Groen-witten weten koploper Luctor Heinkenszand niet te bedwingen

Het is onze groen-witten niet gelukt om de koploper één of meer punten af te snoepen. In de 1e helft waren ze de betere ploeg en kregen de beste kansen, maar na rust vloeiden de krachten weg, was Luctor Heinkenszand de betere ploeg en moesten onze groen-witten in de 67e minuut capituleren. Uiteindelijk werd het nog 0-2.

Het leek een hele mooie middag te worden op Sportpark ’t Durp, want in de 1e helft gaven onze groen-witten de koploper in de 3e klasse A uitstekend partij en kregen zelfs de meeste en beste kansen om de leiding te nemen. In de eerste tien minuten had er zeker gescoord moeten worden, maar achtereenvolgens was het Niek Luime en Jordy Marevoet die het doel net niet wist te vinden. Het was het enige wat trainer Dominique D’Hooge zijn ploeg kon verwijten, het niet benutten van kansen. Iets wat je de ploeg uit Heinkenszand niet moet leren.

Zaamslag begon zeer gretig aan dit duel en was zeker in de openingsfase de betere ploeg. Nadat twee rijpe doelkansen waren verkwanseld kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd en dat zorgde in de 8e minuut voor de eerste gevaarlijke situatie voor het doel van Zaamslag. Het schot van Rutger van Rossum verdween via een Zaamslag voet hoog over het doel. De Zaamslag defensie stond attent te verdedigen. Niet makkelijk bij zo’n beweeglijke voorhoede als Luctor Heinkenszand heeft, maar de spitsen Martijn Simonse en Rutger van Rossum werden behoorlijk goed aan banden gelegd.

De beste kans kregen de bezoekers na een half uur spelen, maar doelman Dominique Pijpelink keerde het schot met een prima safe. In de slotfase van de 1e helft had Niek Luime zijn ploeg aan een voorsprong kunnen helpen. Hij kon alleen op doelman Lars Francke af stevenen, maar met een verdediger in zijn nek hield hij ineens in waarna hij zijn tegenstander probeerde uit te kappen. De verdediger kwam als winnaar uit de strijd, waardoor de kans verkeken was. In de 45e minuut kregen onze groen-witten nog een tegenslag te verwerken toen middenvelder Hylke Stroo met een hamstring blessure het veld moest verlaten. Hij werd vervangen door Arno Scheele.

Het was een zeer sportieve en open wedstrijd. Twee voetballende ploegen streden voor iedere meter zonder dat er veel overtredingen werden gemaakt. Scheidsrechter Kenson uit Kloetinge had dan ook een vrij makkelijke middag. Na de doelpuntloze 1e helft lagen er nog volop kansen voor onze groen-witten om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar vanaf het eerste fluitsignaal bleken de bezoekers een versnelling hoger te spelen. Aanvankelijk konden onze groen-witten vrij makkelijk stand houden, ondanks dat er hard voor moest worden gewerkt. Dat harde werken brak de ploeg uiteindelijk op, want naarmate de 2e helft vorderde vloeiden de krachten weg en dat stelde Luctor Heinkenszand in de gelegenheid meer en meer aan te dringen. Nadat de ploeg in de 65e minuut al dichtbij de openingtreffer was - een kopbal uit een hoekschop verdween net naast het doel - was het twee minuten later wel raak. Topscoorder Martijn Simonse was 66 minuten lang nauwelijks in beeld geweest, maar in de 67e minuut deed hij weer van zich spreken en bracht hij zijn ploeg aan de leiding. Hij kapte handig zijn tegenstander uit en verraste doelman Dominique Pijpelink met een verdekt schot, 0-1.

Onze groen-witten waren niet meer bij machte om aanvallend gevaarlijk te worden, terwijl de bezoekers in de slotfase nog wel een paar keer gevaarlijk door kwamen. Zo moest Dominique Pijpelink handelend optreden op een inzet van Martijn Simonse. Uit zijn doel komend blokte hij het schot van de spits.

Zaamslag trainer Dominique D’Hooge bracht tien minuten voor tijd Roy van der Staal binnen de lijnen en stuurde Maikel Krans naar de frontlinie, maar ook dit leverde niet het gewenste resultaat op. Toen Luctor Heinkenszand vijf minuten voor tijd de marge op twee bracht vervloog het kleine beetje hoop op een goed resultaat. In de 85e minuut kreeg de koploper een vrije trap toegekend van scheidsrechter Kenson. De bal leek een eenvoudige prooi voor doelman Dominique Pijpelink, maar door de stuit had hij de bal niet klemvast en was Rutger van Rossum er als de kippen bij om de 0-2 op het scorebord te zetten.

In de laatste minuut van de officiële speeltijd was Maikel Krans nog dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn schot werd met de voet gekeerd door doelman Francke. De 0-2 bleef op het scorebord staan tot het eindsignaal van scheidsrechter Kenson. Daarmee boekte Luctor Heinkenszand opnieuw een overwinning en blijft op koers in de strijd om het kampioenschap. Voor onze groen-witten was het de tweede thuisnederlaag van dit seizoen. Toch kreeg de ploeg de nodige complimenten. Ze hebben gestreden voor wat ze waard waren tegen een uitgebalanceerde en goed voetballende ploeg. Dat het net niet voldoende bleek te zijn is jammer, maar het positieve gevoel dat aan deze wedstrijd is overgehouden kan meegenomen worden naar de komende wedstrijden, om te beginnen a.s. zaterdag tegen Walcheren.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Juriën Dam, Maikel Krans, Jordy Marevoet (87. Joost Simons), Dennis van Passel, Hylke Stroo (44. Arno Scheele), Koen Post (80. Roy van der Staal), Michiel Leijte, Justin Kolijn en Niek Luime.

Het tweede elftal reisde af naar FC Axel voor de derby der lage landen. Dat een derby bijzondere krachten kan losmaken bleek maar weer eens. Tegen de nummer twee van de ranglijst boekte de formatie van Mathijs de Koeijer een overtuigende 1-5 overwinning op de Axelaars en steeg daardoor naar de 8e plaats op de ranglijst. Daarmee is de ploeg zo goed als zeker van lijfsbehoud in de reserve 2e klasse.

In de 1e helft zag trainer Mathijs de Koeijer zijn ploeg brutaal de leiding nemen door een doelpunt van Marvin van der Staal. Het was diezelfde Marvin van der Staal die daarna de stand verdubbelde. Na een half uur moest de trainer “afhaken” vanwege andere verplichtingen en liet de coaching over aan de spelers Bram Dees en Thomas van Fraeyenhove en niet zonder succes. Na rust leek de thuisploeg terug in de wedstrijd te komen door een benutte strafschop, maar daarna liet Zaamslag er geen twijfel over bestaan wie de betere ploeg was. Via Lou van Fraeyenhove, Dennis Hamelink en Frans Rokven liep de ploeg weg van FC Axel 2 en werd uiteindelijk een indrukwekkende 1-5 overwinning geboekt. Met deze zege heeft de ploeg van Mathijs de Koeijer alle officiële derby’s van dit seizoen gewonnen, zes stuks in totaliteit. Derby’s lijken bij onze groen-witten dus te werken als een rode lap op een stier. Bovendien was het pas de 3e nederlaag van FC Axel 2 dit seizoen, waarvan twee door toedoen van onze groen-witten. Chapeau !