Groen-witten boeken belangrijke overwinning op Bevelanders

Het duel in Kamperland tegen Bevelanders, één van de concurrenten in de strijd tegen degradatie, heeft onze groen-witten drie broodnodige punten opgeleverd. Door deze zege heeft de ploeg van trainer André Siereveld nog altijd zicht op de veilige 8e plaats op de ranglijst.

Met Wesley Dieleman als vervanger van de ziek afgemelde Wout Hamelink begonnen onze groen-witten aan het sleutelduel tegen Bevelanders, dat in aanloop naar deze wedstrijd ook de nodige personele problemen kende. Behalve de zieke Wout Hamelink ontbraken, behalve de langdurig geblesseerden Douwe Scheele, Jeffrey van de Velde en Yannick van der Hooft, ook Lars de Jonge en Jari Brevet vanwege vakantie. De thuisploeg, die voor aanvang over één punt meer beschikte dan onze groen-witten, bracht op aangeven van scheidsrechter M.W. Struik de wedstrijd op gang, nadat vooraf één minuut stilte in acht was genomen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Degene die vandaag de wedstrijd naar zijn hand zou weten te zetten zou uitstekende zaken doen in de strijd tegen degradatie, dus was het zaak om scherp aan de aftrap te staan. Het was de thuisploeg die in de openingfase een licht veldoverwicht had, maar het waren onze groen-witten die na vijf minuten een eerste mogelijkheid kregen. Zowel Wesley Dieleman als Stijn Dekker faalden in kansrijke positie. Ruim vijf minuten later was het opnieuw Stijn Dekker die met een halve omhaal doelman Denni Oosse probeerde te verschalken. Oosse was echter bij de les en wist de inzet van de Zaamslag spits tot hoekschop te verwerken.

Halverwege het eerste bedrijf was de wedstrijd meer in evenwicht, maar waren het weer onze groen-witten die het dichtst bij de openingstreffer waren. Na een afgeslagen hoekschop werd de bal opnieuw ingebracht en was het Arno Scheele die met een listige kopbal de Bevelanders doelman probeerde te verrassen, maar weer wist Oosse zijn doel schoon te houden door de bal tot hoekschop te verwerken.

Na iets meer dan een half uur werd de wedstrijd tijdelijk onderbroken als gevolg van een zware knieblessure van Marvin van der Staal. De linksback probeerde op het middenveld de bal te blokken en kwam daarbij onfortuinlijk in botsing met zijn tegenstander. Meteen was duidelijk dat het foute boel was en moest een brancard er aan te pas komen om hem van het veld te dragen. Ondertussen was al een ambulance opgeroepen. Na eerste verzorging door het ambulance personeel werd Marvin naar het ziekenhuis in Terneuzen gebracht voor nader onderzoek. Uiteindelijk bleek zijn knie te dik om conclusies te kunnen trekken en moet hij a.s. donderdag terug voor onderzoek. Duidelijk is wel dat het seizoen voor hem voorbij is en wie weet is dit misschien wel het einde van zijn voetbalcarrière. Vanaf deze plaats wensen wij Marvin sterkte en beterschap.

Na een onderbreking van zo’n tien minuten hervatte scheidsrechter Struik het duel met een vrije trap voor onze groen-witten als gevolg van een overtreding direct volgend op de blessure van Marvin van der Staal. Teun van Fraeijenhove had ondertussen de plaats van de onfortuinlijke linksback ingenomen en kon na afloop terugkijken op een uitstekende invalbeurt. In het laatste kwartier voor rust waren er diverse dreigende momenten voor beide doelen, maar beide ploegen beschikten over een uitstekende sluitpost. Uiteindelijk lukte dat Bevelanders doelman Oosse niet, want op slag van rust bediende Stijn Dekker met een steekbal door het midden Wesley Dieleman. De spits nam de bal uitstekend aan en kon mede daardoor alleen op doelman Oosse af, waarna hij hem met buitenkantje rechts kansloos liet en de openingstreffer voor zijn rekening nam. Een opsteker voor de door blessures geplaagde spits, die na lange tijd droog te hebben gestaan zijn eerste competitietreffer van het seizoen maakte, maar zeker ook een opsteker voor de ploeg zo kort voor rust.

