Groen-witten bezorgen koploper Zeelandia Middelburg eerste nederlaag

In een alleraardigst duel heeft Zaamslag enigszins verrassend de volle buit overgehouden door Zeelandia Middelburg met 1-0 te verslaan.

In een vreemd aandoende sfeer, er mochten vanwege de aangescherpte maatregelen van overheidswege immers geen toeschouwers aanwezig zijn, traden onze groen-witten aan tegen koploper Zeelandia Middelburg voor hun eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Daar waar de ploeg uit Middelburg al toe was aan hun vierde duel, was het voor onze groen-witten pas de tweede competitiewedstrijd, omdat eerder de thuiswedstrijd tegen De Patrijzen was afgelast vanwege hevige regenval en het uitduel tegen Veere was uitgesteld vanwege een mogelijke corona besmetting binnen de selectie van Veere.

Voorafgaand aan dit duel waren de verwachtingen aan Zaamslag zijde niet erg hoog gespannen, er werd zelfs gevreesd voor een zeer lastige middag. Enerzijds doordat er alleen nog maar tegen kampioenskandidaat Luctor Heinkenszand was gespeeld, waarbij de ploeg van Bart Corstanje vrij kansloos met 4-1 verloor, maar misschien nog wel meer als gevolg van het zeer teleurstellende resultaat in het oefenduel afgelopen dinsdag tegen zondag 3e klasser Philippine, waarin onze groen-witten met een veel zeggende 7-0 nederlaag de bietenbrug op gingen.

Onder leiding van scheidsrechter Patrick de Meyer uit Terneuzen en onder toeziend oog van een handvol toeschouwers die van achter de omheining toekeken, trapten de bezoekers uit Middelburg af en hadden met name in de openingsfase veel balbezit. Veelvuldig werd het spel verlegd van links naar rechts en omgekeerd met als doel onze groen-witten vroeg in de wedstrijd moe te maken. Toch kwam de eerste doelpoging op naam van Frans Rokven. De middenvelder van Zaamslag zag zijn poging echter over het doel verdwijnen. Ondanks het vele balbezit duurde het tot de 18e minuut voordat de bezoekers tot een eerste doelpoging kwamen. Deze inzet leverde ook voor doelman Dominique Pijpelink geen gevaar op. Daar waar Zeelandia Middelburg de eerste twintig minuten het betere van het spel had, trokken onze groen-witten daarna het initiatief naar zich toe en controleerden de wedstrijd het resterende deel van de 1e helft. Precies halverwege het 1e bedrijf dwong spits Wout Hamelink doelman Kariem Amer tot een sublieme redding op een fantastisch afstandschot. Een paar minuten later eenzelfde situatie aan de andere kant, waarbij doelman Dominique Pijpelink zeer attent reageerde op een afstandschot vanaf de linkerkant. In beide gevallen resteerde een hoekschop die niets opleverde.

Kort voor het rustsignaal leken onze groen-witten op voorsprong te komen. Met een diepe bal van achteruit stuurde centrale verdediger Roy van der Staal zijn kompaan Frans Rokven weg. Diens voorzet werd voor het doel net niet op juiste waarde geschat door Wout Hamelink, die net niet bij de bal kon. Daardoor werden de kleedkamers opgezocht met een 0-0 stand, maar zorgden beiden ploegen ondanks een doelpuntloze 1e helft voor een boeiend en aantrekkelijk duel dat zeer het aanzien waard was. Des te jammer dat er geen publiek bij aanwezig mocht zijn.

