Groen-witten op karakter naar winst tegen Lewedorpse Boys

Na drie zware tegenstanders en dito nederlagen achter elkaar in de afgelopen weken hebben onze groen-witten zich deze speelronde tegen Lewedorpse Boys, één van de concurrenten in de strijd tegen degradatie, naar een overwinning geknokt.

Vooraf beschouwd de wedstrijd van de waarheid. Bij winst zou een sprong op de ranglijst gemaakt kunnen worden, mede gezien de overige wedstrijden die op het programma stonden, waarbij de verwachting was dat de concurrentie punten zou gaan verspelen. Het behalen van drie punten was dus bittere noodzaak om niet verder in de degradatiezorgen gedrukt te worden en de ernst daarvan leek duidelijk voor de spelers van trainer André Siereveld, die fel van start gingen na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jos Simonse. Toch kwam de zege op Lewedorpse Boys, dat in de voorgaande acht duels twee punten meer had verzameld, niet gemakkelijk tot stand. Na een openingsfase, die duidelijk in het voordeel van onze groen-witten was, waren beide ploegen na een kwartier aan elkaar gewaagd. Het aanwezige publiek werd niet getrakteerd op oogstrelend voetbal, wat ook niet te verwachten was bij een wedstrijd onderin de 3e klasse, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door spanning en strijd, geleverd door beide elftallen. Kansen leverde het niet op voor de rust, waardoor zowel de van een blessure herstelde Guido Vinke, als Lebo doelman Jens Meulmeester een makkelijke 1e helft hadden. Het enige gevaar voor rust kwam van de voet van Nick Hoogstraate. Na een corner van Senna Bunt viel de bal voor de voeten van de van een schorsing in de basis teruggekeerde Zaamslag middenvelder, wiens vizier nog niet op scherp stond en dus zijn vlammende schot ruim naast het doel zag verdwijnen.

Met de 0-0 stand, zoals die bij rust op het scorebord stond, schoten beide ploegen niet veel op in de strijd tegen degradatie. Men moest dus op zoek naar een doelpunt en dat lukte de bezoekers als eerste. De ploeg van trainer Kees Duitemeijer kwam beter uit de kleedkamer dan onze groen-witten en trok het initiatief naar zich toe in de openingsfase van de 2e helft. Ondertussen was Wout Hamelink samen met Stijn Dekker en Yannick van der Hooft de dug-out uitgestuurd voor een warming up. Een lichtpuntje voor een ieder die Zaamslag een warm hart toedraagt, want de spits zou deze wedstrijd zijn rentree maken na tien maanden blessureleed. Het overwicht van de bezoekers leverde na amper vijf minuten bijna de openingstreffer op. Onze groen-witten kwamen met de schrik vrij bij een hachelijk moment in de doelmond, waarbij doelman Guido Vinke twee keer achter elkaar in actie moest komen om zijn doel schoon te houden. Toch ging het even later alsnog fout. In een poging de bal over de achterlijn tot corner te verwerken, raakte Marvin van der Staal ook zijn tegenstander. Scheidsrechter Jos Simonse, die goed gepositioneerd stond, zag het en wees gedecideerd naar de strafschopstip. Vervolgens was het Roy Verhage die Guido Vinke de verkeerde kant op stuurde en zijn ploeg op een 0-1 voorsprong zette.

Een nieuwe nederlaag lag op de loer, maar onze groen-witten rechtten de rug en vochten zich terug in de wedstrijd. Na de toegepaste drievoudige wissel na iets meer dan een uur wedstrijd, waarbij Lars de Jonge, Senna Bunt en Brian van Hoorn werden vervangen door respectievelijk Yannick van der Hooft, Stijn Dekker en Wout Hamelink, kantelde de wedstrijd in het voordeel van onze groen-witten. Het vele storende werk van met name de ingevallen Stijn Dekker en Wout Hamelink bracht de bezoekers in de problemen en dat leverde in de 67e minuut de gelijkmaker op. Een afgeslagen hoekschop werd met een omhaal door Koen Post terug in de doelmond gebracht, waar Arno Scheele attent op reageerde en de 1-1 achter doelman Jens Meulmeester kopte. Het late vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter van Lebo, die op aangeven van zijn spelers alsnog zijn vlag omhoog stak, mocht niet baten. Ook nu stond Simonse op de juiste plaats om zelf te kunnen constateren dat het geen buitenspel was.

Met de gelijkmaker was het geloof in eigen kunnen weer helemaal terug. Zaamslag trok de wedstrijd volledig naar zich toe en boog binnen een tijdsbestek van drie minuten de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Deze 2-1 kwam op naam van Nick Hoogstraate, die bij een voorzet van de rechterflank boven iedereen uit torende om zijn eerste competitiedoelpunt in Zaamslag dienst te maken.

In de resterende twintig minuten ging Lebo op zoek naar de gelijkmaker en was daar met nog een kwartier op de klok dichtbij. Verdediger Sjoerd Kastelein zag echter zijn kopbal uit een vrije trap ruim over het doel van Guido Vinke verdwijnen. Onze groen-witten bleven vervolgens vrij eenvoudig op de been, mede door goed verdedigend werk van invaller Yannick van der Hooft en door het vele storende werk voorin. Als gevolg daarvan waren onze groen-witten eigenlijk de gevaarlijkste ploeg in die slotfase. Nadat Wout Hamelink zijn kopbal uit een voorzet van Stijn Dekker over het doel had zien verdwijnen, kreeg hij even later een assist op zijn naam. De voorzet van Joost Simons werd door Wout Hamelink met het hoofd klaar gelegd voor Arno Scheele, die met een hard schot zijn tweede van de middag maakte en daardoor aan alle onzekerheid een einde maakte. De ontlading was dan ook groot na de beslissende treffer. Een paar minuten later klonk het bevrijdende laatste fluitsignaal van de goed leidende Jos Simonse.

Door deze 3-1 overwinning stijgt de ploeg van André Siereveld en zijn assistent Henk Michels van de 13e naar de 9e plaats en is de veilige 8e plaats binnen handbereik. Dat zal vertrouwen geven voor de komende wedstrijden tot aan de winterstop, waarbij ze nog twee potentiële concurrenten zullen tegenkomen. Volgende week staat het uitduel tegen Nieuwdorp op het programma (aanvang 13.30 uur !) en bij de laatste wedstrijd voor de winterstop zijn onze groen-witten gastheer van GPC Vlissingen.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Marvin van der Staal, Roy van der Staal, Cees van Tiel, Lars de Jonge (65. Yannick van der Hooft), Nick Hoogstraate (90. Sam Cornelissen), Arno Scheele, Koen Post, Senna Bunt (65. Stijn Dekker), Brian van Hoorn (65. Wout Hamelink) en Joost Simons.