Groen-witten met hangen en wurgen langs VC Vlissingen

Met de nodige moeite hebben onze groen-witten op het eigen sportpark een zeer zwaar bevochten 3-2 overwinning geboekt op rode lantaarndrager VC Vlissingen. Na twee keer een achterstand te hebben weggewerkt, schoot Hylke Stroo zijn ploeg in de laatste minuut van de officiële speeltijd naar de overwinning.

Na het teleurstellende 0-0 gelijkspel van vorige week op bezoek bij VC Vlissingen was het de taak van onze groen-witten om in het thuisduel (inhaalduel van 19 januari jl.) orde op zaken te stellen. Dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan bleek wel gedurende het verloop van dit duel, want het zag er het grootste gedeelte van de wedstrijd niet naar uit dat er ook maar één punt in Zaamslag achter zou blijven. Pas in de ultieme slotfase trokken onze groen-witten de wedstrijd naar zich toe en hielden drie belangrijke punten over aan dit moeizame duel. Of het een verdiende zege was is maar zeer de vraag, waarschijnlijk was, net als vorige week, een gelijkspel ook nu op zijn plaats geweest.

Dat het de ploeg van trainer Dominique D’Hooge bepaald niet aan komt waaien de laatste tijd is een understatement. De vorm en het nodige vertrouwen ontbreekt bij het leeuwendeel van de spelers en dan wordt het een lastig verhaal, dan komt het neer op werken, werken en nog eens werken. Ook een wedstrijd tegen een staartploeg als VC Vlissingen is dan niet gemakkelijk. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter H. Kriesels uit het Brabantse Wernhout, die door de KNVB op het laatste moment was aangesteld ter vervanging van B.A. Bruggeman, zonder beide verenigingen daarvan in kennis te hebben gesteld, mocht Peter Dieleman bij afwezigheid van Niek Luime aftrappen namens Zaamslag. Onze groen-witten leken het bedenkelijke niveau van vorige week te hebben vastgehouden, want het spel was niet om over naar huis te schrijven. Door de vele foute passes werden medespelers niet gevonden en vaak waren onze groen-witten overal een stap te laat. Kortom de bezoekers waren veel feller waardoor de meeste duels in hun voordeel werden beslist. Toch was de eerste mogelijkheid van de wedstrijd voor onze groen-witten. Na 12 minuten ging Jordy Marevoet op rechts met de bal aan de haal, trok naar binnen om vervolgens breed te leggen op Peter Dieleman. Diens schot was een prooi voor doelman Shurmelon Nicolina, die vijf minuten later andermaal een inzet van Peter Dieleman, deze keer op aangeven van Justin Kolijn, knap uit de hoek ranselde.

Ondanks deze mogelijkheden heerste ontevredenheid over het vertoonde spel van onze groen-witten. Het verschil tussen de groene en blauwe tenues leek niet te bestaan voor onze groen-witten, zo vaak werd de bal ingeleverd bij een tegenstander. VC Vlissingen bleef relatief gemakkelijk overeind, maar wist zelf aanvallend niets te creëren in de 1e helft. Het enige verschil was dat Zaamslag daar wel toe in staat was, maar het schortte de ploeg aan de afronding. Rond het half uur was Peter Dieleman tot twee keer toe dichtbij de openingstreffer, maar beide keren kon hij te weinig vaart aan de bal meegeven waardoor doelman Nicolina niet in de problemen kwam. De 1e helft werd afgesloten zoals de wedstrijd was begonnen, kortom weer een zeer pover optreden van de kant van onze groen-witten.

Nog 45 minuten de tijd om de wedstrijd naar zich toe te trekken en ze leken voortvarend van start te gaan in de 2e helft. Kort na het aftrappen door de bezoekers mocht Peter Dieleman aanleggen voor een schot, maar weer kwam de goed keepende Shurmelon Nicolina als winnaar uit de strijd. Zo had hij ook even later de vrije trap van Dennis van Passel klemvast. Ondanks het foutje dat hij later zou maken keepte de doelman een zeer degelijke wedstrijd.

Het tweede bedrijf was nog maar zeven minuten onderweg toen onze groen-witten duur balverlies leden op het middenveld. De behendige en felle voetballers van Vlissingen schakelden razendsnel om en dat leverde het openingsdoelpunt op. Juriën Dam was te laat om het schot van Roniël Uranie te blokken en daardoor had ook doelman Dominique Pijpelink het nakijken, 0-1. Qua kansen misschien iets tegen de verhouding in, maar gezien het vertoonde veldspel was de voorsprong zeker niet onterecht.

