Eindelijk weer eens overwinning buitenshuis voor groen-witten

Het was een benauwde, maar verdiende overwinning onder de vuurtoren van Westkapelle tegen hekkensluiter De Noormannen. De 1-2 voorsprong kwam al in de 1e helft tot stand en werd na rust niet meer uit handen gegeven, dus konden voor het eerst sinds 12 oktober van het vorige kalenderjaar de drie punten weer eens mee huiswaarts worden genomen.

In het duel der “onderste plaatsen” (de onderste uit het rechterrijtje tegen de onderste uit het linkerrijtje), zoals was opgetekend in “de Voorzet”, het programmablaadje van De Noormannen, kenden onze groen-witten een voortvarende start. Al na vier minuten opende de ploeg van trainer Bart Corstanje de score. De door scheidsrechter M.W (Rinus) Struik uit Ellemeet toegekende vrije trap even buiten het strafschopgebied leek aanvankelijk niets op te leveren, totdat de bal voor de voeten van de mee opgekomen rechtsback Maikel Krans terecht kwam. Hij had geen tijd om na te denken en schoot de bal in het dak van het doel achter doelman Aron van Sluys. Deze opsteker kwam de ploeg niet ongelegen, want er moest eindelijk weer eens worden gewonnen. Op de wedstrijden tegen Bevelanders en Veere na werd namelijk geen enkel punt vergaard in uitduels.

Het bleek lastig voetballen op het zware hobbelige veld. Daardoor werd het ook een vrij rommelige wedstrijd met veel balverlies over en weer. Na de sterke openingsfase van onze groen-witten kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Ze moesten ook wel aangezien de ploeg op dit moment de zogenaamde rode lantaarn in bezit heeft. Lang duurde de opleving van De Noormannen niet, maar het leverde de ploeg wel de gelijkmaker op. In de 13e minuut werd de bal vanaf de rechterflank voor het doel gebracht waar Pedro Boon bij de eerste paal voor centrale verdediger Roy van der Staal opdook en de bal diagonaal langs doelman Dominique Pijpelink, die de korte hoek afdekte, binnen kopte, 1-1.

Onze groen-witten konden weer op zoek naar een nieuwe voorsprong en namen daartoe het initiatief. Al vrij snel was de ploeg succesvol, want amper tien minuten na de gelijkmaker werd opnieuw de leiding genomen. Een aanval over veel schijven kwam terecht bij spits Wesley Dieleman die doelman Aron van Sluys op de korrel nam. De doelman kon de inzet keren, maar moest zich in de rebound, andermaal door Wesley Dieleman, gewonnen geven, 1-2.

Tot aan het rustsignaal waren onze groen-witten de betere ploeg, wat gezien de stand op de ranglijst niet meer dan normaal is. Toch werden er geen mogelijkheden meer gecreëerd en aangezien ook de thuisploeg vrij machteloos oogde, waren er weinig tot geen tot de verbeelding sprekende momenten meer.

Na de thee waren er onmiddellijk in de eerste minuut twee dreigende momenten voor beide doelen. Eerst moest Zaamslag doelman Dominique Pijpelink een bal onder de lat vandaan halen en in de tegenstoot moest ook doelman Aron van Sluys een inzet uit de bovenhoek halen. Het spel verbeterde er niet op na rust, zeker niet het niveau van onze groen-witten. De Noormannen waren heel de 2e helft gelijkwaardig aan Zaamslag, maar tot uitgespeelde kansen kwam de thuisploeg slechts één keer. Zaamslag kreeg daarentegen meer mogelijkheden. De eerste was er één voor Wesley Dieleman, die na een uur wedstrijd een voorzet vanaf rechts van de voet van Joost Simons rakelings over kopte.

Het duurde tot een kwartier voor tijd voordat De Noormannen nog eens van zich lieten horen. Aangemoedigd door één enkele supporter, die ook luid en duidelijk te horen was, waren ze dichtbij de gelijkmaker. Uiteindelijk verdween de inzet rakelings naast het doel van Dominique Pijpelink, dit tot opluchting van de meegereisde Zaamslag supporters.

Tien minuten voor tijd had Frans Rokven voor de beslissing kunnen zorgen. Uit een snelle counter werd de bal vanaf rechts voorgegeven, maar werd voor het doel door iedereen gemist waardoor het leer voor de voeten van de rechtshalf terecht kwam. Iets te wild en te gehaast schoot hij over het doel van Van Sluys. In deze aanval had duidelijk meer muziek kunnen zitten. Zo bleef het spannend tot aan het eindsignaal, temeer daar ook de beide invallers aan Zaamslag zijde de wedstrijd niet in het slot gooiden. In de extra tijd werd Justin Kolijn diep gestuurd. Hij ging op de doelman af en zag de kort daarvoor ingevallen Lars Bil ook attent meelopen. Daar waar hij zelf een poging had kunnen ondernemen was hij niet zelfzuchtig en speelde de bal breed. Het leek van afstand een simpel klusje om te scoren, maar het lukte de middenvelder niet. Doordat de doelman in een uiterste poging zijn lichaam voor de bal gooide moest hij teveel uitwijken waardoor de kans was verkeken. Het was het laatste wapenfeit in deze niet al te beste, maar wel sportieve wedstrijd. Door de overwinning van onze groen-witten en het verlies van zowel Nieuwdorp als VCK behoort een top vijf klassering nog altijd tot de mogelijkheden.

Op 7 maart wordt de competitie hervat en dan nemen onze groen-witten het in eigen huis op tegen laagvlieger GOES. In die wedstrijd hebben onze groen-witten iets recht te zetten, want in Goes speelden ze één van hun slechtste wedstrijden van dit seizoen waarin met 3-2 werd verloren.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Maikel Krans, Roy van der Staal, Pepijn Rademakers, Jordy Maerevoet, Arno Scheele, Dion Schoonakker, Joost Simons, Frans Rokven, Wesley Dieleman (90. Lars Bil) en Wout Hamelink (73. Justin Kolijn).

Het 2e elftal nam het thuis op tegen SSV ’65, de nummer drie van de ranglijst. Sharlee Neels bracht zijn ploeg aan de leiding nadat hij attent reageerde toen de SSV ’65 doelman de bal door zijn benen liet gaan op het moment dat hij zich buiten de zestien bevond. Lang konden onze groen-witten de voorsprong niet vasthouden. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten keken ze zelfs tegen een 1-2 achterstand aan. Al vroeg in de 2e helft kwam de ploeg van Mathijs de Koeijer met tien man te staan na een (flauwe) tweede gele kaart voor Kevin Wissel. Hij had al geel op zak toen hij de scheidsrechter om een gele kaart vroeg voor een tegenstander na diens overtreding. Prompt gaf de onervaren scheidsrechter Swagers hem geel en dus kon hij vroegtijdig gaan douchen. Met tien man kwamen onze groen-witten terug op gelijke hoogte door een doelpunt van Coen Goossen, zijn derde van de middag (scoorde ook al twee maal bij de vedettes tegen Tern. Boys – 7-3 eindstand). Een verdienstelijk punt lag in het verschiet voor onze groen-witten, maar daar dacht SSV ’65 anders over. Uit een vrije trap in de extra tijd scoorden de bezoekers de niet verdiende winnende treffer en eindige de wedstrijd in 2-3.