Groen-witten naar finale nacompetitie na knappe zege op Prinsenland

Onze groen-witten zijn er in geslaagd om na D.F.C. ook Prinsenland op overtuigende wijze te verslaan. In een zeer sportieve wedstrijd trok de ploeg van Dominique D’Hooge en Henk Michels met niet mis te verstane cijfers (1-5) aan het langste eind en plaatsten zich voor de finale op zaterdag 15 juni a.s., waarin Walcheren de tegenstander zal zijn.

Na de 0-4 overwinning vorige week in Dordrecht tegen D.F.C. in de eerste ronde van de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse, stonden onze groen-witten in de tweede ronde tegenover Prinsenland, uitkomend in de 3e klasse B en als 3e geëindigd achter D.F.C. Net als in de eerste ronde betrof het ook nu weer een verre uitwedstrijd en dus reisde de selectie af naar de fusieclub in Dinteloord.

Op Sportpark “De Molenkreek” werd om 14.30 uur, onder toeziend oog van de jonge scheidsrechter Niels Boel uit Vlissingen en geassisteerd door de heren J. van den Broek en B. de Jong, de wedstrijd op gang gebracht door de thuisploeg. Aanvoerder Michiel Leijte had de tos gewonnen en ervoor gekozen om met de (zeer harde) wind in de rug van start te gaan. Het bleek lastig voetballen onder deze weersomstandigheden, maar uiteindelijk zouden onze groen-witten er het beste mee om weten te gaan gedurende de wedstrijd.

De openingsfase was een gelijkopgaande strijd zonder uitgespeelde aanvallen of doelkansen. Beide ploegen bleken aan elkaar gewaagd, wat niet zo verwonderlijk was gezien de eindstand van beide ploegen en hun eigen competitie. De eerste goede en gevaarlijke aanval kwam van de zijde van onze groen-witten. Koen Post was het eindstation van de veelbelovende aanval, maar stuitte op doelman Jamie Lazaroms. Het bleek de opmaat te zijn voor een uitstekend tweede deel van de 1e helft, waarin onze groen-witten ruim afstand zouden nemen van de thuisploeg.

Het was aanvoerder Michiel Leijte die in de 25e minuut zijn ploeg op een 0-1 voorsprong kopte uit een op maat gegeven voorzet door Ruben de Haas. Een minuut later gaf de aanvoerder een prima steekbal op Wout Hamelink, die deze op waarde schatte en scoorde. Helaas deed hij dat in buitenspelpositie. Lang hoefde de ploeg niet te treuren over de afgekeurde goal, want in de 27e minuut werd Zaamslag bijzonder geholpen door doelman Lazaroms, die bij een spelhervatting pardoes in de voeten van spits Niek Luime speelde. Collega spits Wout Hamelink was goed bij de les en dat was Niek Luime niet ontgaan. Hij speelde de bal breed langs de doelman, waardoor het voor Wout Hamelink een koud kunstje was om de 0-2 in het lege doel te schuiven. Door dit presentje van de doelman zaten onze groen-witten al vroeg in de wedstrijd in een zetel.

Veel hadden onze groen-witten niet te vrezen van de thuisploeg, dat pas tien minuten voor rust voor het eerste gevaar zorgde toen het een vrije trap kreeg toegekend van de goed fluitende Niels Boel. De in één keer op doel getrapte vrije trap werd door Dominique Pijpelink stijlvol uit zijn doel geranseld.

Onze groen-witten groeiden steeds beter in de wedstrijd en vielen, gesteund door de harde wind in de rug, meer en meer aan. De harde wind droeg er vijf minuten voor het rustsignaal aan bij dat Zaamslag een riante 0-3 voorsprong nam. Rechtsback Maikel Krans leek over de rechterflank op te stomen, maar besloot om maar eens van grote afstand op doel te schieten. Vanaf de zijlijn half op de helft van Prinsenland vertrok zijn schot om vervolgens – gedragen door de wind - in de verre bovenhoek van het doel te verdwijnen over een verraste en kansloze doelman Jamie Lazaroms. Na dit prachtige doelpunt gingen beide ploegen met een riante 3-0 voorsprong in het voordeel van onze groen-witten de rust in. Maar aangezien de harde wind in de 2e helft bondgenoot zou zijn van de thuisploeg, was niemand van de in grote getale naar Dinteloord afgereisde supporters al gerust in een goede afloop. Bovendien had Prinsenland nog alle vertrouwen in eigen kunnen en waren ervan overtuigd dat ze de opgelopen achterstand nog goed konden maken in het tweede bedrijf.