Een domper voor onze groen-witten, die in de achtervolging konden. Ze moesten echter in eerste instantie het antwoord schuldig blijven. De bezoekers waren in deze fase de betere ploeg en hadden in de 55e en 57e minuut zelfs de 0-2 op de schoen. Eerst was het aanvoerder James Beije die rakelings naast besloot en even later moest Dominique Pijpelink uit zijn doel komen om een volgende kans onschadelijk te maken. Onze groen-witten leken lusteloos, inspiratieloos of hoe je het ook een naam wil geven.

Er was een fout van doelman Shurmelon Nicolina voor nodig om tot de gelijkmaker te komen. Michiel Leijte strafte in de 70e minuut het foutje van de doelman, die een schot niet klemvast had, af en tikte van dichtbij de 1-1 binnen. Nu leek er vrij baan te zijn voor onze groen-witten, er op en erover zo dacht iedereen, maar dat liep even anders. Al vrij snel na de gelijkmaker strafte VC Vlissingen naïef verdedigen van de Zaamslag defensie genadeloos af. De aanval begon op de linkerflank waarna aanvoerder James Beije voor het doel in kansrijke positie kwam. Hij was echter niet zelfzuchtig en zag zijn ploeggenoot Orlando Schulze in een nog betere positie staan. Schulze beschaamde het in hem gestelde vertrouwen niet en schoot feilloos raak en zo stond het met nog een kwartier te gaan 1-2.

Daarmee leek het doek te vallen en stevenden onze groen-witten in eigen huis af op een beschamende nederlaag tegen de nummer laatst. Tijd voor het technische duo Dominique D’Hooge en Henk Michels om een list te verzinnen. Ze zagen geen andere optie dan een drie dubbele wissel toe te passen in de hoop dat vers bloed voor de ommekeer zou zorgen. Het bleek een gouden greep, want de invallers Joost Simons, Arno Scheele en Frans Rokven vielen gretig in. Allen kenden een uitstekende invalbeurt. Het leverde in de 85e minuut de gelijkmaker op. Een schot van Peter Dieleman werd gekeerd door doelman Nicolina, waarna een verdediger voor opruiming wilde zorgen. De doorgelopen Zaamslag spits wist het schot nog net te blokken waarna de bal in het doel verdween, 2-2.

Wat volgde was een zeer spectaculaire slotfase met als eerste een kans voor de bezoekers, die zich niet wilden neerleggen bij een puntendeling. Met man en macht werd er verdedigd waardoor een volgende tegentreffer ternauwernood kon worden voorkomen. In de tegenstoot zag Arno Scheele zijn schot op de paal uiteen spatten. Een zelfde lot was Maikel Krans beschoren, ook hij zag zijn inzet op de paal eindigen. Onze groen-witten die eindelijk tot leven leken te komen, zagen toch nog kansen om de volle buit te grijpen en zo geschiede. Bij één van de laatste aanvallen kreeg Joost Simons de bal op rechts, waarna de vlag van de assistent-scheidsrechter van Vlissingen omhoog ging. Scheidsrechter Kriesels was echter in een dusdanige positie dat hij uit eigen waarneming kon zien dat van buitenspel geen sprake was. De voorzet die volgde ging over Peter Dieleman en een verdediger heen en viel voor de voeten van Hylke Stroo, die niet nadacht en in één keer het leer op zijn pantoffel nam. Tot opluchting van een ieder die Zaamslag een warm hart toedraagt verdween de bal in de verre hoek en sleepte Zaamslag in extremisch alsnog de drie punten over de streep, want de tijd tot aan het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Kriesels was te kort voor de Vlissingse ploeg. Een belangrijke, maar moeizaam tot stand gekomen overwinning die nauwelijks verdiend genoemd mag worden. Hiermee komt de ploeg van Dominique D’Hooge steviger op de 3e plaats te staan en kan het toe gaan leven naar de wedstrijd van volgende week. Dan zijn onze groen-witten gastheer van koploper Luctor Heinkenszand en zal er uit een heel ander vaatje getapt moeten worden als ze niet weggespeeld willen worden.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Hylke Stroo, Maikel Krans, Dennis van Passel (77. Frans Rokven), Koen Post (77. Arno Scheele), Michiel Leijte, Justin Kolijn, Jordy Marevoet (77. Joost Simons) en Peter Dieleman.