Groen-witten moeten in extremisch hoofd buigen voor koploper Zeelandia Middelburg

Het venijn zat h’m in de staart, want het duurde tot drie minuten in blessuretijd voordat koploper Zeelandia Middelburg het beslissende gaatje in de hechte Zaamslag defensie wist te vinden. Na ruim 70 minuten te hebben verdedigd wisten onze groen-witten met één sublieme uitval afgerond met een fantastisch mooi doelpunt Middelburg stil te krijgen. De vreugde was echter voor zeer korte duur. Nadat Zeelandia Middelburg nog in dezelfde minuut de gelijkmaker liet noteren, trok het in de extra tijd alsnog aan het langste eind door de 2-1 over de streep te trekken.

Voor onze groen-witten een hele zure nederlaag. Lang leek namelijk een punt in het verschiet te liggen, doordat het vooraf gesmede plan goed leek uit te pakken. Als gevolg van de personele problemen waar de selectie mee heeft te kampen had het technische duo Ives Van Driessche en Henk Michels noodgedwongen gekozen voor een defensieve speelstijl, in de hoop niet met grote cijfers afgeserveerd te worden op Sportpark Veerse Poort. De koploper bleek de grootste moeite te hebben om een gaatje te vinden in de hechte defensie onder leiding van Koen Post. De aanvoerder was van het middenveld teruggeschoven naar de achterhoede vanwege het ontbreken van de geschorste van Roy van der Staal. En als er al een gaatje werd gevonden dan was er altijd nog doelman Bryan Buren, de vervanger van de eveneens geschorste Dominique Pijpelink, die een sta-in-de-weg bleek te zijn. Hij zou door een aantal sublieme reddingen uitgroeien tot man van de wedstrijd.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter M. de Zwarte was er maar één ploeg die de aanval koos en dat was de thuisploeg. Onze groen-witten plooiden terug om met een gesloten verdediging de tegenstander op te vangen en dat lukte verrassend genoeg heel aardig. Mooi was het allemaal niet, maar gezien de situatie waarin de ploeg zich momenteel bevind wel noodzakelijk. Zonder problemen kwamen ze de openingsfase door en daar waar het even kon verliet de ploeg haar verdedigende stelling in een poging spits Bram Dees te vinden. Hij maakte op 27 jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht, na al jaren uit te zijn gekomen voor het 2e elftal. Doordat hij op een eiland stond was het voor hem heel lastig om de bal vast te houden, waardoor de thuisploeg weer aan een volgende aanval kon gaan bouwen. Doordat de opbouw aan de trage kant was, kregen onze groen-witten voldoende tijd om de gelederen weer te sluiten. Het gevolg was dat Zeelandia M. niet één uitgespeelde kans wist te creëren. Het eerste echte gevaar kwam in de 39e minuut van de voet van Celino Davidse, die met een afstandschot de paal schampte en twee minuten later keerde de uit zijn doel komende Bryan Buren in een één op één situatie op de zestienmeterlijn een inzet die zeker een doelpunt opgeleverd zou hebben. Zo hielden onze groen-witten verrassend stand waardoor bij rust nog steeds de 0-0 op het scorebord prijkte.

In de 2e helft was het spelbeeld niet anders, Zeelandia Middelburg ging op zoek naar de openingstreffer en was daar na vijf minuten heel dicht bij. Het was echter wederom doelman Bryan Buren die op zijn post was en de bal op de doellijn keerde. Ook in het tweede bedrijf had de koploper alle moeite om een opening te vinden in de compact spelende Zaamslag defensie, bijgestaan door de middenvelders. Zelfs spits Bram Dees verdedigde mee, waardoor regelmatig alle elf spelers achter de bal te vinden waren. Sporadisch lukte het de thuisploeg een opening te vinden, maar dan was er weer Bryan Buren die zijn ploeg op de been hield. Twintig minuten voor tijd dacht heel Zeelandia Middelburg een bres te hebben geslagen in de solide verdediging, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. In plaats daarvan werd het in de daarop volgende minuut heel stil op Sportpark Veerse Poort. In de eerste de beste counter van de wedstrijd waren het onze groen-witten die de score openden. Brian van Hoorn zette op het middenveld de aanval op door Frans Rokven te bedienen, om direct diep te gaan. De rechtshalf begreep het en gaf de bal perfect op maat mee waardoor Brian richting doel kon opstomen. Hij behield het overzicht, zag doelman Pepijn Tulen ver voor zijn doel staan en verschalkte de sluitpost met een prachtige lob. De ontlading in het Zaamslag kamp was groot na deze verrassende voorsprong. Er leek een geweldige stunt in de maak, maar van lange duur was de feestvreugde niet. In alle euforie was de concentratie en de organisatie onmiddellijk na de aftrap even zoek en dat werd dodelijk afgestraft door Niels Luteijn, die de 1-1 aantekende. Nog altijd geen man over boord, want met een gelijkspel zouden onze groen-witten als morele winnaar van het veld stappen. De laatste tien minuten leek de ploeg stand te houden, al was het soms met kunst en vliegwerk. Dat het dan drie minuten in blessuretijd alsnog het deksel op de neus kreeg was wel heel zuur. Casper de Cock schoof in extremisch de winnende 2-1 binnen en was de gevierde man. Ook bij Zeelandia Middelburg was, na deze zeer zwaar bevochten zege, de ontlading groot.

Bij onze groen-witten overheerste, zeer begrijpelijk, de frustratie. Zo hard gewerkt met en voor elkaar, een plan dat lange tijd kans van slagen leek te hebben en het eerste punt dat eindelijk binnen leek te zijn. Als dan in de slotminuut alsnog alles in rook opgaat zijn de druiven wel heel erg zuur. De ploeg zal deze nieuwe dreun te boven moeten zien te komen om volgende week met een positieve mindset de strijd aan te binden met VCK.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Cees van Tiel (77. Vinzenz Jansen), Koen Post, Yannick van der Hooft, Justin Kolijn, Senna Bunt, Arno Scheele, Lars de Jonge (55. Douwe Scheele), Brian van Hoorn, Frans Rokven en Bram Dees (90. Wesley Dieleman).

Het derde elftal van Zaamslag boekte in de vierde competitiewedstrijd haar tweede zege door hekkensluiter Yerseke 3 met 4-2 te verslaan. Daardoor is de ploeg van leider Erwin Oele terug te vinden op een keurige 5e plaats. De dames van Zaamslag moesten naar het verre Heinenoord waar het speelde tegen het tweede dames elftal. Helaas moesten ze zonder punten op zak de terugreis aanvaarden doordat ze met 5-3 verloren. In een poule van zes zijn ze terug te vinden op de 4e plaats.