Groen-witten moeten pas in slotfase buigen voor Zeelandia Middelburg

Onze groen-witten hebben prima partij geboden tegen Zeelandia Middelburg, dat zoals verwacht voetballend meer in haar mars had. Met fysieke kracht en de nodige strijdlust werd dat door onze groen-witten gecompenseerd en leken ze een gelijkspel uit het vuur te gaan slepen, maar in de 88e minuut moest de ploeg van André Siereveld alsnog een tegentreffer incasseren en die kwam de ploeg niet meer te boven waardoor ze de bezoekers met een 1-2 overwinning op zak zagen vertrekken.

Net als de twee voorgaande edities van dit duel (1-0 winst en 1-1 gelijkspel) maakten onze groen-witten het de hoofdstedelijken bijzonder lastig en leek dit duel net als vorig seizoen weer in een 1-1 gelijkspel te gaan eindigen, maar daarvoor duurde de wedstrijd dus net even te lang en viel er deze keer geen verrassing te noteren.

De start van onze groen-witten was voortvarend te noemen, want al na drie minuten verrasten ze vriend en vijand met een vroeg voorsprong tegen de nummer vier van de ranglijst. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Patrick de Meyer namen de bezoekers het heft in handen en probeerden onze groen-witten daar waar mogelijk op de counter te spelen. Dat had meteen succes in de 4e minuut toen Stijn Dekker zich op rechts niet van de bal liet zetten en Senna Bunt op maat bediende. Zijn inzet bleek de Zeelandia Middelburg doelman Merijn Leenhouts te machtig, waardoor de vroege voorsprong een feit was.

Zeelandia Middelburg, dat zoals gezegd voetballend veruit de betere was, liet zich niet uit het veld slaan en trok weer ten aanval, maar liep zich voortdurend stuk op de compact spelende Zaamslag defensie. Er was geen doorkomen aan voor de ploeg uit Middelburg, wat ze ook probeerden. Halverwege de 1e helft kon pas de eerste mogelijkheid genoteerd worden en dat was meteen een forse. Doelman Guido Vinke was echter op zijn post en behoede zijn ploeg voor de gelijkmaker.

Onze groen-witten bleven vrij eenvoudig op de been, maar konden er zelf aanvallend weinig tegenover stellen. Dat kwam met name door het veelal slordig uitverdedigen waardoor de bal direct weer werd ingeleverd bij de tegenstander. Het duurde ruim een half uur voordat ze zich eindelijk weer een keer in het vijandelijke strafschopgebied meldden met een hoekschop tot gevolg. Een hoekschop met desastreuze gevolgen zo zou blijken. Met veel Zaamslag spelers in het strafschopgebied van Zeelandia M. lag het helemaal open. Dat bleek mar al te duidelijk toen de hoekschop werd afgeslagen en de snelle Celino Davidse aan een rush over de linkerflank begon. Koen Post probeerde hem te achterhalen, maar moest capituleren en omdat verder niemand de speler een strobreed in de weg kon leggen wist hij de bal voor het doel te brengen waar de meegelopen Ivan Put met een uiterste krachtsinspanning het puntje van zijn schoen tegen de bal kon zetten waardoor hij doelman Guido Vinke verraste en de bal in het net zag verdwijnen, 1-1.

Na deze gelijkmaker probeerden onze groen-witten de draad weer op te pakken. Er werd heel veel energie in de wedstrijd gestopt in een poging de bezoekers goed partij te bieden. Daarbij werd soms het randje van het toelaatbare opgezocht en dat leverde uiteindelijk vier gele kaarten op. Eén daarvan was kort voor rust voor centrale verdediger Roy van der Staal die op het middenveld net te laat was met een sliding en behalve de bal ook zijn tegenstander meepakte. Scheidsrechter Patrick de Meyer trok meteen de gele kaart, maar dat was niet naar de zin van Zeelandia Middelburg. Die wilden een andere kleur zien, maar dat zou zeker niet terecht zijn geweest. De actie werd te laat ingezet en het was een onbesuisde overtreding, maar Roy raakte wel degelijk ook de bal. Doordat het heel de wedstrijd al niet naar wens liep bij de bezoekers was er veel commentaar richting de scheidsrechter en dat werd er niet minder op na deze overtreding. Ook na het rustsignaal bij het verlaten van het veld bleef het commentaar van spelers en staf aanhouden.

Ook in de openingsfase van de 2e helft hadden onze groen-witten weinig gevaar te duchten van de bezoekers. Pas na een uur wedstrijd leek Zeelandia M. op voorsprong te komen, maar met vereende krachten voorkwamen Guido Vinke en Brian van Hoorn, die verrassend de rechtsbackpositie voor zijn rekening nam en dat uitstekend invulde, dat de bezoekers de leiding namen.

Trainer André Siereveld bracht vers bloed in door Sam Cornelissen te wisselen voor de van een blessure herstelde Nick Hoogstraate en dat bleek een versterking. De middenvelder kende een uitstekende invalbeurt en mede daardoor hielden onze groen-witten stand. Toch was er net voordat het laatste kwartier in ging even onzekerheid in de Zaamslag defensie en moest de altijd betrouwbare sluitpost Guido Vinke weer handelend optreden. Zonder kleerscheuren kwamen ze ook door deze fase heen en leek het er zelfs even op dat er nog meer in zat. Met nog een klein kwartier op de klok plaatsten onze groen-witten een uitstekende counter via Stijn Dekker, die de meegelopen Wout Hamelink bereikte. Diens aanname was net onvoldoende om het doel onder vuur te kunnen nemen, maar een voorzet zat er nog wel in. Het was uiteindelijk Stijn Dekker die zijn kopbal over het doel zag verdwijnen.

In de slotfase werd de van Biervliet teruggekeerde Jari Brevet ingebracht voor Marvin van der Staal, die vanwege een krampaanval niet verder kon en ook werd de moegestreden Wout Hamelink vervangen door collega spits Wesley Dieleman. Ondanks de wissels konden onze groen-witten geen vuist meer maken en leek de wedstrijd in 1-1 te gaan eindigen, maar in de 88e minuut was het alsnog Zeelandia Middelburg dat aan het langste eind trok. Aanvoerder Dennis Kovacevic tekende voor de 1-2. In de extra tijd bezorgden onze groen-witten de bezoekers nog even een aantal angstige momenten, maar uit de twee hoekschoppen kon niet meer gescoord worden en dus eindigde de wedstrijd in een benauwde, maar uiteindelijk wel verdiende 1-2 zege voor Zeelandia Middelburg.

Volgende week kunnen onze groen-witten zich hopelijk herpakken. Dan staat het uitduel tegen concurrent Bevelanders, dat één plaatsje hoger staat op de ranglijst, op het programma. Dat lijkt een belangrijke sleutelwedstrijd te gaan worden.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Marvin van der Staal (79. Jari Brevet), Roy van der Staal, Cees van Tiel, Brian van Hoorn, Senna Bunt, Koen Post, Arno Scheele, Sam Cornelissen (65. Nick Hoogstraate), Wout Hamelink (85. Wesley Dieleman) en Stijn Dekker.