Het eerste kwartier na rust verliep vrijwel geruisloos voor onze groen-witten, die geen strobreed in de weg werden gelegd door de thuisploeg. De ploeg van trainer Pieter Roelse, bezig aan zijn eerste seizoen bij de Noord-Bevelandse ploeg, wekte niet bepaald de indruk dat het achter stond. Er werd totaal geen druk op de bal gegeven bij balbezit van onze groen-witten, waardoor ze keer op keer rustig konden opbouwen. Het was eigenlijk een saaie periode in de wedstrijd waarbij nagenoeg geen gevaar voor beide doelen viel te noteren. Bovendien lag het spel gedurende heel de wedstrijd vaak stil vanwege blessure gevallen. Zo verliep de 2e helft naar wens van onze groen-witten, die het net allemaal iets slimmer en gewiekster aanpakten dan de thuisploeg.

Diep in de 2e helft was er eindelijk weer een opleving met een behoorlijke kans voor onze groen-witten, maar centrale verdediger Roy van der Staal zag zijn kopbal uit een hoekschop gekeerd worden door doelman Denni Oosse. Bevelanders kon er bitter weinig tegenover stellen en wist pas in de 82e minuut voor het eerste gevaar na rust te zorgen. Een diepe bal viel tussen de verdediging en doelman Guido Vinke waardoor Bevelanders op weg leek naar de gelijkmaker. De sinds vorige week op de rechtsback positie spelende Brian van Hoorn zette de spits met een ferme schouderduw van de bal waardoor het gevaar was geweken. Aan de andere kant floot scheidsrechter Struik een veelbelovende Zaamslag aanval te vroeg af voor buitenspel. De speler die de bal kreeg aangespeeld, Arno Scheele, stond echter geen buitenspel. De scheidsrechter erkende zijn fout onmiddellijk en bood de spelers zijn excuus aan.

Bij het ingaan van de laatste vijf minuten stond nog steeds de 0-1 op het scorebord, dus waren onze groen-witten dichtbij een overwinning. De zeer belangrijke drie punten werden helemaal veilig gesteld door Stijn Dekker, die in de 88e minuut de vrije doortocht kreeg en alleen op doelman Oosse kon afstevenen. Met een geplaatst diagonaal schot passeerde de Zaamslag spits de prima keepende Oosse en bepaalde de eindstand op 0-2. Met deze verdiende overwinning werd de 0-2 thuisnederlaag van eerder dit seizoen rechtgezet en nog veel belangrijker, de ploeg heeft de 8e plaats op de ranglijst weer in het vizier. Deze plaats, waar nu Lewedorpse Boys terug te vinden is, geeft recht op rechtstreekse handhaving in de 3e klasse. Daarnaast blijft het gaatje met de rechtstreekse degradatieplaatsen klein, waardoor het ongemeen spannend blijft. Veere, dat al laatste stond, heeft dit weekend drie punten in mindering gekregen van de KNVB voor het niet opkomen voor de wedstrijd tegen FC Dauwendaele. De ploeg heeft als gevolg van deze straf nu nul punten, heeft daardoor de rode lantaarn nog steviger in handen en lijkt de eerste degradant te worden.

Volgende week zijn er vanwege de carnaval geen wedstrijden gepland. Zaterdag 25 februari a.s. staat slechts één duel op de rol in de 3e klasse, namelijk het inhaalduel Zaamslag - Luctor Heinkenszand.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Marvin van der Staal (33. Teun van Fraeijenhove), Roy van der Staal, Cees van Tiel, Brian van Hoorn, Nick Hoogstraate (79. Sam Cornelissen), Koen Post, Arno Scheele, Stijn Dekker, Senna Bunt en Wesley Dieleman (74. Joost Simons).