Groen-witten winnen van Veere en zetten opmars voort

Onze groen-witten zijn bezig aan een goede reeks. Na een aantal gelijke spelen en de winst vorige week tegen Bevelanders, werd in een spannend duel afgerekend met Veere.

In de 1e helft viel er weinig te beleven, de wedstrijd speelde zich veelal af op het middenveld. Hoewel de thuisploeg de beter voetballende ploeg was, wist het daar geen voordeel uit te halen. Beide ploegen kregen welgeteld één kans in het eerste bedrijf. De 2e helft was daarentegen een stuk levendiger. Met name onze groen-witten lieten zich nadrukkelijk zien. Een vroeg in de 2e helft verkregen voorsprong werd met hand en tand verdedigd en met succes. De 0-1 werd vastgehouden en uiteindelijk over de streep getrokken.

Voor het eerste dit seizoen stonden dezelfde elf basisspelers van vorige week aan de aftrap in Veere. Na het knappe gelijke spel tegen koploper Zeelandia Middelburg en de overwinning vorige week op Bevelanders, was het geloof in eigen kunnen terug binnen de selectie, ondanks dat er vanwege blessures nog steeds heel veel afwezigen zijn. Week na week staan er spelers op die een nuttige aanvulling van de selectie blijken te zijn. Met name 3e elftal speler Stijn Dekker valt daarbij in positieve zin op. Het begint erop te lijken dat hij het geheime wapen binnen de ploeg blijkt te zijn. Tijdens zijn aanwezigheid in het veld werd er namelijk nog niet verloren (3x winst en 1x gelijkspel) en vandaag was hij zelfs matchwinnaar doordat hij het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde.

Zoals gezegd een 1e helft waarin weinig opvallende momenten vielen te noteren. Het enige wapenfeit van onze groen-witten was een vrije trap direct na de aftrap, toegekend door scheidsrechter L. van Heiningen uit Hendrik-Ido-Ambacht. De inzet van Senna Bunt smoorde echter in de muur. De thuisploeg was de beter voetballende ploeg, maar onze groen-witten compenseerden dit met de nodige strijdlust. Het uitstekend verdedigende blok gaf net als vorige week nauwelijks iets weg. Eén kopkans kreeg de thuisploeg, maar ook dat leverde uiteindelijk geen gevaarlijk op voor doelman Dominique Pijpelink. Met een 0-0 ruststand was er dus nog van alles mogelijk in het tweede bedrijf.

Met dezelfde basis elf binnen de lijnen en de wind in de rug begonnen onze groen-witten met het nodige vertrouwen aan de 2e helft en dat leverde al heel snel resultaat op. Nauwelijks drie minuten stonden er op de klok toen Stijn Dekker van zich liet spreken. Op aangeven van Arno Scheele, die later in de wedstrijd onnodig zijn vijfde gele kaart van het seizoen zou pakken en dus de wedstrijd tegen Nieuwdorp geschorst is, schoot de linkshalf de bal tussendoor verdediger Jort Zuidhof en de uit zijn doel gekomen Alex Bakker door en zag zijn inzet in het lege doel verdwijnen, 0-1. Een belangrijke voorsprong die uit alle macht verdedigd zou gaan worden in het vervolg van de 2e helft. Ondanks dat er nog veel tijd resteerde voor de thuisploeg, was er toch het nodige vertrouwen bij onze groen-witten, gezien het feit dat ze de laatste wedstrijden weinig weggeven. Bovendien werden onze groen-witten in de 53e minuut geholpen door Cores Siwabessy, de linksbuiten van Veere die na eerdere frustraties in de 1e helft opzichtig in de fout ging door Jari Brevet langs achteren onderuit te schoffelen. Scheidsrechter van Heiningen hoefde niet na te denken en toonde hem onmiddellijk de rode kaart. De (ontoelaatbare) verbale reactie richting de scheidsrechter na het zien van de rode kaart zou wel eens kunnen betekenen dat de na dit seizoen vertrekkende speler zijn laatste wedstrijd voor Veere heeft gespeeld.

