Groen-witten ook tegen FC Dauwendaele met lege handen

Onverdiend was de zege van FC Dauwendaele uiteindelijk niet, maar wel zuur dat deze - niet voor het eerst dit seizoen - pas in de slotfase tot stand kwam. Na twee keer op voorsprong te zijn gekomen moesten onze groen-witten in de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd alsnog het hoofd buigen voor de bezoekers, die uiteindelijk met een 2-3 zege en dus met de volle buit richting Middelburg vertrokken.

Gezien het resterende zware programma van onze groen-witten leek het erop dat ze vandaag in het thuisduel tegen FC Dauwendaele de laatste mogelijkheid zouden krijgen om een goed resultaat neer te zetten om zodoende alles in eigen hand te houden en de dans van rechtstreekse degradatie te ontspringen. Er stond dus wederom veel op het spel, al leek het daar niet altijd op. Het spel van onze groen-witten was met vlagen te timide en er was niemand die eens de knuppel in het hoenderhok gooide. De enige die zich er bewust van leek te zijn was centrale verdediger Roy van der Staal, die zijn medespelers meerdere keren te kennen gaf dat het er allemaal wat te tam uitzag en dat er best een schepje bovenop gedaan mocht worden. Pogingen om vanaf de bank de nodige spirit in de ploeg te krijgen, werd vanuit het veld vreemd genoeg beantwoord met een weerwoord in plaats van dat ze hun voeten lieten spreken. Uiteindelijk stonden onze groen-witten na 90 minuten weer met lege handen, ondanks dat ze tot tweemaal toe op voorsprong waren gekomen. Uiteindelijk voltrok routinier Mart de Kroo in de 89e minuut het vonnis en zorgde er voor dat zijn ploeg veilig is en dus ook volgend seizoen in de 3e klasse uitkomt, dan onder leiding van trainer André Siereveld, nu nog de verantwoordelijke man bij onze groen-witten.

De openingsfase van de wedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter J. de Jong uit Kloetinge ging aanvankelijk redelijk gelijk op, maar na het eerste kwartier trok Dauwendaele, dat over meer kwaliteit beschikte en een stuk makkelijker voetbalde dan onze groen-witten, het initiatief naar zich toe en verscheen meerdere keren dreigend voor het doel van Bryan Buren. Ze creëerden een aantal zeer goede mogelijkheden, maar wisten deze met uitzondering van één aanval niet te verzilveren. Die ene aanval in de 19e minuut werd wel afgerond door Mart de Kroo, maar blijkbaar deed hij dat vanuit buitenspelpositie, dus volgde arbiter de Jong het vlagsignaal van zijn assistent, Leunis van de Velde, op en keurde het doelpunt af. Diezelfde de Kroo kreeg na bijna een half uur wedstrijd nog een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te schieten. Uit een voorzet van Zias Kosters leek hij van een meter of tien de hoek voor het uitkiezen te hebben, maar een knappe reflex van doelman Bryan Buren voorkwam een treffer. Nog in dezelfde minuut was ook Levi Momberg dichtbij de openingstreffer, maar hij zag zijn kopbal rakelings over het doel verdwijnen.

Pas na een half uur wedstrijd doken onze groen-witten voor het eerst gevaarlijk op voor doelman Thomas Huberts. De Dauwendaele sluitpost wist de inzet van Sam Cornelissen echter te blokken. Toch waren het onze groen-witten die geheel tegen de verhouding in op voorsprong kwamen. In de vierde minuut van de toegevoegde tijd mocht Koen Post nog een hoekschop nemen, waarbij de bal bij de tweede paal werd weggekopt en precies voor de voeten van Cees van Tiel belandde. Die aarzelde geen moment en haalde doeltreffend uit. Door een woud van benen verdween de bal in het uiterste hoekje waarbij doelman Huberts alleen maar kansloos kon toekijken. Er hoefde niet meer te worden afgetrapt en dus werden de kleedkamers opgezocht met een verrassende voorsprong voor onze groen-witten.

Voor de aftrap van de 2e helft was Michael Christina in de kleedkamer achter gebleven. Zijn vervanger was de van een blessure herstelde Wout Hamelink. Met de spits in de ploeg hoopte André Siereveld voor meer dreiging te kunnen zorgen. Gedurende het verloop van de 2e helft zou die opzet ook slagen, maar eerst moesten onze groen-witten de gelijkmaker slikken. Na een klein uur wedstrijd viel de bal uit de kluts precies voor de voeten van Zias Kosters, die heel eenvoudig de 1-1 kon binnen schuiven. Een domper voor onze groen-witten, die echter al heel snel weer konden juichen. Amper twee minuten na de gelijkmaker verschalkte Wout Hamelink de uitkomende Thomas Huberts met een beheerste lob en dus was de opgelopen schade snel herstelt.

De bezoekers, die zich nog niet veilig waanden en dat theoretisch ook nog niet waren, moesten weer in de achtervolging en dat ging de ploeg van de na dit seizoen afscheid nemende Gert-Jan van Leiden goed af. Ze waren de betere ploeg al verschenen onze groen-witten ook een aantal keer gevaarlijk in de vijandelijke zestien. Helaas ontbrak het met name Wout Hamelink aan een beetje geluk bij zijn acties, waar wel de nodige dreiging van uitging. Uiteindelijk lukte het Dauwendaele toch weer om op gelijke hoogte te komen. Met nog tien minuten op de klok was het Timo Jeras die volledig vrijstaand een hoekschop mocht binnenkoppen. Slecht verdedigend werk van de Zaamslag defensie en bovendien leek de kopbal vanaf de zijkant gezien houdbaar voor doelman Bryan Buren, die de bal via zijn vingertoppen in het doel zag verdwijnen.

Het is een repeterend verhaal aan het worden dit seizoen. Jammer genoeg lukte het de ploeg weer niet om een voorsprong vast te houden en zelfs niet om een punt uit het vuur slepen, want in de 89e minuut zag de Zaamslag verdediging er weer niet goed uit toen Nigel Lord het op rechts op zijn heupen kreeg. Kort voor de achterlijn passeerde hij vanaf de cornervlag met de nodige schijnbewegingen drie of vier groen-witten om de bal vervolgens panklaar te leggen voor Mart de Kroo. De spits bezorgde zijn ploeg met zijn doelpunt in de ultieme slotfase alsnog de winst, want een uiterste poging in de extra tijd om de stand alsnog gelijk te trekken leverde niets meer op.

Ondanks dat de zege verdiend was voor Dauwendaele, werd de ploeg wel in het zadel geholpen door onze groen-witten, die met name het tweede en derde doelpunt wel heel gemakkelijk weggaven. Als er al een kans was om nog punten te pakken, was het deze wedstrijd. Nu dat niet is gebeurd ligt rechtstreekse degradatie nog steeds op de loer. Onze groen-witten mogen van geluk spreken dat ook alle concurrenten deze speelronde hebben verloren, maar of dat de resterende drie competitieronden ook het geval gaat zijn is maar zeer de vraag. Hoe dan ook er staat ons een zinderend slot van deze competitie te wachten, die volgende week wordt voortgezet met een uitduel voor onze groen-witten tegen ’s Heer Arendskerke.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Brian van Hoorn, Roy van der Staal, Cees van Tiel (73. Kevin Segers), Lars de Jonge, Teun van Fraeijenhove (83. Douwe Scheele), Koen Post ©, Arno Scheele, Sam Cornelissen (60. Mika Loof), Michael Christina (46. Wout Hamelink) en Stijn Dekker.