Derde plaats steviger in handen na winst op Walcheren

Op Sportpark Bonedijke hebben onze groen-witten een uitstekende zege geboekt op Walcheren. Nadat de thuisploeg na tien minuten op voorsprong was gekomen, werd deze stand nog voor rust omgebogen in een 1-3 voorsprong. In de 2e helft werd deze voorsprong verder uitgebouwd naar een mooie 2-5 overwinning.

Op voorhand was de gedachte dat het wel eens een spannende pot voetbal zou kunnen worden, aangezien beide ploegen met 39 punten op plaats drie en vier van de ranglijst stonden. Duidelijk dus dat de wedstrijd voornamelijk in het teken stond van de strijd om deze 3e plaats; een plek die aan het eind van de rit wel eens belangrijk zou kunnen zijn in het kader van het overnemen van de periodetitel van de kampioen. Mits Kapelle niet met de 3e periode aan de haal gaat, wat ook zeker nog tot de mogelijkheden behoord.

Het werd een lange middag op Sportpark Bonedijke in Vlissingen. Veel doelpunten, een tijdelijk gestaakte wedstrijd vanwege een blessure van de scheidsrechter, een uur extra rust, uiteindelijk een vervangende scheidsrechter, die zelf ook nog bijna geblesseerd raakte en twee gemiste strafschoppen. Voldoende ingrediënten voor een leuke en enerverende voetbalmiddag.

De tos, uitgevoerd door scheidsrechter Jos Simonse, werd gewonnen door Michiel Leijte, dus mocht de thuisploeg aftrappen. Opvallend was dat middenvelder Hylke Stroo, vorige week nog uitgevallen met een hamstringblessure, toch in de basis begon. En niet onverdienstelijk, hoewel hij niet tot scoren kwam. Al in de 2e minuut trof hij met een kopbal het aluminium uit een hoekschop getrapt door Dennis van Passel. Zaamslag begon goed aan het duel, maar liet na zo’n kleine tien minuten het initiatief aan de thuisploeg. Dat resulteerde al in de 11e minuut in de openingtreffer van Mark van der Eijk. De aanval begon op de rechterflank, waar twee tot drie groen-witten niet ingrepen. Het spel werd verplaatst naar de linkerflank waarna een lage voorzet volgde, waarvan van der Eijk bij de eerste paal het eindstation was. In die fase was Walcheren de betere ploeg, dat de kans kreeg om de score te verdubbelen. Echter na een goeie aanval werd in de 17e minuut naast geschoten. Trainer Dominique D’Hooge mistte in die fase de juiste beleving bij een aantal van zijn spelers. Toch herpakte de ploeg zich, mede doordat ze in het zadel werden geholpen door doelman Youssef Ben Sellam. Een harde voorzet van Maikel Krans leek een prooi voor de doelman, maar deze liet de bal door zijn vingers glippen, waardoor het voor Dennis van Passel een koud kunstje was om van dichtbij de gelijkmaker binnen te tikken. Diezelfde doelman ging twee minuten later weer in de fout door hands te maken net buiten zijn strafschopgebied. Hij kwam weg met geel, daar waar in het verleden Zaamslag doelman Bart Corstanje wel eens direct rood kreeg voor hands buiten de zestien (bij Noad ’67). De vrije trap die volgde leverde niets op. Na de gelijkmaker trokken onze groen-witten het initiatief weer naar zich toe. Er kwamen kansen, zoals een inzet van Hylke Stroo, maar weer stond het aluminium een doelpunt van hem in de weg. Het bleek uitstel van executie, want nog binnen het half uur maakte Walcheren speler Jordy Fiktorie een overtreding op Arno Scheele. Op een aantrekkelijke plaats, zo’n kleine 25 meter voor het doel, haalde Juriën Dam de trekker over. Met links plaatste hij de bal schitterend in de linker bovenhoek, 1-2.

