Groen-witten hebben duidelijk last van uit syndroom

Na de ruime zege vorige week op Lewedorpse Boys traden onze groen-witten in ’s Heerenhoek aan tegen De Patrijzen. Door de prestatie van vorige week en de 5-1 zege op De Patrijzen in het openingsduel van deze competitie was het vertrouwen groot. Helaas verliep het duel in ’s Heerenhoek teleurstellend en eindigde uiteindelijk in een deceptie. De thuisploeg stuurde onze groen-witten huiswaarts met een 4-2 nederlaag.

Onze groen-witten op eigen terrein of in een uitwedstrijd, het is dit seizoen een wereld van verschil. Het was alweer de vijfde nederlaag in een uitwedstrijd. Alleen bij Bevelanders werd gewonnen en op bezoek bij Veere werd ternauwernood gelijkgespeeld.

Nadat Wesley Dieleman namens Zaamslag had afgetrapt nam de thuisploeg onmiddellijk het initiatief en zorgde met de grote Can Ozgan in de spits voor de nodige dreiging. Na vijf minuten ging het al fout toen via een aanval over rechts centrale verdediger Pepijn Rademakers hands maakte binnen de zestien. Volgens velen kon scheidsrechter Danny van de Velde het nooit hebben gezien en floot hij op appél, maar toch wist hij klip en klaar te vertellen dat hij de verdediger met twee armen voor de borst naar de bal had zien gaan. De bal ging op de stip en werd verzilverd door Can Ozgan. Onze groen-witten moesten zich zien te herstellen van deze vroege domper en zorgden na tien minuten voor het eerste gevaar. De kopbal van Wesley Dieleman uit een hoekschop werd geblokt, waarna Koen Post in de rebound hoog over besloot. Het was voor iedereen duidelijk zichtbaar dat onze groen-witten veel te slordig speelden, er werden teveel fouten gemaakt in de passing. Toch kwam de ploeg na een kwartier beter in de wedstrijd, ondanks dat het spel nog altijd ondermaats was. Het leverde Wout Hamelink een dot van een kans op. Uit een afgemeten voorzet van Frans Rokven kopte de spits snoeihard op doel, maar zag zijn inzet rakelings naast het doel in de ballenvanger verdwijnen.

Halverwege de 1e helft werd het toch 1-1. Nadat Frans Rokven met een lage voorzet voor de nodige paniek zorgde in de defensie van De Patrijzen, viel de bal pardoes voor de voeten van Wout Hamelink. Deze keer had hij meer succes, want zijn inzet verdween achter doelman Jordi Dooge tegen de touwen. Daarmee was de schade herstelt en leek de ploeg de draad op te kunnen pakken. Onze groen-witten hadden een klein kwartier het betere van het spel, maar keken vijf minuten voor rust, volledig onnodig, opnieuw tegen een achterstand aan. Veel te slap verdedigen was er de oorzaak van dat Can Ozgan opnieuw de trekker kon overhalen, 2-1. Opnieuw konden onze groen-witten in de achtervolging en leken nog voor het rustsignaal klonk alweer gelijk te maken. Wout Hamelink had de gelijkmaker op zijn schoen, maar rekende buiten doelman Jordi Dooge, die als een duvel uit een doosje uit zijn doel kwam en met de vingertoppen de doelpoging verijdelde. Beide ploegen gingen niet rusten met een gelijke stand, maar met een 3-1 voorsprong voor De Patrijzen. In de extra tijd kreeg het een hoekschop die voorbij de tweede paal terug voor het doel werd gekopt waar Niels van Prooyen beheerst afwerkte. Zo gaven onze groen-witten in een mum van tijd de wedstrijd volledig uit handen.

In de openingsfase van de 2e helft was het weer slappe hap en ging er nog steeds veel fout. Zelfs uitverdedigen door de bal simpel naar elkaar te spelen lukte niet. En als het een keer lukte om een aanval op te zetten ontbrak het nodige geluk bij het spitsenduo Wesley Dieleman en Wout Hamelink. Al met al waren onze groen-witten niet in staat iets af te dwingen en liepen ze uiteindelijk nog meer averij op. Wederom was het een klein kwartier voor het eind ondermaats in verdedigend opzicht. De bal kon niet worden weggewerkt waardoor Niels van Prooyen met een schuiver de 4-1 aantekende.

Daarmee gooide hij de wedstrijd in het slot. Weer geen punten voor onze groen-witten in een uitduel en dus kan er inmiddels een aardige vergelijking worden getrokken met FC Emmen, dat in de Eredivisie de punten ook bijna alleen maar in thuiswedstrijden sprokkelt.

Direct na de 4-1 maakte Wout Hamelink de stand iets dragelijker door uit een hoekschop de 4-2 binnen te koppen. Die hoekschop kwam tot stand doordat doelman Dooge een inzet van Wesley Dieleman buiten zijn strafschopgebied keerde met de armen. Iedereen zag het van ver, maar scheidsrechter Danny van de Velde verklaarde na afloop dat hij het voorval niet goed had kunnen waarnemen en dus niet had ingegrepen. Normaal gesproken had De Patrijzen de resterende tien minuten met tien man moeten uitspelen, maar of dat nog wat had uitgemaakt in de stand is maar zeer de vraag. Onze groen-witten namen in de slotfase de nodige risico’s en gooiden alles op de aanval. Dat leverde bijna nog een vijfde treffer op voor de thuisploeg, maar nadat Roy van der Staal zijn man had moeten laten gaan voorkwam doelman Dominique Pijpelink erger. Door deze 4-2 overwinning glipt De Patrijzen over Zaamslag naar de zesde plaats.

Onze groen-witten moeten zich zien te herpakken en kunnen zich opmaken voor een lastig duel, want volgende week zaterdag komt RCS op bezoek naar Zaamslag. Er zal uit een heel ander vaatje getapt moeten worden wil men enige kans maken tegen de ploeg uit Oost-Souburg.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Maikel Krans, Pepijn Rademakers (61. Jordy Maerevoet), Roy van der Staal, Justin Kolijn, Arno Scheele, Koen Post, Joost Simons (76. Lars Bil), Frans Rokven (83. Jelle Slabbekoorn), Wesley Dieleman en Wout Hamelink.

Het 2e elftal nam het thuis op tegen FC Axel 2. In de derby, die in de heenwedstrijd begin van dit seizoen een duidelijke prooi was voor FC Axel, eindigde deze keer in een 1-1 gelijkspel en daarmee deed de ploeg van Mathijs de Koeijer zich duidelijk tekort. Teveel kansen werden gemist door onze groen-witten en een schot dat normaal gesproken hoog over zou zijn verdwenen, verdween dankzij de wind in het doel achter Bryan Buren. Daarmee waren de Axelaars in deze wedstrijd de gelukkigste ploeg en namen zodoende een punt mee huiswaarts.