Groen-witten moeten hoofd buigen voor frisser ogend Kapelle

Na het winnen van de 2e periode op Hemelvaardag bleek tegen Kapelle duidelijk dat slechts één dag rust te weinig was voor onze groen-witten. Een ogenschijnlijk comfortabele 2-0 voorsprong bij rust was in de 2e helft als sneeuw voor de zon verdwenen. In korte tijd boog Kapelle de 2-0 om in een 3-4 voorsprong. Die klap kwamen onze groen-witten niet meer te boven. Nadat het ook nog 3-5 was geworden, werd in de slotminuut de eindstand bepaald op 4-5.

Afgelopen donderdag (Hemelvaartdag) hebben onze groen-witten de 2e periode op hun naam geschreven. Op bezoek bij Lewedorpse Boys zou winst voldoende zijn om de periode winnend af te sluiten. En dat gebeurde in een wedstrijd waarbij onze groen-witten het in de 1e helft korte tijd moeilijk hadden, maar dankzij een uitstekende redding van doelman Dominique Pijpelink geen schade opliepen. Toen kort voor rust Wesley Dieleman, onder het toeziend oog van de vele meegereisde supporters, de score opende, was de ban gebroken. Na rust was de ploeg heer en meester op het veld en werd de score uitgebouwd naar 0-3  door twee doelpunten van clubtopscoorder Niek Luime. Het slotakkoord was voor Sebastian Dees die goed anticipeerde op een hoge diepe bal door het centrum. Naar eigen zeggen kwam hij wel 2,5 meter van de grond (waarschijnlijk springveren in zijn schoenen) om de bal over de uitkomende Lebo doelman in het lege doel te koppen. Door deze 0-4 overwinning pakten onze groen-witten de 2e periode door als tweede te eindigen achter Yerseke, dat de 1e periode al op haar naam had geschreven en daarom niet meer meedeed in deze periode.

De wedstrijd van donderdag bleek tegen Kapelle nog duidelijk in de benen te zitten bij onze groen-witten. In de 2e helft was de pijp een eind leeg bij de meeste spelers en daar profiteerden de bezoekers gretig van, die na rust bovendien hun systeem hadden aangepast (met 3 spitsen i.p.v. 2 zoals voor rust). Op zeer korte tijd verdween de voor rust bereikte 2-0 voorsprong en stond het na iets meer dan een uur wedstrijd ineens 3-4. Zover had het overigens niet hoeven komen, want in de 1e helft hadden onze groen-witten verder afstand kunnen nemen. Hoewel beide ploegen voetballend niet veel voor elkaar onder deden, was het Zaamslag dat de kansen creëerde. Al na 27 seconden was het raak. De bezoekers waren nog niet bij de les toen Frans Rokven attent reageerde op een diepe bal. Oog in oog met doelman Justin Meulpolder schoof hij de bal langs de uitkomende doelman in het doel, 1-0. Een paar minuten later had Wesley Dieleman met iets meer geluk de voorsprong kunnen verdubbelen. Hij kreeg pardoes de bal voor de voeten gespeeld door een verdediger van Kapelle, waarna hij rakelings voorlangs schoot.

Nog binnen het kwartier was de volgende kans voor Niek Luime. Nadat Wesley Dieleman een breedtepass in de Kapelle verdediging had onderschept werd hij door twee man aangevallen, maar kreeg de bal toch nog bij collega spits Luime. Diens schot werd gekraakt door een verdediger en leverde niets op.

Kort voor de drinkpauze, halverwege de 1e helft, had de bal op de stip gemoeten toen Niek Luime een vrije kopkans kreeg. Op het moment van afzetten kreeg hij een duw in de rug van aanvoerder Marco den Deurwaarder. Mogelijk heeft scheidsrechter Jan de Vos uit Wemeldinge het niet gezien, want hij gebaarde van niets.

Na de dorst te hebben gelest gingen onze groen-witten onverdroten voort en dat leverde in de 36e minuut de 2-0 op. Een hoekschop van Koen Post werd door Wesley Dieleman uitstekend verlengd tot bij Joost Simons, die verwoestend uithaalde. De bal sloeg hard in de bovenhoek tegen de touwen.

Nog voor rust kregen onze groen-witten de mogelijkheid om verder uit te lopen op Kapelle. Bij een prachtige aanval via Frans Rokven, Wesley Dieleman en Jorin Missu, was Niek Luime het eindstation. Hij had de bal voor het inkoppen, maar werd voor de tweede keer uit balans gebracht op het moment van afzetten. Deze keer was Ruben de Jonge de (slimme) dader en weer ontging het scheidsrechter de Vos.