Amper een minuut na de 1-2 greep scheidsrechter Jos Simonse voor de tweede keer in de wedstrijd naar zijn kuit en liet zich nog een keer behandelen door de verzorgster van Walcheren. Het mocht niet baten, de scheidsrechter kon de wedstrijd niet vervolgen, met als gevolg dat het duel tijdelijk gestaakt werd. De poging om via de KNVB een scheidsrechter op te trommelen mislukte, maar de scheidsrechtercoördinator van Walcheren legde zich er niet bij neer. Hij boorde zijn netwerk aan en vond Niels Noordhoek uit Middelburg bereid om de wedstrijd verder te leiden. Uiteindelijk zou het precies een uur duren voordat de wedstrijd werd hervat, maar dat was alleszins beter dan definitief staken en op een andere datum nog een keer naar Vlissingen te moeten om de wedstrijd uit te spelen.

Na een korte periode van opwarmen hervatte scheidsrechter Niels Noordhoek om 16.30 uur de wedstrijd met een inworp voor Walcheren. De vraag was wie het uur dat de wedstrijd had stilgelegen het beste had verteerd. Dat bleken onze groen-witten te zijn. De middenvelders hadden de controle over de wedstrijd en dat werd in de 37e minuut beloond met een volgend doelpunt. Met een uitstekende steekbal stuurde Koen Post medespeler Arno Scheele de diepte in. De pas 18 jarige Scheele bleef koel, omspeelde de uit zijn doel komende Ben Sellam en schoof beheerst binnen. De 1-3 betekende zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht van Zaamslag.

Na 38 minuten lag het spel opnieuw stil. Deze keer voor een blessurebehandeling van laatste man Maarten van Rosevelt. Ook hij bleek niet verder te kunnen en verliet met een hamstringblessure het veld. In de resterende zeven minuten voor rust gebeurde niets noemenswaardig, waardoor de rust werd bereikt met een comfortabel ogende 1-3 voorsprong voor onze groen-witten.

De vraag was of deze voorsprong kon worden geconsolideerd in de 2e helft om deze vervolgens over de streep te trekken. Het tweede bedrijf was nauwelijks van start gegaan of het stond al 1-4. Ruben de Haas mocht een vrije trap nemen op links. Hij leverde de bal af bij de op rechts vrij lopende Arno Scheele, die in één keer verlengde en de bal hoog voor het doel bracht. Michiel Leijte schatte de voorzet op de juiste waarde en kopte de 1-4 binnen achter Youssef Ben Sellam. Bij het koppen raakte de aanvoerder van Zaamslag niet alleen de bal, maar kwam hij ook nog eens onaangenaam in aanraking met het hoofd van Walcheren verdediger Erik Brouwers. Na behandeling kon Michiel de wedstrijd vervolgen.

Zo hadden onze groen-witten een ruime marge opgebouwd en gezien het spelbeeld - de meeste duels werden door Zaamslag gewonnen - leken de drie punten in de tas te zitten. Toch gaf de thuisploeg de moed niet op, zeker niet toen een onachtzaamheid in de Zaamslag defensie werd afgestraft door Louis Ponte. Hij kopte uit een voorzet van rechts de 2-4 binnen. Daarmee hield hij zijn ploeg nog enigszins in leven, maar daarbij werd hij niet geholpen door zijn verdediging. Amper twee minuten later werd Niek Luime door Jeremy Spelier gevloerd binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter Niels Noordhoek was zeker van zijn zaak, strafschop. De spits, eerste aangewezen persoon voor het nemen van strafschoppen, schoot te slap in waardoor Ben Sellam de inzet kon pareren en ook de rebound van Dennis van Passel haalde hij knap uit zijn doel.

