Groen-witten knokken zich naar gelijkspel in thuisduel tegen RCS

Na een 1e helft waarin onze groen-witten totaal niet opgewassen waren tegen de bezoekers uit Oost-Souburg en slechts tegen een 0-1 achterstand aankeken, knokten ze zich na rust terug in de wedstrijd en sleepten alsnog een punt uit het vuur.

Bij rust had een 0-3 tussenstand op het scorebord kunnen staan, maar doordat RCS slordig met de kansen omsprong stond het slechts 0-1 en hadden onze groen-witten nog alle kans om daar iets aan te veranderen. De ploeg kwam goed uit de kleedkamer, de scherpte die voor rust ontbrak was er ineens waardoor ze de bezoekers goed partij boden. Het leverde zowaar de gelijkmaker op van Dion Schoonakker. RCS creëerde nauwelijks nog een kans na rust. Zaamslag daarentegen was in de 2e helft het gevaarlijkst en had zelfs de wedstrijd nog naar zich toe kunnen trekken.

Dat zou overigens niet verdiend zijn geweest. Onze groen-witten mochten al niet mopperen met het behaalde punt, want vanaf de aftrap werd de ploeg van trainer Bart Corstanje volledig zoek gespeeld door RCS. In de openingsfase probeerden de bezoekers met diepe ballen een opening te creëren, maar slaagden daar niet in. Hulp van doelman Dominique Pijpelink was nodig voor het openingsdoelpunt. Na een afgeslagen aanval van RCS werd teruggespeeld op de Zaamslag goalie, die de bal ver wilde wegtrappen, maar het speeltuig nog niet half raakte. Met een vreemde carambole kwam die terecht voor de voeten van Morad Bobouh, die nog veel tijd nodig bleek te hebben om dit buitenkansje te verzilveren. Het lukte hem uiteindelijk wel, waardoor onze groen-witten al vroeg tegen een achterstand aankeken. Bovendien moest aanvoerder Koen Post geblesseerd het veld verlaten na een botsing met een tegenstander.

Onze groen-witten hadden vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Julian Simonse geen rust in hun spel. Het veelvuldige balbezit van de bezoekers was veelzeggend, waardoor onze groen-witten zich moesten beperken tot tegenhouden en wegwerken. Aan het opzetten van een fatsoenlijke aanval kwam de ploeg niet toe, omdat veel te snel de bal weer ingeleverd werd. Bovendien had de ploeg ook nog eens veel kleine overtredingen nodig in een poging de bezoekers af te stoppen.

Aan het eind van de 1e helft kwamen onze groen-witten zowaar een aantal keren in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander. In de 41e minuut mocht Joost Simons afdrukken na een mislukte spelhervatting van doelman Thomas Huberts. Het schot van redelijke afstand verdween over het doel. Even later kreeg Zaamslag een hoekschop, de eerste van de wedstrijd. In plaats van een lange corner werd - tot ongenoegen van de bank - een korte corner genomen, die ook nog eens volledig in het water viel. RCS profiteerde bijna optimaal van de slecht uitgevoerde hoekschop. De ploeg counterde razendsnel en besloot de aanval met een schot dat rakelings voorlangs ging. In de extra tijd van het eerste bedrijf kwamen de bezoekers nog één maal goed door en daarbij ontsnapten onze groen-witten echt aan een grotere achterstand. Middels een aanval uit het boekje leek een doelpunt in de maak, maar tot opluchting van onze groen-witten belandde het geplaatste schot op de paal en gingen beide ploegen rusten met slechts een 1-0 voorsprong voor de bezoekers.

Na rust kregen de aanwezigen een heel ander Zaamslag te zien. De ploeg kwam goed uit de kleedkamer, spelers toonden ineens scherp en agressief. Toch was de eerste kans na rust voor de bezoekers, maar weer wist de ploeg, deze keer via Jordy Nijland, niet te scoren. Via de vingertoppen van doelman Dominique Pijpelink verdween de bal over het doel. Zaamslag speelde aanmerkelijk beter dan voor rust en was nagenoeg heel de 2e helft gelijkwaardig aan de bezoekers, zo niet beter. Na twaalf minuten kwam Zaamslag zowaar op gelijke hoogte. Via Wesley Dieleman kwam de bal terecht bij Frans Rokven, die een knappe voorzet afleverde bij de tweede paal, waar Dion Schoonakker klaar stond om af te werken. De van een schorsing teruggekeerde middenvelder, misschien wel kleinste van het stel, was volledig over het hoofd gezien door de RCS defensie en kon helemaal vrijstaand de 1-1 binnen koppen.

Zaamslag rook dat er mogelijk nog meer te halen viel. Dankbaar dat het in leven was gehouden door RCS ging de ploeg op zoek naar meer. Tien minuten voor tijd leek een prachtige aanval in de maak. Frans Rokven werd op rechts diep gestuurd, maar de rechtsbuiten die van achter zijn man vertrok werd voor de ogen van de bank van Zaamslag, die helemaal uit hun plaat gingen, teruggevlagd en gefloten. De grensrechter van RCS, bekend om het te pas en te onpas vlaggen, deed weer maar eens van zich spreken en scheidsrechter Simonse trapte er in. Jammer dat menig scheidsrechter de adviezen van deze man, bekend staand om zijn manier van vlaggen, nog steeds overneemt. Daarmee werd een veelbelovende aanval onterecht om zeep geholpen. Deze aanval had misschien wel tot een doelpunt kunnen leiden en dan was de volle buit in Zaamslag gebleven, wat overigens niet verdiend zou zijn geweest. Bovendien kreeg Frans Rokven geel voor zijn zeer begrijpelijke frustratie en kon trainer Bart Corstanje ook nog bijna vertrekken voor zijn – ook zeer begrijpelijke – reactie richting grensrechter en scheidsrechter. Gelukkig hield scheidsrechter Simonse het bij een waarschuwing. Het zou teveel beloning zijn geweest voor het optreden van de assistent van RCS.

In de slotminuten persten de bezoekers er nog één vloeiende aanval uit, maar doelman Dominique Pijpelink bleek ook nu een sta-in-de-weg. Daarmee eindigde de wedstrijd in 1-1, het tweede gelijkspel voor onze groen-witten deze competitie en het eerste op eigen terrein. Mogelijk is het een opsteker voor volgende week als de ploeg op bezoek gaat naar De Noormannen in Westkapelle.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Maikel Krans, Roy van der Staal, Dion Schoonakker (79. Justin Kolijn), Jordy Maerevoet, Arno Scheele, Koen Post (8. Pepijn Rademakers), Joost Simons, Frans Rokven, Wesley Dieleman en Wout Hamelink (65. Vinzenz Jansen).

Het 2e elftal is er niet in geslaagd punten weg te kapen in Koudekerke. Tegen de reserves van VCK werd met 2-0 verloren, maar dat was niet nodig geweest volgens trainer Mathijs de Koeijer. Net als vorige week in het thuisduel tegen FC Axel 2, werden ook in deze wedstrijd kansen gecreëerd, maar niet benut.