Groen-witten beleven productieve middag in Kamperland

Door een 0-5 overwinning van onze groen-witten op Bevelanders en de winst van koploper ’s Heer Arendskerke, dat daarmee de 3e periode op haar naam schrijft, is de ploeg verzekerd van nacompetitievoetbal. Als beste ploeg in de eindrangschikking zonder periodetitel, zal de ploeg van Dominique D’Hooge aan het eind van de rit de periodetitel van de kampioen overnemen.

Er was een overwinning nodig om concurrent VCK definitief onder zich te houden op de ranglijst. In dat geval zouden onze groen-witten er zeker van zijn de beste ploeg in de eindstand te worden, om daarmee dus de periodetitel van de aanstaande kampioen over te nemen, ongeacht of dat nu ’s Heer Arendskerke of Luctor Heinkenszand wordt. Beiden zijn na vandaag namelijk in het bezit van een periodetitel. Er stond dus het nodige op het spel vanmiddag. Dat het uiteindelijk een relatief makkelijke middag werd op Sportpark Campen in Kamperland viel vooraf niet te voorspellen. De uitslag was uiteindelijk een prima weergave van de krachtsverhoudingen binnen de lijnen. Vijf keer werd het net gevonden, terwijl doelman Dominique Pijpelink een “clean sheet” op zijn CV kon bijschrijven.

Nadat scheidsrechter Bierings uit Diezen (onder de rook van Hilvarenbeek), de vervanger van de oorspronkelijk aangestelde R. van den Berge, Zaamslag had laten aftrappen op het kunstgras in Kamperland, werd onmiddellijk de aanval gezocht. De ploeg was er zich terdege van bewust wat er te halen viel, dus vanaf het eerste fluitsignaal viel de nodige felheid te bespeuren. De thuisploeg werd teruggedrongen op eigen helft, wat in het eerste half uur een handvol kansen opleverde. Zo was Koen Post na negen minuten voor het eerst dichtbij de openingstreffer. Na een afgeslagen hoekschop haalde de middenvelder uit, maar doelman Denni Oosse reageerde attent.

Zonder de geschorste Roy van der Staal en de geblesseerde Niek Luime gingen onze groen-witten door met op zoek te gaan naar de openingstreffer en daarbij werd met vlagen goed voetbal op de mat gelegd. Die voorsprong leek er na een kwartier wedstrijd te komen. De op links opstomende Ruben de Haas leverde een hoge voorzet af die pardoes op de lat belandde. De bal viel vervolgens voor de voeten van Dennis van Passel, maar diens inzet kon ternauwernood gekeerd worden door doelman Joosse.

De derde 100% kans viel na twintig minuten te noteren. Spits Peter Dieleman, de vervanger van de geblesseerde Niek Luime, schoof de bal langs de uit zijn doel komende Joosse, maar ook rakelings naast het doel. Zo verzuimden onze groen-witten zich te belonen en lag het gevaar van een counter met fatale afloop door de thuisploeg op de loer. Die counter kwam er ook na een klein half uur, maar doelman Dominique Pijpelink, die tot dan toe niets te doen had gehad, redde fraai op een afstandschot.

De volgende grote mogelijkheid was weer voor Peter Dieleman, die op aangeven van Arno Scheele de bal controleerde, maar vervolgens vergat af te drukken. Hij raakte de bal maar half waardoor het een simpele prooi werd voor de doelman van Bevelanders. Toch zouden onze groen-witten nog voor rust de leiding nemen. In de 34e minuut kwam aanvoerder Michiel Leyte in balbezit, die vervolgens met een mooie steekbal Dennis van Passel aan het werk zette. De middenvelder kwam oog in oog te staan met de doelman, bleef koel en schoof de bal langs de doelman in het doel. Deze meer dan verdiende 0-1 voorsprong was ook meteen de ruststand.

In de 2e helft werd de wedstrijd snel beslist. Al na negen minuten werd de stand na een prima aanval door Dennis van Passel verdubbeld en op het uur was Dennis van Passel het eindstation van een afgemeten voorzet van de voet van Justin Kolijn. Tegendraads kopte hij de 0-3 en zijn derde doelpunt van de middag binnen. Daarmee kende de middenvelder een bijzonder productieve middag. In alle jaren was hem dit niet eerder gelukt in het Zaamslag tenue. Met zijn hattrick gooide hij de wedstrijd ook meteen in het slot en konden onze groen-witten gecontroleerd de wedstrijd uitspelen.

In de 68e minuut kregen onze groen-witten een vrije trap toegekend van scheidsrechter Bierings na een overtreding op Peter Dieleman. Doelman Joosse kon een doelpunt voorkomen, maar bokste de bal in de richting van de één minuut daarvoor ingevallen Jordy Marevoet, die attent reageerde en met zijn eerste balcontact de 0-4 binnenkopte. Uiteindelijk werd het nog 0-5 doordat een verdediger in de 83e minuut, in een poging uit te verdedigen, tegen de rug van invaller Joost Simons schoot. Zonder dat hij het besefte verdween de bal via zijn rug in het doel achter een kansloze Denni Joosse. Daarmee stond ook meteen de eindstand op het scorebord, want in de resterende tijd gebeurde er weinig meer.

Door deze overwinning en het verlies van VCK zijn onze groen-witten niet meer te achterhalen door de ploeg uit Koudekerke. Het wordt dus een 3e of 4e plaats in de eindrangschikking en die positie geeft zoals gezegd recht op het overnemen van de periodetitel van de kampioen. Wie die kampioen wordt is met nog twee duels te gaan nog altijd niet beslist, al beschikt ’s Heer Arendskerke momenteel over de beste papieren, als gevolg van het onverwachte puntverlies van Luctor Heinkenszand (1-1 tegen GPC Vlissingen). Toch zal de koploper er nog niet gerust op zijn, want volgende week zijn onze groen-witten gastheer voor de ploeg van Adriaan Nieuwenhuijze. Doordat onze groen-witten nu al zeker zijn van nacompetitievoetbal kan er volgende week vrijuit gespeeld worden en wie weet kunnen ze de koploper punten afsnoepen, waardoor de beslissing om het kampioenschap pas de laatste speelronde valt.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Juriën Dam, Maikel Krans, Justin Kolijn, Koen Post, Dennis van Passel (75. Wout Hamelink), Hylke Stroo (67. Joost Simons), Michiel Leijte, Arno Scheele en Peter Dieleman (67. Jordy Marevoet).

Voor het 2e elftal stond op Sportpark ’t Durp het belangrijke duel tegen FC Dauwendaele 2 op het programma. Bij winst zou de ploeg van trainer Mathijs de Koeijer verzekerd zijn van nog een seizoen in de reserve 2e klasse. In de 1e helft had Zaamslag veruit het betere van het spel, maar moest lang wachten op beloning. Pas tien minuten voor rust kwam de ploeg door een doelpunt van Frans Rokven verdiend op voorsprong. Die voorsprong werd nog voor de pauze teniet gedaan door Vinzenz Jansen, die zijn eigen doelman - Bryan Buren - verraste door in eigen doel te koppen. Daardoor gingen beide ploegen met een gelijke stand de rust in. In de 2e helft was een bijna identiek spelbeeld te zien. Een beter Zaamslag kwam middels een benutte strafschop van Robbie Meeusen weer op voorsprong, maar zou deze ditmaal niet meer uit handen geven. Circa tien minuten voor het einde maakte Sharlee Neels aan alle onzekerheid een einde door de 3-1 te maken. Door deze overwinning staat de ploeg definitief veilig boven de nacompetitiestreep.