Pas in de slotseconden van de 1e helft werd Kapelle voor de eerste keer gevaarlijk, maar met gevaar voor eigen leven gooide doelman Dominique Pijpelink zijn lichaam goed voor de bal om daarmee de aansluitingstreffer te voorkomen.

Door een aantal omzettingen begon Kapelle met drie spitsen aan het 2e bedrijf. Hun bedoelingen waren duidelijk, ze gingen op jacht naar de aansluitingstreffer in een poging toch nog enig resultaat aan de wedstrijd over te houden. Tenslotte maakt de ploeg samen met VCK nog kans op de 3e periode of om de periodetitel van de kampioen over te nemen (mits RCS de 3e periode wint). In de beginfase van de 2e helft moest doelman Dominique Pijpelink een aantal keren handelend optreden. Met twee uitstekende reddingen op schoten van respectievelijk Souliman Abali en Jordi Matondo hield hij zijn doel schoon. Dat duurde echter niet lang, want in de 52e minuut werd verkeerd uitverdedigen door Justin Kolijn genadeloos afgestraft door Jasper Vink, die voor de aansluitingstreffer tekende. Nog geen drie minuten later bracht Niek Luime de marge weer op twee. Dat deed hij met een weergaloos mooi doelpunt, dit in tegenstelling tot het twitterbericht van een zekere Joris Rademakers (“Luime tikt de 3-1 binnen”). Na zijn tegenstander te hebben afgeschut krulde hij de bal met links fenomenaal in de verre kruising.

Met dit doelpunt leek Zaamslag de bedoelingen van de bezoekers om zeep te hebben geholpen, maar niets was minder waar. Het middenveld van Zaamslag was niet bij de les bij de aftrap na de 3-1. In een mum van tijd was Kapelle in het strafschopgebied waar Roy van der Staal zich genoodzaakt zag de Kapelle speler foutief af te stoppen. Dit ontging de arbiter van dienst, in tegenstelling tot de duwfouten in de 1e helft, niet. Met als gevolg een (terechte) strafschop en een gele kaart. Wout Vink ontfermde zich over de bal en schoot van elf meter de 3-2 langs Dominique Pijpelink. Het geloof in een goede afloop was helemaal terug bij de ploeg van trainer John de Frel. Onze groen-witten werden aan alle kanten overlopen waardoor een paar minuten later door doelpunten van Salim Sandee en Souliman Abali een 3-4 tussenstand op het scorebord stond. Tal van verdedigingsfouten gingen aan de doelpunten vooraf.

Met nog een kwartier wedstrijd voor de boeg leek Rob Schalkoort het lot van Zaamslag te bezegelen. Een hoekschop werd verkeerd beoordeeld door doelman Dominique Pijpelink, waarna de volledig over het hoofd geziene Schalkoort bij de tweede paal de 3-5 kon binnen schieten. Deze averij kwam de ploeg van Dominique D’Hooge niet meer te boven. Pas in de slotminuut zorgde Niek Luime, die een voorzet van Wesley Dieleman binnen tikte, nog voor enige spanning in de wedstrijd, maar de resterende extra tijd was onvoldoende om er alsnog een gelijkspel uit te slepen. Al had dat met een beetje meer geluk nog wel gekund. Echter tot opluchting van Kapelle kwam het niet zover en eindigde deze als “zotte wedstrijd” omschreven pot in een 4-5 overwinning voor Kapelle, dat daarmee kans blijft maken op een prijs.

Onze groen-witten hebben een week om te herstellen en mogen volgende week proberen zich te revancheren. De ploeg gaat dan op bezoek naar Wemeldinge, dat het degradatieduel tegen Lewedorpse Boys met 1-2 wist te winnen en daardoor de rode lantaarn weer hebben overgedragen aan Lebo. Onderin blijft het spannend tot de laatste wedstrijddag. Bovenin kan volgende week de beslissing vallen. Na het onverwachte gelijkspel van RCS bij Walcheren kan Yerseke volgende week tegen Kapelle de titel pakken.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Justin Kolijn (55. Sebastian Dees), Jorin Missu, Koen Post, Dennis van Passel, Frans Rokven, Joost Simons, Wesley Dieleman en Niek Luime.

Het 2e elftal heeft de voorlaatste thuiswedstrijd met 3-1 verloren van Arnemuiden 2, dat de van een blessure terugkomende Marinus Baas in de gelederen had. Het was duidelijk dat de ploeg van trainer Mathijs de Koeijer tekort kwam tegen de mannen uit het vissersdorp, al hoewel de 2-0 tot stand kwam na een discutabele beslissing van de scheidsrechter. De eer werd uiteindelijk gered door Bram Dees.