Er viel genoeg te beleven op Sportpark Bonedijke, want in de 70e minuut ging de bal aan de andere kant op de stip na een overtreding van Juriën Dam. Ook nu was scheidsrechter Niels Noordhoek zeker van zijn zaak. Invaller Gino Zuppelli eiste de bal op en kreeg de kans om de aansluitingstreffer te maken. Dan zouden het nog twintig zware minuten kunnen worden voor onze groen-witten. Doelman Dominique Pijpelink, die nog nooit een strafschop wist te keren in de hoofdmacht van Zaamslag, koos echter de goede hoek en had de bal zelfs klemvast, waardoor de marge van twee doelpunten op het scorebord bleef staan.

Met nog ruim een kwartier op de klok sloeg bij iedereen de schrik om het hart. Scheidsrechter Niels Noordhoek greep naar zijn hamstring. Het spel werd andermaal stilgelegd voor behandeling. De verzorgster van de thuisploeg had het er maar druk mee. Deze keer had ze meer succes, want de behandeling sloeg aan en de wedstrijd kon vervolgd worden. In het resterende kwartier drong de thuisploeg een aantal maal gevaarlijk aan, maar wist niet tot scoren te komen. Dat lukte onze groen-witten in de slotfase nog wel een keer. Nadat Walcheren in de 80e minuut, als gevolg van een misverstand tussen doelman Ben Sellam en een ploeggenoot, aan een grotere achterstand was ontsnapt doordat Arno Scheele net niet kon profiteren, zorgde Niek Luime in de 88e minuut voor het slotakkoord. Op aangeven van Ruben de Haas gaf de spits met een schitterend schot van circa 20 meter de kleine doelman van Walcheren het nakijken en bepaalde de eindstand op 2-5.

Het goede spel van vorige week tegen koploper Luctor Heinkenszand leverde geen resultaat op, maar het goede gevoel daaraan overgehouden werd meegenomen naar deze wedstrijd. Door deze knappe overwinning heeft de ploeg de derde plaats steviger in handen en daarmee is de kans op een extraatje in de vorm van nacompetitie ook weer groter geworden. Volgende week kan hierin een volgende stap worden gezet. Dan zijn onze groen-witten gastheer van Kruiningen, de nummer 12 van de ranglijst. Deze ploeg strijd nog voor lijfsbehoud. Onze groen-witten zullen dus op hun qui-vive moeten zijn.

Na de wedstrijd werden in de kantine van beide ploegen “the man of the match” gekozen. Namens Zaamslag viel de eer te beurt aan Arno Scheele, die kon terugkijken op een uitstekende wedstrijd.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Juriën Dam, Roy van der Staal, Maikel Krans, Koen Post, Dennis van Passel, Hylke Stroo (57. Joost Simons), Michiel Leijte, Arno Scheele (89. Yannick van der Hooft) en Niek Luime.

Het tweede elftal nam het in eigen huis op tegen Kloetinge 3. Na de knappe overwinning op FC Axel 2 een week geleden kon de ploeg van Mathijs de Koeijer zich vandaag zo goed als veilig spelen. Daar leek het op uit te draaien na een 1e helft waarin Zaamslag beter was en verdiend op een 1-0 voorsprong kwam uit een verre inworp van Lou van Fraeijenhove die verlengd werd en door Coen Goossen knap werd binnen geschoten. Het was ook de ruststand.

Na rust liep Zaamslag al vroeg op de laatste benen. De 1e helft had de nodige energie gekost, maar ondanks dat werd achterin heel weinig weggegeven. Zaamslag leek stand te houden, totdat vijf minuten voor tijd een verdediger in de fout ging en een strafschop veroorzaakte. Deze werd door de bezoekers benut, waardoor de wedstrijd in een terechte 1-1 eindigde. Bij Zaamslag speelde junior Sam Cornelissen een hele wedstrijd mee, nadat hij eerder op de dag ook al een volledige wedstrijd met JO17 had gespeeld.

Met nog vier duels op het programma heeft Zaamslag 2 zeven punten voorsprong op nummer 10, FC Dauwendaele 2, dat bovendien nog op bezoek moet komen op Sportpark ’t Durp. Het moet dus mogelijk zijn om een nieuw seizoen in de reserve 2e klasse veilig te stellen.