Groen-witten de les gelezen door Luctor Heinkenszand

Onze groen-witten hadden weinig in te brengen in hun openingsduel tegen Luctor Heinkenszand. Na een voortvarende start en een vroege voorsprong liep de ploeg van trainer Bart Corstanje al snel echter de feiten aan en mocht het uiteindelijk niet mopperen dat er na 90 minuten “slechts” 4-1 op het scorebord stond.

Het tot in de puntjes corona proof gemaakte sportpark aan de Dorpsstraat in Heinkenszand was het decor voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2020-2021. Onmiddellijk dus een flinke horde die genomen diende te worden en een heuse testcase voor onze groen-witten tegen één van de titelkandidaten, zo niet de gedoodverfde titelkandidaat, om te zien hoe de ploeg er bij aanvang van de competitie voorstaat. Na 90 minuten kon de conclusie worden getrokken dat er nog veel werk aan de winkel is voor de technische staf. Op de eerste tien minuten na liepen onze groen-witten veelvuldig achter de feiten aan en kregen bij tijd en wijle alle hoeken van het veld te zien. De thuisploeg hanteerde daarbij bijna altijd de lange bal van achteruit. Met drie zeer beweeglijke en sluwe spitsen in het elftal was dat levensgevaarlijk en had de Zaamslag defensie er de handen meer dan vol aan.

Onze groen-witten kwamen goed uit de startblokken en begonnen fel aan de wedstrijd. Deze vliegende start leverde enigszins tegen de verwachting in een verrassende 0-1 voorsprong op. De wedstrijd was amper 5 minuten onderweg toen scheidsrechter Jos van Belzen een hoekschop toekende aan Zaamslag, ondanks dat spits Rob de Pooter het laatste tikje gaf waardoor de bal over de achterlijn verdween. Dion Schoonakker maalde er niet om, zette zich achter de bal om vervolgens een uitstekende corner af te leveren die door de mee naar voren gekomen centrale verdediger Roy van der Staal knap werd binnen gekopt. Lang konden onze groen-witten niet genieten van de vroeg verkregen voorsprong, want na zo’n tien minuten wedstrijd trok Luctor Heinkenszand het initiatief naar zich toe. Al snel werd duidelijk dat het, zoals vooraf was verwacht, beschikt over een prima selectie met drie gevaarlijke mannen voorin, Martijn Simonse centraal en Barry Olierhoek en Demy Kole op de flanken. De lange ballen van achteruit kwamen heel vaak op hun plaats van bestemming en na 13 minuten werd de stand alweer in evenwicht gebracht. Demy Kole wist uit een moeilijke hoek doelman Dominique Pijpelink met een laag schot te verrassen, 1-1.

De ene na de andere aanval volgde en onze groen-witten hadden de handen meer dan vol aan het verdedigen. Na een kleine twintig minuten moest de lat er aan te pas komen bij een kopbal van Jannick Rentmeester,waardoor onze groen-witten ontsnapten aan een achterstand. Halverwege het eerste bedrijf was het alsnog raak. Na een hoekschop van Luctor Heinkenszand leek er uitverdedigd te kunnen worden toen de bal toch weer in de doelmond werd gebracht en voor de voeten van Daan Esser viel. De aanvoerder was aan de aandacht van de Zaamslag defensie ontsnapt en kon van dichtbij de 2-1 binnen tikken.

Sporadisch lukte het onze groen-witten om van de eigen helft te komen. Na iets meer dan een half uur leek dat de gelijkmaker op te leveren, maar het prachtig schot van Frans Rokven werd knap gepareerd door doelman Nick Westerbeke. Het was één van de weinige aanvallende hoogtepunten van de zijde van onze groen-witten. Het spelbeeld bleef hetzelfde, met lange ballen bedienden de Luctor Heinkenszand verdedigers hun spitsen waardoor het vaak gevaarlijk werd. Zo was Martijn Simonse vijf minuten voor rust dichtbij een treffer, maar zag zijn schot voorlangs het Zaamslag doel verdwijnen. Toch kwam de thuisploeg voor rust nog een keer tot scoren, dit keer uit een vrije trap vanaf de linkerkant. Daarbij zag de Zaamslag verdediging, inclusief doelman Dominique Pijpelink, er niet goed uit. Barry Olierhoek wist de bal langs het muurtje en doelman Dominique Pijpelink in de verre hoek te schieten. Met deze 3-1 voorsprong voor de thuisploeg werden de kleedkamers opgezocht.

In de eerste minuut na de pauze kreeg Joost Simons direct een mogelijkheid, maar zijn vizier stond niet op scherp en zag zijn schot voorlangs het doel verdwijnen. Het spelbeeld was nagenoeg identiek aan het eerste bedrijf, maar de doelpuntenmachine van Luctor Heinkenszand stokte in de 2e helft. Martijn Simonse maakte er tien minuten na rust nog wel 4-1 van uit een voorzet van Corné de Jonge, maar daar bleef het bij. Overigens was ook hier de verdediging niet attent. Twee man stonden in de buurt van Simonse, maar toch kreeg de spits alle gelegenheid om af te drukken en te scoren.

Martijn Simonse kreeg nog meer kansen, waarvan één hele grote. Oog in oog met doelman Dominique Pijpelink kwam de Zaamslag goalie als winnaar uit de strijd door de bal van voor de voeten van de spits weg te tikken. Onze groen-witten konden er zelf niet veel tegenover stellen. Pas in de slotfase, toen de thuisploeg de teugels had laten vieren, kreeg Zaamslag een aantal kansen. De grootste was voor invaller Wout Hamelink, die een voorzet van Frans Rokven leek binnen te koppen, maar buiten doelman Westerbeke had gerekend.

Zo bleef de score steken op 4-1 en daarmee kennen onze groen-witten een valse start, al was die min of meer ingecalculeerd. Volgende week is Zaamslag gastheer van Patrijzen. Mogelijk kan het dan de punten op het eigen sportpark houden, al zal dat ook niet makkelijk zijn gezien hun ruime 6-1 overwinning tegen G.O.E.S.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Jordy Maerevoet, Juriën Dam, Roy van der Staal, Dominick Eijsackers (35. Arno Scheele), Nick Hoogstraate, Dion Schoonakker (63. Wout Hamelink), Joost Simons, Frans Rokven, Rob de Pooter en Wesley Dieleman (77. Byron Bregonje)

Overige uitslagen : Zaamslag 2 ging nipt onderuit op bezoek bij Serooskerke 3 (3-2). De doelpuntenmachine van Zaamslag 3 was op dreef, in het uitduel tegen Kapelle 3 werd maar liefst acht keer gescoord. Tot slot versloegen de dames van Zaamslag in eigen huis ST Nieuwdorp/Patrijzen met 5-0.