Groen-witten na twee duels nog steeds met lege handen

Ook op bezoek bij RCS in Oost-Souburg zijn onze groen-witten er niet in geslaagd van de hatelijke nul te geraken. RCS was de betere ploeg gedurende het grootste deel van de wedstrijd en zegevierde dan ook verdiend, ook al werd het slechts 1-0.

Op een zeer nat en winderig Sportpark “De Alblas” in Oost-Souburg gingen onze groen-witten opzoek naar de eerste punten, al was vooraf klip en klaar dat dit geen makkelijke opgave zou worden. Onder leiding van scheidsrechter A.J. Schot uit Tholen, bracht de thuisploeg de wedstrijd op gang en drongen onze groen-witten onmiddellijk ver terug op eigen helft. De vele aanvallen van RCS beloofden niet veel goeds voor onze groen-witten en de verwachting was dan ook dat het wel eens een grote uitslag zou kunnen gaan worden. Met name in het eerste kwartier was de druk van RCS fors, maar verder dan een kopbal op de lat kwam de ploeg van Cees Houtepen niet in de openingsfase.

Het feit dat RCS weinig wist te creëren kwam mede doordat onze groen-witten compact speelden, waardoor het moeilijk was voor de thuisploeg om een opening te vinden. Na een kwartier wedstrijd nam de druk enigszins af en konden onze groen-witten onder de druk vandaan spelen en voorzichtig aan aanvallen beginnen te denken, al viel dat laatste niet mee. Toch was de ploeg van trainer Ives Van Driessche na ruim een kwartier wedstrijd dichtbij een voorsprong uit een vrije trap die net naast het doel verdween.

Naar mate de 1e helft vorderde bleek dat RCS geen vuist kon maken door het zeer compacte spel van onze groen-witten. Zelf kwamen ze niet echt aan voetballen toe, maar verdedigend stond het goed en zolang dat geen tegendoelpunt op zou leveren was dat prima. Helaas lukte het maar sporadisch om de bal even in de ploeg te houden als ze hem hadden veroverd, vaak leverden ze hem direct weer in. Bovendien waren de spelers van RCS iedere keer net een stapje eerder bij de bal.

In het laatste kwartier voor rust deed RCS er weer een schepje bovenop en voerde de druk weer op. Onze groen-witten werden ver naar achter gedrongen, maar hielden vrij gemakkelijk stand. Tot de 38e minuut toen centrale verdediger Roy van der Staal in het strafschopgebied een RCS aanvaller onderuit tikte. Een overtreding die niet nodig leek, maar waarvoor scheidsrechter Schot de VAR niet nodig had. Gedecideerd wees hij naar de strafschopstip. Morad Bobouh ontfermde zich over het speeltuig en schoot zijn ploeg op een 1-0 voorsprong, ook al koos doelman Dominique Pijpelink de goede hoek en zat hij er nog met zijn vingertoppen aan.

Op slag van rust konden onze groen-witten weer onder de druk vandaan spelen en waren heel dichtbij de gelijkmaker. Een voorzet van Marc de Haas, oud 1e elftal speler en dit seizoen na een aantal jaren Hoek 2 teruggekeerd bij Zaamslag om met zijn oud ploeggenoten te kunnen spelen in het 3e elftal, werd knap ingeschoten door Byron Bregonje, die bij de tweede paal opdook. Zijn inzet had beter lot verdiend en had de wedstrijd mogelijk een andere wending kunnen geven zo kort voor het rustsignaal. De 1-0 bleef dus op het scorebord staan tot aan de rust.

Het spelbeeld in de 2e helft veranderde nauwelijks. RCS was de aanvallende ploeg, maar verzuimde zich te belonen. Acht minuten na rust waren ze dichtbij de 2-0, maar de inzet uit een voorzet van de snelle rechtsbuiten Sofian Bousantouh werd knap gepareerd door doelman Dominique Pijpelink, die uitgroeide tot man of the match aan Zaamslag zijde. Zolang de minimale voorsprong van het slechts 1-0 op het scorebord bleef staan, bleef de hoop op een punt aanwezig.

Net als voor rust was er in de 2e helft een fase waarin onze groen-witten heel veel moeite hadden om de bal ook maar even in de ploeg te houden, maar ook die fase overleefde de ploeg weer en kreeg nog een kans halverwege de 2e helft. Een afvallende bal viel voor de voeten van Frans Rokven, die snel moest handelen en bijna succes had. Zijn schot verdween rakelings over het RCS doel.

Met nog een kwartier op de klok werden Douwe Scheele en Wesley Dieleman de dug-out uitgestuurd om warm te lopen. Laatstgenoemde zou in de slotfase nog invallen in een poging nog iets te forceren. Veel leverde de wissel helaas niet op, maar de thuisploeg daarentegen kreeg in de laatste tien minuten nog een aantal grote kansen. Zo liet de snelle rechtsbuiten Sofian Bousantouh met een rush vanaf de middellijn iedereen zijn hielen zien om vervolgens vanaf de achterlijn de bal perfect terug te leggen op de ingevallen Marlo Janisse, die de knappe actie niet met een doelpunt wist te belonen. Een paar minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd werd andermaal een voorzet van de rechtsbuiten niet op waarde geschat. Deze keer was het Zaamslag sluitpost Dominique Pijpelink die de niet te missen kans met de voet keerde. De laatste gevaarlijke aanval van RCS in de extra tijd werd onschadelijk gemaakt door centrale verdediger Roy van der Staal, die in zijn poging om de voorzet te onderscheppen zijn eigen lat raakte. Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Door deze tweede nederlaag op rij zijn onze groen-witten samen met Nieuwdorp de rode lantaarndrager. Daar mogen ze volgende week proberen verandering in te brengen, dan zijn onze groen-witten gastheer van Patrijzen, dat drie punten heeft na twee duels.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Marc de Haas, Roy van der Staal, Cees van Tiel, Lars de Jonge, Byron Bregonje (70.Teun van Fraeijenhove), Arno Scheele, Senna Bunt, Koen Post, Frans Rokven en Wout Hamelink (83. Wesley Dieleman).

Overige uitslagen : Zaamslag 2 bleef ook in de tweede competitiewedstrijd met lage handen achter. Thuis werd met forse cijfers verloren van FC Axel 2 (3-7), het thuisduel van Zaamslag 3 werd op verzoek van Duiveland 2 verzet naar a.s. dinsdagavond 20.00 uur en het thuisduel van Zaamslag VR1 tegen SSV ’65 VR2 werd ook verplaatst op verzoek van de bezoekers. Dit duel wordt pas gespeeld op 13 november a.s. Beide tegenstanders bleken te beschikken over te weinig spelers.