Jari Brevet kon verder na te zijn opgelapt, maar helaas niet voor lang. Na een uur wedstrijd onderschepte de rechtsback een Veere aanval om vervolgens zelf in de aanval te gaan. Bij het aanzetten liep hij een hamstring blessure op en moest zich laten vervangen door Michiel Leijte, die centraal achterin ging spelen waardoor Lars de Jonge de rechtsback positie innam. Met een man minder werd het er niet makkelijker op voor de thuisploeg. Het ging op zoek naar de gelijkmaker, maar er lukte weinig, mede als gevolg van het prima verdedigende werk van onze groen-witten. Gevaar was er wel regelmatig voor het andere doel. Meerdere keren dook een in het groen-wit gehulde speler op in het strafschopgebied van Veere doelman Alex Bakker. Zo was Koen Post, die een sterke wedstrijd speelde, op aangeven van uitblinker Senna Bunt dichtbij een treffer. Zijn schot dat richting de verre hoek ging werd knap gepareerd door de doelman. Even later was het de beurt aan Senna Bunt zelf, maar ook hij stuitte op de doelman. De numerieke meerderheid leek toch goed uit te gaan pakken voor onze groen-witten. De ploeg hield relatief eenvoudig de minimale voorsprong vast. Zelden kwam de thuisploeg in de buurt van Dominique Pijpelink en als dat het geval was stond hij attent te keepen. Het enige wat de ploeg verweten kon worden was het onbenut laten van de kansen om het zichzelf iets gemakkelijker te maken. Tien minuten voor het eindsignaal kwam Nick Hoogstraate, die na anderhalf jaar blessureleed nu eindelijk zijn rentree kon maken, binnen de lijnen ten koste van Joost Simons. Eén van zijn eerste balcontacten had zomaar een treffer op kunnen leveren, maar zijn vizier stond niet op scherp waardoor zijn schot over het Veere doel verdween.

Inmiddels was de toegevoegde tijd aangebroken en leek het er op dat de tweede overwinning op rij in de tas mee naar Zaamslag zou gaan. Maar zolang het eindsignaal van scheidsrechter van Heiningen niet had geklonken bleef het opletten. Diep in de extra tijd ging het zowaar nog bijna fout toen een Veere speler ineens alleen op Dominique Pijpelink af kon gaan. De doelman bleef koel en in samenwerking met goed verdedigend werk van Lars de Jonge werd de poging onschadelijk gemaakt. Zo werd de kansloze 1-4 thuisnederlaag in de eerste wedstrijd van dit seizoen rechtgezet middels een zwaar bevochten, maar verdiende 0-1 overwinning. De thuisploeg was voetballend iets beter, maar had veel te weinig gecreëerd.

De technische staf lijkt de ploeg op het juiste spoor te hebben gekregen. Er wordt hard voor elkaar gewerkt, wat ervoor zorgt dat er een ploeg in het veld staat. Deze tweede zege op rij mag dan ook een collectieve prestatie genoemd worden. De goede reeks waar de ploeg aan bezig is heeft er inmiddels voor gezorgd dat de veilige 11e plaats is bereikt. Weliswaar is het allemaal nog zeer broos, omdat de verschillen heel klein zijn, maar de hoop op een goede afloop is volledig terug.

Aanstaande dinsdag gaan onze groen-witten op herhaling in Koudekerke. Dan wordt het restant (circa 40 minuten) van de wedstrijd tegen VCK uitgespeeld en gaan onze groen-witten proberen een 2-1 achterstand weg te werken. Volgende week zaterdag staat in Zaamslag het uiterst belangrijke zes punten duel tegen Nieuwdorp op het programma. Bij winst wordt er een gat van vijf punten geslagen, maar verlies kan ook zomaar weer de rode lantaarn opleveren. Volop spanning dus in de onderste regionen van de 3e klasse A.

Opstelling : Dominique Pijpelink, Justin Kolijn, Roy van der Staal (86. Jaimy Zegers), Lars de Jonge, Jari Brevet (59. Michiel Leijte), Stijn Dekker, Koen Post, Cees van Tiel, Arno Scheele, Senna Bunt en Joost Simons (81. Nick Hoogstraate).