Groen-witten laten het liggen tegen Luctor H. en zijn veroordeeld tot nacompetitie

Onze groen-witten hadden het niet in eigen hand, maar winst op Luctor Heinkenszand en verlies van Lebo op bezoek bij GPC Vlissingen was een must om de competitie op een veilige 8e plaats te eindigen. Het laatste was het geval, maar onze groen-witten konden het zelf niet waar maken tegen Luctor Heinkenszand, dat met 2-1 zegevierde.

Geen moment in de wedstrijd konden onze groen-witten aanspraak maken op de overwinning tegen Luctor Heinkenszand, dat met een fantasie opstelling aan de aftrap verscheen. De vorm van de dag ontbrak en of dat te maken had met ontzag voor de tegenstander of de spanning om te moeten presteren is lastig in te schatten, maar duidelijk was dat meerdere spelers niet in de wedstrijd zaten. Bovendien deed het vroege uitvallen van Arno Scheele en Wout Hamelink de ploeg van André Siereveld geen goed. Jammer, want de dames van Zaamslag waren op hetzelfde tijdstip kampioen geworden in hun klasse door thuis met overtuigende 4-1 cijfers af te rekenen met Seolto (Zevenbergen), dat bij winst zelf ook nog kampioen kon worden. Het feest in Zaamslag zou compleet geweest zijn als ook onze hoofdmacht zich veilig had weten te spelen, maar zover kwam het dus niet. Onze groen-witten zijn nu net als vorig seizoen veroordeeld tot het spelen van nacompetitie voor lijfsbehoud.

Zoals gezegd trad de thuisploeg aan met een bijzonder basiselftal, vanwege het feit dat de ploeg uit Heinkenszand a.s. dinsdag alweer mag aantreden in de 1e ronde van de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse. Diverse spelers van JO19 hadden een basisplaats gekregen van trainer Giovanni Siereveld. Of de ploeg daardoor verzwakt was is zeer de vraag. In ieder geval was duidelijk dat onze groen-witten ook met deze ploeg de nodige moeite had. De vorm van de voorbije weken kon niet worden geëtaleerd deze middag en dat was nu net één van de voorwaarden om een goede prestatie te leveren. Een andere belangrijke voorwaarde was dat Lewedorpse Boys moest verliezen bij GPC Vlissingen, dat samen met Bevelanders streed tegen rechtstreekse degradatie. GPC Vlissingen redde het ten koste van Bevelanders, maar onze groen-witten wisten die meevaller niet uit te buiten.

Nadat scheidsrechter G. Cobussen uit Scharendijke het startsein had gegeven begonnen onze groen-witten vol goede moed aan het duel en kreeg spits Stijn Dekker al na drie minuten een eerste mogelijkheid. Zijn vizier stond echter niet op scherp, waardoor zijn schot ruim naast het doel van Lukas Poelman verdween. Het was één van de spaarzame mogelijkheden in een wedstrijd die maar moeizaam op gang kwam. Het veldoverwicht dat onze groen-witten hadden in de openingsfase kon niet worden omgezet in kansen, laat staan doelpunten. Pas na ruim een kwartier wedstrijd was de naar V.V. Terneuzen vertrekkende Senna Bunt dichtbij de openingstreffer, maar zijn inzet werd gepareerd door doelman Poelman. Nadat onze groen-witten halverwege de 1e helft het overwicht verloren en na een half uur ook nog eens Arno Scheele zagen uitvallen met een enkelblessure kwam Luctor Heinkenszand, dat tot dan nog niet voor het doel van Guido Vinke was verschenen, beter in de wedstrijd. Dat leverde in de 40eminuut de openingstreffer op van Rick Olierhoek. De geroutineerde spits kreeg op de rand van de zestien de bal aangespeeld en kreeg van de Zaamslag defensie alle tijd en ruimte om zich vrij te spelen en af te drukken, 1-0. Niet het juiste scenario voor onze groen-witten, temeer daar de tussenstand in Vlissingen op dat moment wel al gunstig was.

Vijf minuten voor rust diende zich de volgende tegenvaller aan voor onze groen-witten. Kort voordat de ploeg op 1-0 achterstand kwam raakte Wout Hamelink geblesseerd. Na behandeling probeerde hij het nog een paar minuten, maar moest zich kort voor rust toch laten vervangen vanwege een liesblessure. Ondanks de nodige tegenslagen werd de rug gerecht en gingen onze groen-witten op zoek naar de gelijkmaker en daar was Koen Post op slag van rust dichtbij. Op aangeven van de ingevallen Joost Simons schoot de aanvoerder op doel, maar zijn schot werd geblokt, waardoor de kleedkamers werden opgezocht met een 1-0 achterstand.

