd, waarna een perfecte voorzet volgde die door de aanstormende Dennis van Passel van dichtbij snoeihard werd binnen geschoten. De ploeg kon naar hartenlust combineren met als gevolg fraaie aanvallen en fraaie doelpunten. Nadat spits Niek Luime op het half uur zijn kopbal uit een voorzet van Maxim de Clippelaar over het doel had zien verdwijnen, was hij even later wel doeltreffend. Dennis van Passel was de aangever en uit diens voorzet kopte Niek Luime de 4-0 achter Merlijn Swennen, die bij afwezigheid van Max Leijer in het doel stond bij de Vlissingers.
Ondanks de riante voorsprong bleven onze groen-witten het tempo hoog houden. De tegenstander werd nauwelijks tijd gegund om iets nuttigs met de bal te doen, laat staan dat het een aanval kon opbouwen. Aanvallen deden onze groen-witten wel, alsof er geen tegenstander was. Op slag van rust kreeg Niek Luime een afgemeten voorzet na een uitstekende actie van Maxim de Clippelaar. De spits verzuimde echter opnieuw te scoren. Tot zijn ontzetting zag hij zijn inzet rakelings naast het doel van Swennen verdwijnen.

Met een riante 4-0 voorsprong, die dus nog hoger had kunnen uitvallen, gingen beide ploegen de rust in.

Na de thee werd de 4-0 ruststand verdubbeld. Direct nadat Zaamslag had afgetrapt trok het ten aanval en onmiddellijk met succes. Niek Luime omspeelde zijn tegenstander en schoof de bal langs doelman Merlijn Swennen in het doel, 5-0. Daar waar de bezoekers nog goede intenties hadden, werden die snel de kop ingedrukt.
Het spelbeeld wijzigde niet ten opzichte van het eerste bedrijf. Onze groen-witten waren nog altijd oppermachtig en bleven bovendien geconcentreerd spelen. Daar waar vaak de concentratie verslapt bij een ruime voorsprong, bleef heel de ploeg gretig en attent. Het leverde nog binnen het uur een volgend doelpunt op. Deze keer werd Koen Post de diepte ingestuurd. Hij was de verdedigers te snel af en schoof met links de 6-0 binnen. Inmiddels hadden de bezoekers al lang het hoofd in de schoot geworpen, wat onze groen-witten de gelegenheid gaf door te stomen. Vijf minuten later (62.) ging Maxim de Clippelaar er op rechts op snelheid vandoor en werd getorpedeerd. Uit de daarop volgende vrije trap, genomen door Juriën Dam, kopte Maikel Krans de 7-0 binnen. Dit tot verbazing van moeder Krans, die getuige was van zijn tweede doelpunt van de middag.
Vanaf dat moment lieten onze groen-witten de teugels vieren en werden een aantal wissels toegepast door de technische staf. Het gaf GPC Vlissingen de gelegenheid een aantal keren op de helft van Zaamslag te verschijnen, met in de 82e minuut het allereerste doelgevaar voor het doel van Dominique Pijpelink. Het schot verdween rakelings naast, maar de goalie was attent en had reddend op kunnen treden als de bal binnen de palen zou zijn geweest. Twee minuten later verdween een schot dreigend voorlangs zijn doel. Het zou een smetje op de wedstrijd zijn geweest als ze nog een tegentreffer hadden moeten incasseren.
Het slotakkoord was voor de kort daarvoor ingevallen Justin Kolijn, die al een wedstrijd met het 2e elftal in de benen had. Justin werd diep gestuurd door Niek Luime, kapte tegenstander Matthieu de Smit uit en krulde de bal langs doelman Swennen in de verre hoek. Hiermee bepaalde hij de eindstand op 8-0.  Daarmee is flink aan het doelsaldo gewerkt en was er een clean sheet voor doelman Dominique Pijpelink, die net als zijn collega Bryan Buren bij het 2e elftal zijn doel schoon hield. Na afloop toonden beide goalies zich bovendien ook nog eens uitstekende barkeepers.
Volgende week gaan onze groen-witten op bezoek bij ’s Heer Arendskerke, dat tegen VC Vlissingen verrassend genoeg niet verder kwam dan 0-0.
Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Maikel Krans, Koen Post, Michiel Leijte, Juriën Dam (62. Joost Simons), Hylke Stroo (82. Justin Kolijn), Dennis van Passel, Maxim de Clippelaar (73. Wout Hamelink) en Niek Luime.
Zaamslag 2 nam het in eigen huis op tegen Apollo ’69 2. Na het gelijke spel in het openingsduel waren drie punten gewenst en die kwamen er in extremisch. In de ultieme slotfase bezorgde Wout Hamelink de ploeg van Mathijs de Koeijer de overwinning.