Dat vertrouwen liep na nog geen vijf minuten in de 2e helft een gevoelige deuk op. Rechtshalf Justin Kolijn stuurde Wout Hamelink diep, die tegenstander Danny Verhoeven door de benen speelde en de weg voor zichzelf vrijmaakte om op de Prinsenland doelman af te gaan. Met een geplaatst schot passeerde hij de uit zijn doel komende Lazaroms en zag zijn inzet tegen de touwen ploffen, 0-4. Met dit schitterend uitgespeelde doelpunt maakte hij een einde aan alle illusies van de thuisploeg, want het zou wel heel gek moeten lopen wilde deze ploeg, die nog geen uitgespeelde aanval op de mat hadden gelegd, nog minimaal vier keer tot scoren zouden komen.

Als de thuisploeg nog iets zou willen dan zou het de nodige risico’s moeten gaan nemen en dan zou er automatisch veel ruimte voor onze groen-witten ontstaan, met dito kansen tot gevolg. De ploeg probeerde het wel, maar bleek ook met de wind in de rug machteloos tegen een goed verdedigend Zaamslag, dat zeer gegroepeerd en gedisciplineerd speelde. Door steeds maar weer een voetballende oplossing te kiezen had het relatief weinig last van de harde wind.

Pas na ruim een uur wedstrijd moest doelman Dominique Pijpelink weer een keer handelend optreden op een afstandschot, wat in de rebound voorlangs werd geschoten. Verder dan een aantal afstandschoten wist de thuisploeg niet te komen en daarmee stelde het de eigen aanhang zwaar teleur.

In de slotfase had de al riante voorsprong nog veel groter kunnen uitpakken als onze groen-witten de geboden ruimte beter hadden uitgespeeld of iets meer geluk hadden gehad. Zo verdween, met nog een kleine kwartier op de klok, een vrije trap van Dennis van Passel rakelings naast het doel nadat het leer door iedereen was gemist. Ook Niek Luime werd tien minuten voor tijd nog in scoringspositie gebracht door Koen Post, maar de uitgelezen mogelijkheid kon niet worden benut.

In plaats daarvan scoorde de thuisploeg nog een eretreffer. Deze kwam op naam van Davey van Merrienboer, die zijn schot onderweg van richting veranderd zag worden, waardoor doelman Dominique Pijpelink kansloos was. Meer dan een doekje voor het bloeden was deze 1-4 niet, want de wedstrijd was op dat moment al lang gespeeld. In de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd was het slotakkoord voor Zaamslag. Op rechts kon invaller Jordy Marevoet het strafschopgebied binnendringen langs verdediger Danny Verhoeven en zag de eveneens ingevallen Arno Scheele volledig vrij staan voor het doel. Door de bal terug te trekken op Arno waren doelman Lazaroms en Davey van Merrienboer niet meer in staat de 1-5 van Arno te voorkomen.

Kort na deze 1-5 maakte scheidsrechter Niels Boel een einde aan de wedstrijd. Door twee uitstekend gespeelde wedstrijden op rij hebben onze groen-witten de finale van de nacompetitie bereikt en lonkt promotie naar de 2e klasse. Het zou een fantastische prestatie zijn, maar dan moet er volgende week eerst nog wel worden afgerekend met Walcheren, dat verrassend met 0-1 ging winnen bij Luctor Heinkenszand. Dat onze groen-witten dit seizoen in de reguliere competitie tot twee keer toe als sterkste uit de bus kwamen (thuis 1-0 en uit 3-5) tegen Walcheren speelt nu geen enkele rol van betekenis, want de finale is een wedstrijd op zich.

P.S.: Kort na de blamerende 1-5 nederlaag heeft het bestuur van Prinsenland besloten trainer Daan Uithof op non-actief te zetten, zo valt te lezen op BN de Stem.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Juriën Dam, Roy van der Staal, Maikel Krans, Koen Post (88. Yannick van der Hooft), Michiel Leijte, Dennis van Passel, Justin Kolijn (74. Arno Scheele), Wout Hamelink (76. Jordy Marevoet) en Niek Luime.