Groen-witten keren weer zonder punten huiswaarts uit Koudekerke

Voor de vijfde keer op rij zijn onze groen-witten er niet in geslaagd om ook maar enig resultaat te behalen tegen VCK. In Koudekerke zag het er bij rust desastreus uit. Met een 3-0 achterstand en een man minder halverwege de wedstrijd zag het er naar uit dat onze groen-witten een grote afstraffing zouden krijgen. Echter door twee doelpunten in de slotfase werd de spanning terug in de wedstrijd gebracht, waarna de tijd te kort bleek om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen.

De KNVB had voor dit duel een scheidsrechter aangesteld uit het Limburgse Geleen, de heer Metsemakers, en deze zette ruim voor aanvang van de wedstrijd meteen de toon voor de vervolg van de middag. Een man van vele regeltjes zo bleek al spoedig. Het ontsteken van de veldverlichting voor aanvang van de wedstrijd en de plaats voor de warming-up van beide elftallen waren onderwerpen die hoog op zijn agenda stonden. En niet te vergeten spelers die terug naar de kleedkamer werden gestuurd, omdat een miniem stukje van de slidingbroek of anderszins met een andere kleur onder het tenue vandaan kwam. We praten over de 3e klasse van het zaterdagvoetbal !

Nadat de leidsman trainer Wesley Visser van de thuisploeg had gewaarschuwd voor eventuele sancties bij het opnieuw afsteken van vuurwerk op de tribune, kreeg de thuisploeg groen licht om af te trappen. Meteen in de eerste minuut leek de diep gestuurde Frans Rokven te gaan scoren voor onze groen-witten, maar hij liep zich vast op doelman Joshua van Dolder. Onze groen-witten waren vooraf gewaarschuwd voor de snelheid in het elftal van VCK, met name in de omschakeling en na vijf minuten ondervonden ze het aan den lijve. De op rechts diep gestuurde Jesper Harinck was te snel voor linksback Vinzenz Jansen en leverde meteen zijn visitekaartje af. Diagonaal schoot hij de 1-0 tegen de touwen langs de kansloze Dominique Pijpelink. Onze groen-witten konden dus al vroeg in de wedstrijd in de achtervolging op zoek naar de gelijkmaker.

Die leek niet lang op zich te laten wachten. Na tien minuten kreeg Wesley Dieleman de mogelijkheid om zijn ploeg langszij te schieten, maar vond Joshua van Dolder op zijn pad, die met de voet redding bracht. Voetballend was Zaamslag zeker niet de mindere in het eerste halfuur, maar werd afgetroefd op effectiviteit en dat kan frustrerend zijn. In de counter kwam de thuisploeg er meerdere keren razendsnel uit en bleek levensgevaarlijk. Toch bleef de 1-0 lang op het scorebord staan en was de grootste kans na een half uur wedstrijd voor Wesley Mieras, die alleen op doelman Joshua van Dolder afstevende. De spits had net iets te veel tijd nodig om af te drukken waardoor de verdediging alsnog kon ingrijpen.

Die tijd had de spits van VCK, Jesper Harinck, niet nodig. Na weer een diepe bal van achteruit nam de spits het speeltuig in één keer op zijn pantoffel en liet de Zaamslag defensie, inclusief doelman Dominique Pijpelink verbouwereerd achter, 2-0. Dat kunststukje leek hij enige minuten later nog een keer te herhalen, maar nu vond hij doelman Dominique Pijpelink op zijn pad.

De slotfase van de 1e helft was duidelijk in het voordeel van de thuisploeg, dat de nodige kansen kreeg om de voorsprong verder uit te bouwen. Een kopbal van Timo Harinck van dichtbij werd door Dominique Pijpelink met een reflex uit zijn doel geranseld, waarna Wessel de Visser vijf minuten voor rust zijn voorzet op de lat zag belanden. Zo leek de ruststand toch te blijven steken op 2-0, totdat scheidsrechter Metsemakers in de extra tijd floot voor een onreglementaire tackle van Dion Schoonakker. Tot verrassing van vriend en vijand trok de leidsman de rode kaart voor de middenvelder van Zaamslag, die in zijn ogen ook nog een kopstoot zou hebben gegeven. Volgens de middenvelder zelf had hij enkel de VCK speler van zich af willen houden die verhaal bij hem kwam halen en had daarbij een licht intimiderende houding aangenomen. Het bleef niet alleen bij de rode kaart, want uit de vrije trap volgde ook nog eens de 3-0 door Rick Tramper, die van dichtbij een fout van doelman Dominique Pijpelink genadeloos afstrafte.

Zo begonnen onze groen-witten met tien man en een schier onmogelijk lijkende 3-0 achterstand aan de 2e helft. Centrale verdediger Pepijn Rademakers werd uit het veld gehaald ten faveure van een aanvaller, Wout Hamelink. Dit alles in een poging toch nog iets van de wedstrijd te maken. Veel leek het aanvankelijk niet uit te halen, het spel van onze groen-witten was te onzuiver, mede als gevolg van de harde wind die dwars over het veld stond. De thuisploeg, gesteund door de riante voorsprong, vond het allemaal wel best.

Zaamslag probeerde haast te maken, maar daar weigerde de thuisploeg begrijpelijker wijs niet aan mee te werken. Het voor de bal gaan staan bij vrije trappen werd niet bestraft door de man uit Geleen, maar daarentegen werd Maikel Krans wel bestraft met geel, omdat hij bij een dergelijk geval de desbetreffende speler een duwtje gaf. De vooraf door de scheidsrechter met de spelers vastgestelde regels, waaronder het niet moedwillig voor de bal gaan staan bij spelhervattingen, werden door de leidsman zelf met voeten getreden. Zijn manier van fluiten wekte de nodige irritatie bij de spelers op het veld en menigeen langs de zijlijn (waaronder de fotograaf die door hem weggestuurd werd).

Toch deden onze groen-witten nog iets terug. Na zeventig minuten werd Wesley Mieras diep gestuurd door invaller Wout Hamelink. De spits leek zich vast te lopen op de uit zijn doel komende Joshua van Dolder, maar wist in de rebound de doelman alsnog met een lob te verrassen, 3-1. De spreekwoordelijke eer was in ieder geval gered, maar daarbij liet Zaamslag het niet zitten. Amper twee minuten later had Wout Hamelink de aansluitingstreffer op zijn schoen. Hij kon een scherp aangesneden vrije trap van Vinzenz Jansen echter net niet de juiste richting meegeven om de VCK doelman opnieuw te verrassen.

Kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd bracht Maikel Krans de spanning nog even terug in de wedstrijd. Met een frommelgoal al dan niet via het lichaam van een tegenstander verdween de bal hoog in het VCK doel, maar verder dan deze aansluitingstreffer kwamen onze groen-witten niet en dus leverde deze laatste wedstrijd voor de winterstop een 3-2 nederlaag op. Pas na de winterstop, op 25 januari 2020, wordt de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Lewedorpse Boys.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Maikel Krans, Roy van der Staal (73. Justin Kolijn), Pepijn Rademakers (46. Wout Hamelink), Vinzenz Jansen, Arno Scheele, Joost Simons, Dion Schoonakker, Frans Rokven (70. Jelle Slabbekoorn), Wesley Dieleman en Wesley Mieras.