Groen-witten bezorgen koploper Luctor Heinkenszand eerste nederlaag

In een zowel boeiend, sportief als meeslepend duel hebben onze groen-witten een prima prestatie geleverd tegen koploper Luctor Heinkenszand. Op sportpark ’t Durp zegevierde de ploeg van Dominique D’Hooge verdiend met 2-0.

Voor minder dan twee doelpunten per wedstrijd lijkt de ploeg van trainer Dominique d’Hooge dit seizoen niet te gaan en ook het houden van de nul lijkt een gewoonte te worden. Voor de derde keer op rij lukte dat onze groen-witten en dat is knap als je bedenkt dat Luctor Heinkenszand de doelpuntenmachine bij uitstek is in de 3e klasse A. Daarmee hebben onze groen-witten samen met Luctor Heinkenszand met vier tegendoelpunten de minst gepasseerde verdediging tot nu toe. De zege was wel enigszins verrassend te noemen, want het spel was tot nu toe nog niet bijzonder geweest. Niet zo gek als je bedenkt dat de nodige nieuwkomers moesten worden ingepast in de selectie, maar zo langzamerhand begint het een hecht team te worden.

De overwinning was dan ook een collectieve prestatie. Niet één speler verzaakte gedurende de wedstrijd en volgens trainer Dominique D’Hooge werd precies uitgevoerd wat vooraf van de ploeg was gevraagd, zo zei hij na afloop en dat bleek uiteindelijk de sleutel tot succes.

Met een aangepaste basisopstelling verraste het technische duo Dominique d’Hooge en Henk Michels velen op sportpark ’t Durp en waarschijnlijk ook tegenstander Luctor Heinkenszand. Met het centrale duo Roy van der Staal en Pepijn Rademakers achterin en Juriën Dam een linie opgeschoven begonnen onze groen-witten zeer gedreven aan de wedstrijd. Door meer de nadruk te leggen op het middenveld en de defensie was ervoor gekozen om met slechts één spits van start te gaan en dat bleek een gouden zet.

Al in de 1e minuut hadden onze groen-witten de leiding moeten nemen, maar twee opgelegde kansen waren niet besteed aan achtereenvolgens Koen Post en Wesley Dieleman. Toch moest de Zaamslag aanhang niet lang wachten op het openingsdoelpunt en wat voor een doelpunt. Een afgemeten voorzet van linksback Ruben de Haas werd op juiste waarde geschat door spits Wesley Dieleman, die aanvankelijk dacht dat de bal aan hem voorbij zou gaan. “Ik ging er vol voor en toen ik de bal raakte voelde het goed, ik dacht die gaat er in” verklaarde hij na afloop. Met dit fabuleuze doelpunt kwamen onze groen-witten verrassend en tevens verdiend op een 1-0 voorsprong.

Na het eerste kwartier, waarin onze groen-witten de lakens uitdeelden, kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd en begonnen het spel te dicteren. Zo rond de twintigste minuut ontsnapte Zaamslag aan de gelijkmaker toen Tom Blomaard zijn kopbal via de binnenkant van de paal in de handen van doelman Dominique Pijpelink zag belanden. Luctor Heinkenszand was voetballend wel de iets betere ploeg, maar onze groen-witten verweerden zich kranig. Zo werd het talrijk opgekomen publiek getrakteerd op een zeer aantrekkelijk duel tussen twee voetballende ploegen.

Op het half uur leek het toch fout te gaan voor Zaamslag toen centrale verdediger Pepijn Rademakers zonder te kijken terugspeelde op zijn doelman en daarbij ook een aanvaller van Luctor Heinkenszand over het hoofd zag. Doelman Dominique Pijpelink reageerde attent en wist zijn doel schoon te houden. In het resterende deel van de 1e helft stond de defensie van Zaamslag haar mannetje wat toch niet zo makkelijk was, want met de gevaarlijke voorhoede, bestaande uit Martijn Simonse, Tom Blomaard en Demy Kole, was het oppassen geblazen. Verder dan een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt van Martijn Simonse en een gevaarlijk schot voorlangs van diezelfde Simonse kwamen de bezoekers echter niet.