In de rust was het gevoel aan Zaamslag kant dat er meer uit deze wedstrijd te halen viel dan een gelijkspel, al zou dat ook niet onverdienstelijk zijn tegen deze ploeg. De gevormde hersenspinsels tijdens de pauze werden al vroeg in de 2e helft beantwoord met een doelpunt. Een vlijmscherp uitgevoerde counter zorgde voor een verdiende voorsprong. De op het middenveld uitblinkende Dion Schoonakker stuurde met een schitterende pass rechtshalf Frans Rokven diep, die goed het overzicht behield en een afgemeten voorzet afleverde op de attent meegelopen Wout Hamelink. Deze keer beoordeelde de centrumspits de voorzet beter en schoot de bal beheerst in de uiterste hoek achter een kansloos toekijkende Kariem Amer. Tegen alle verwachting in keken de bezoekers uit Middelburg tegen een achterstand aan. Zaak dat in het resterende half uur het verdedigende blok, bestaande uit Juriën Dam en Roy van der Staal centraal en Jordy Maerevoet en Dominick Eijsackers op de flanken, aangevuld met een uitstekend middenveld, tot dan toe perfect gepositioneerd, geen steken zou laten vallen. Zeelandia Middelburg had in het eerste uur nauwelijks een kans weten te creëren, maar toch kwam er rond het uur een fase waarin de verdediging even de handen vol had. De bezoekers voerden de druk op in een poging een bres te slaan in de hechte defensie. Het lukte onze groen-witten steeds opnieuw de bal weg te werken, al was het soms met kunst en vliegwerk. Het offensief duurde slechts enkele minuten, waarna onze groen-witten zich herstelden. Op het moment dat onze groen-witten weer aan aanvallen konden gaan denken werd het spel plotseling stilgelegd door scheidsrechter Patrick de Meyer. De van Biervliet overgekomen Nick Hoogstraate had, zo liet het zich aanzien, zich vrij ernstig geblesseerd aan de knie na een onschuldig duwtje en als gevolg daarvan een ongelukkige botsing met een tegenstander. De Zaamslag middenvelder moest per brancard worden afgevoerd. Na de wedstrijd zou bij de H.A.P. blijken dat zijn knie en kniebanden niet zijn beschadigd, maar dat de blessure waarschijnlijk te maken heeft met de aanhechtingen in de knieholte.

Na een minuut of vijf oponthoud werd de wedstrijd vervolgd met Byron Bregonje als vervanger van de ongelukkige Nick Hoogstraate. Zeelandia Middelburg probeerde wanhopig een opening te vinden, maar slaagde daar niet of nauwelijks in. Ook de zeer gevaarlijke Niels Luteijn kon zijn stempel niet op deze wedstrijd drukken. Doordat de bezoekers in de slotfase alles op de aanval gooiden ontstond de nodige ruimte en ontstond een zeer boeiende strijd. Bijna konden onze groen-witten profiteren van de geboden ruimte. Nadat Maxim de Clippelaar was ingevallen voor Frans Rokven, die andermaal kon terugkijken op een goede wedstrijd, ontstond onmiddellijk de nodige dreiging. De van Kloetinge teruggekeerde aanvaller kreeg, na herstelt te zijn van een langdurige blessure, zijn eerste speelminuten dit seizoen en was meteen gevaarlijk. Zo bediende hij de voor Wout Hamelink ingevallen Wesley Dieleman. De spits werd in het centrum diep gestuurd en leek op het doel af te stevenen op weg naar de 2-0, maar uiteindelijk speelde hij de bal net iets te ver voor zich uit.

Zeelandia Middelburg slaagde er niet meer in om de gelijkmaker te forceren. Op de beslissende momenten was de ploeg van trainer Niek Corré in aanvallend opzicht net iets te slordig. Daardoor bleef de 1-0 stand op het scorebord staan, ook na de toegevoegde tijd. Door een collectieve prestatie werd uiteindelijk de zege over de streep getrokken. Daarmee is de eerste nederlaag voor Zeelandia Middelburg een feit en valt er na lange tijd eindelijk weer eens een clean sheet voor doelman Dominique Pijpelink te noteren. Mogelijk is de blamerende nederlaag van de doordeweekse wedstrijd tegen Philippine een goede wake-up call geweest. Volgende week gaan onze groen-witten op bezoek bij VCK in Koudekerke.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Jordy Maerevoet, Juriën Dam, Roy van der Staal, Dominick Eijsackers, Rob de Pooter, Nick Hoogstraate (67. Byron Bregonje), Dion Schoonakker, Frans Rokven (85. Maxim de Clippelaar), Arno Scheele en Wout Hamelink (81. Wesley Dieleman).