De opdracht was duidelijk bij het begin van het tweede bedrijf, minimaal twee keer scoren om de wedstrijd over de streep te trekken. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo zou blijken. De verdediging van de thuisploeg bleef vrij makkelijk overeind …… tot aan de 59e minuut. Nadat doelman Lukas Poelman zes minuten na rust een vrije trap van Senna Bunt had gekeerd wist Sam Cornelissen op het uur wel het net te vinden. Een schot van Koen Post werd gelost door de doelman, waarna Sam Cornelissen op de goede plaats stond om binnen te koppen. Ondanks dat de assistent niet op één lijn liep, ging toch de vlag in de lucht en werd het doelpunt afgekeurd door scheidsrechter Cobussen. Verdediger Jort van Zaltbommel leek de buitenspelsituatie op te heffen, dus was het zeer de vraag of het vlagsignaal terecht was. Als er een VAR zou zijn geweest, hadden de lijnen getrokken moeten worden om uitsluitsel te geven. Ondanks deze tegenvaller weigerden onze groen-witten zich neer te leggen bij een nederlaag en speelden in de 2e helft met meer beleving dan voor rust. Vijf minuten na het afgekeurde doelpunt diende zich de volgende kans aan. Een hoekschop van Senna Bunt werd voorbij de tweede paal door Koen Post voor het doel gebracht, waar Joost Simons van dichtbij ruim over schoot. Wellicht was hij wel trefzeker geweest als hij zijn hoofd tegen de bal had gedrukt.

Na een drinkpauze halverwege de 2e helft werd Cees van Tiel afgelost door Roy van der Staal en Sam Cornelissen werd vervangen door Wesley Dieleman. Met deze wissels werd meer risico genomen in een poging het tij te keren. Er kwam meer dreiging, maar tot grote kansen kwam het niet. Luctor Heinkenszand, dat ook nauwelijks kansen wist te creëren, verdubbelde in de 76e minuut de voorsprong. Rick Olierhoek profiteerde van de geboden ruimte en versloeg met een diagonaal schot doelman Guido Vinke, die niet veel te doen had, maar wel twee keer kon vissen. Met nog een kwartier op de klok en een 2-0 achterstand leek het geloof langzaam te verdwijnen bij de ploeg van trainer André Siereveld, dat in de 89e minuut toch nog de aansluitingstreffer wist te maken. Het was clubtopscoorder Senna Bunt die raak schoot, nadat eerdere pogingen van Wesley Dieleman en Roy van der Staal waren gestrand. Het doelpunt kwam echter veel te laat waardoor de ploeg van het veld stapte met een 2-1 nederlaag. Na afloop was de teleurstelling groot in het Zaamslag kamp. Begrijpelijk, want ze hadden een unieke kans door de vingers laten glippen.

Door de winst van GPC Vlissingen op Lebo is voor Bevelanders, dat op eigen veld verloor van ’s Heer Arendskerke, het doek gevallen. GPC Vlissingen moet net als De Noormannen en Zaamslag gaan strijden voor lijfsbehoud. In tegenstelling tot De Noormannen en GPC hoeven onze groen-witten de 1e ronde van de nacompetitie niet in actie te komen, omdat ze op de negende plaats zijn geëindigd in de eindrangschikking. Ze stromen pas in tijdens de 2e ronde op zaterdag 10 juni. Dan wordt een thuiswedstrijd gespeeld tegen de winnaar van de wedstrijd Peursum (dorp boven Schelluinen) tegen NOAD ’32 (Wijk en Alburg), beiden uitkomend in de 4e klasse. De winnaar van het duel Zaamslag – Peursum/NOAD’32 speelt op 17 juni de finale op neutraal terrein.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Yannick van der Hooft, Fabrice van Holsbeke, Cees van Tiel (67. Roy van der Staal), Lars de Jonge, Koen Post, Arno Scheele (30. Nick Hoogstraate), Senna Bunt, Wout Hamelink (41. Joost Simons), Sam Cornelissen (67. Wesley Dieleman) en Stijn Dekker.