Groen-witten niet opgewassen tegen sterk FC Dauwendaele

FC Dauwendaele was ondanks de 0-0 ruststand duidelijk een maatje te groot voor onze groen-witten. Met de wind in de rug nam het in de eerste tien minuten na rust met twee doelpunten afstand, om uiteindelijk de wedstrijd met 3-1 naar zich toe te trekken.

Met deze overwinning blijft FC Dauwendaele in het spoor van koploper Serooskerke en doet het nog steeds mee in de strijd om het kampioenschap. Onze groen-witten zakken door deze nederlaag een plaatsje op de ranglijst en bevinden zich nog steeds in de gevarenzone, ook al is er nog steeds hoop en uitzicht op een betere klassering.

Met een gehavende selectie reisde de ploeg van André Siereveld af naar de wijk Dauwendaele in Middelburg om het op te nemen tegen de nummer twee van de ranglijst, FC Dauwendaele. Op voorhand een zeer lastig affiche en nu zeker door het ontbreken van vijf geblesseerden, twee zieken en één speler die de voorkeur gaf aan een weekendje weg.

Het werd een behoorlijk lastige middag voor de 22 spelers die onder moeilijke weersomstandigheden er het beste van moesten zien te maken. Onze groen-witten mochten met de harde wind in de rug aftrappen van scheidsrechter Danny van de Velde en onmiddellijk zette Koen Post de sluitpost van Dauwendaele aan het werk. Thomas Huberts liet zich niet verrassen en reageerde attent op het schot van de Zaamslag aanvoerder en degradeerde diens inzet tot hoekschop. Eenmaal bekomen van de schrik trok de thuisploeg de wedstrijd naar zich toe en was het duidelijk de betere ploeg. In de 7e minuut liet linksbuiten Zias Kosters een eerste grote mogelijkheid onbenut. Hij wist een afgemeten voorzet vanaf rechts niet op waarde te schatten. Een paar minuten later leek Manassa Boera de misser van Kosters goed te maken, maar hij trof de paal waardoor onze groen-witten in korte tijd twee keer met de schrik vrijkwamen.

Ondanks meer voetballende kwaliteiten en twee grote kansen van de thuisploeg boden onze groen-witten aardig tegenstand, zonder zelf tot grote kansen te komen. Gezien de omstandigheden waren één of meer doelpunten in de 1e helft nodig om enige kans te maken op een goed eindresultaat, want na rust zou Dauwendaele met de wind in de rug onze groen-witten ver op eigen helft terug dringen, zo was de verwachting. Een lastige, zo niet bijna onmogelijke opgave, gezien de kansen die de thuisploeg ook met tegenwind al wist te creëren.

Dat de thuisploeg niet tot scoren kwam had het volledig aan zichzelf te danken. Na de twee grote kansen in de openingsfase, kreeg het halverwege het eerste bedrijf weer een 100% kans, maar deze keer was doelman Guido Vinke de grote sta-in-de-weg. Onze groen-witten hadden het behoorlijk lastig tegen een goed combinerend Dauwendaele. Ondanks de wind in de rug konden onze groen-witten geen vuist maken en al helemaal geen kansen afdwingen en daar had de thuisploeg nu juist veel minder moeite mee. Alleen het scoren lukte nog even niet. Tien minuten voor rust kreeg de ploeg van trainer Gert Jan van Leiden een volgende mogelijkheid om de score te openen, maar deze keer was het Manassa Boera die een voorzet niet op waarde wist te schatten. Het was Zias Kosters die de kans voorbereidde door op links Lars de Jonge in het strafschopgebied uit te spelen en de bal op een presenteerblaadje gaf. Vanaf drie meter voor een nagenoeg leeg doel presteerde Boera het om de bal hoog over te schieten. Onze groen-witten mochten dus vooral niet mopperen dat het nog steeds 0-0 stond. De ruststand had nog veel mooier kunnen zijn voor onze groen-witten. Op slag van rust leek Wesley Dieleman op weg naar de 0-1, wat uiteraard zeer tegen de verhouding in zou zijn geweest. De bonkige spits ontdeed zich van zijn tegenstander, maar die beging daarbij een overtreding waardoor de goed fluitende van de Velde niet anders kon dan de bal op de penaltystip te leggen. Tot ieders verrassing was het Cees van Tiel die de strafschop ging nemen, daar waar Koen Post toch de eerst aangewezen man is om strafschoppen te nemen. De middenvelder kreeg de bal niet langs Thomas Huberts, die lang genoeg wachtte en uiteindelijk de goede hoek koos. Resultaat na 45 minuten, 4 om 2 als het gaat om grote kansen en toch de bekende brillenstand op het scorebord.

Het duurde niet lang in de 2e helft voordat hier verandering in kwam. Dauwendaele liet de bal snel rond gaan en daar hadden onze groen-witten duidelijk geen antwoord op. Al na drie minuten stond de openingstreffer op het bord. Het was Levi Tamboer die een aanval over rechts, na een handig overstapje van een ploeggenoot, bekwaam afrondde, 0-1. Niet veel later was het Marijn Wijkhuijs die de 2-0 binnen schoot, geheel buiten bereik van doelman Guido Vinke. Daarmee leek de wedstrijd in een vroeg stadium beslist en zag het er naar uit dat het alsnog een grote uitslag zou worden.

In het verloop van de 2e helft werden de meeste duels op het middenveld door de thuisploeg gewonnen, waardoor onze groen-witten zelden aan aanvallen toekwamen. Dauwendaele had de wedstrijd dan wel volledig onder controle, maar verder uitlopen lukte de ploeg toch ook weer niet. Dat zal zeker deels te maken hebben gehad met de harde wind. Toch lukte het Dauwendaele om een derde treffer te produceren. In de 64e minuut was het dan toch eindelijk prijs voor Manassa Boera, die op aangeven van Zias Kosters doelman Guido Vinke opnieuw kansloos liet en de 3-0 aantekende.

Kort na de definitieve beslissing in de wedstrijd deden onze groen-witten toch nog iets terug. Het was aanvoerder Koen Post die in de 68e minuut de weg vrij leek te hebben om op doelman Huberts af te stevenen, maar hij kreeg de bal onvoldoende onder controle, waardoor de Dauwendaele verdediging tijdig kon ingrijpen. Toch deed het dat onvoldoende, want de bal kwam voor de voeten van middenvelder Arno Scheele, die niet aarzelde en van grote afstand met een hard en strak schot Zaamslag de eretreffer bezorgde. Een schitterend doelpunt waar doelman Thomas Huberts alleen maar naar kon kijken.

In de laatste twintig minuten probeerde de thuisploeg nog om verder afstand te nemen, maar onze groen-witte defensie hield stand. Zo eindigde dit sportieve duel in een verdiende 3-1 zege voor FC Dauwendaele. Volgende week ontvangen onze groen-witten op het eigen sportpark ’s Heer Arendskerke, dat toch enigszins een teleurstellend seizoen kent en terug te vinden is onderaan in het linker rijtje.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Teun van Fraeijenhove, Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal (59. Yannick van der Hooft), Lars de Jonge, Koen Post, Cees van Tiel (72. Ruben Dieleman), Arno Scheele, Senna Bunt, Wesley Dieleman (72. Kevin Dieleman) en Stijn Dekker.