Op slag van rust had Zaamslag de bezoekers nog een keer pijn kunnen doen. Een voorzet van Wesley Mieras werd in het strafschopgebied met de arm beroerd door een verdediger. De bal had op de stip gemoeten, maar de verder uitstekend leidende scheidsrechter Stan Hermans uit Etten-Leur had de handsbal niet gezien. Zo werd de rust bereikt met een verrassende 1-0 voorsprong voor onze groen-witten.

De 2e helft was net zo aantrekkelijk als de eerste, met gevaarlijke situaties voor beide doelen die zorgden voor de nodige spanning. Het eerste gevaar was na nog geen vijf minuten voor het doel van de bezoekers. Koen Post stuurde Wesley Dieleman diep, die alleen op de doelman afstevende op weg leek naar zijn tweede doelpunt. In de volle sprint schoot het in zijn hamstring waardoor hij op doelman Lars Francke stuitte. De spits, waar de nodige dreiging van uit ging, moest zich laten vervangen door Wout Hamelink, die een uitstekende invalbeurt zou maken. Nog binnen het uur waren onze groen-witten weer dichtbij een doelpunt. Joeri Simonse schoot zijn doelman, die al gepasseerd was, te hulp door de bal van de doellijn weg te werken.

Zaamslag speelde ook na rust gedreven en was net als het eerste kwartier voor rust ook in de eerste twintig minuten na rust de betere ploeg en daarvoor beloonde de ploeg zich rijkelijk. Na ruim een uur wedstrijd onderschepte rechtsback Maikel Krans de bal op eigen helft en verlegde het spel naar de linkerflank waar Frans Rokven veel ruimte kreeg. Diens uitstekende voorzet kwam terecht bij Wout Hamelink die de bal voor het doel kopte waar de attent meegelopen Koen Post van dichtbij de 2-0 kon inkoppen.

Een daverende verrassing was aanstaande. Nu was het zaak om in het laatste half uur het slot op de deur te houden. De bezoekers gingen nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer, maar stuitten daarbij op een hechte defensie en een uitstekende doelman. Verder dan twee gevaarlijk afstandsschoten kwamen de bezoekers dan ook niet. Het eerste schot van Demy Kole werd uit de hoek geranseld door Dominique Pijpelink en even later werd een vlammend schot dat in de winkelhaak leek te verdwijnen net voldoende door Maikel Krans met het hoofd van richting veranderd ten koste van een hoekschop. Tussendoor had Wout Hamelink bij een uitbraak de koploper nog meer pijn kunnen doen. Na een duwfout van de spits – niet gezien door de scheidsrechter – gleed Mitchell de Nooijer weg waardoor voor de spits de weg vrij was om alleen op de doelman af te stevenen. Deze verkleinde zijn doel goed waardoor hij een derde treffer kon voorkomen.

Zo trokken onze groen-witten met vereende krachten de winst over de streep. Een mooie beloning na 90 minuten collectief gestreden te hebben voor iedere meter. Door deze overwinning zijn onze groen-witten op gelijke hoogte gekomen met Luctor Heinkenszand en moet het alleen Kapelle nog voor zich dulden, dat ook haar vijfde wedstrijd winnend afsloot. Volgende week gaan onze groen-witten op bezoek bij Goes (zat), dat na een eerste overwinning de rode lantaarn heeft overgedragen aan De Noormannen.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Maikel Krans, Pepijn Rademakers, Roy van der Staal, Ruben de Haas, Wesley Mieras (83. Justin Kolijn), Dion Schoonakker (75. Arno Scheele), Juriën Dam, Koen Post, Frans Rokven en Wesley Dieleman (49. Wout Hamelink).