Groen-witten pakken de volle buit tegen Nieuwdorp

In het thuisduel tegen Nieuwdorp hebben onze groen-witten een zeer overtuigende en verdiende 3-0 zege geboekt, waardoor de ploeg meer afstand neemt van de degradatieplaatsen en er tegelijkertijd voor heeft gezorgd dat het ook weer zicht heeft op de felbegeerde veilige 8e plaats op de ranglijst.

Gezien de kansenverhouding had de uitslag vele malen groter kunnen uitvallen dan het geval was. Als er bij rust 4-0 op het scorebord had gestaan, had je daar niemand over gehoord. Het stond halverwege echter slechts 1-0 en ook na rust creëerden onze groen-witten de nodige 100% kansen. Daarbij werd nog twee maal het net gevonden, waardoor uiteindelijk een ruime overwinning werd geboekt op Nieuwdorp, dat door de nederlaag verder in de degradatie zorgen werd geduwd. De overwinning was er één van het collectief, al staken een aantal spelers met kop en schouders boven de rest uit. Met name de backs Brian van Hoorn en Lars de Jonge speelden een voortreffelijke wedstrijd, maar ook spits Wout Hamelink liet eindelijk weer eens van zich spreken.

Onder leiding van scheidsrechter R. Houdé uit het Brabantse Putte mocht Zaamslag de wedstrijd op gang brengen en al snel werd duidelijk dat de ploeg van trainer André Siereveld gebrand was op een goed resultaat. Na de nederlaag van vorige week in Lewedorp waren de spelers ervan overtuigd dat het tegen Nieuwdorp moest gebeuren om in ieder geval rechtstreekse degradatie te voorkomen en de hoop op rechtstreekse handhaving levend te houden, in het geval de overige uitslagen gunstig zouden uitpakken. Onmiddellijk pakten onze groen-witten het initiatief in de wedstrijd wat al na vijf minuten resulteerde in een hele goede mogelijkheid. Aanvoerder Koen Post schoof de bal op aangeven van Senna Bunt slechts enkele centimeters voorlangs het doel van de ervaren doelman Ruud La Grand, die zou uitgroeien tot de beste man aan de kant van de bezoekers.

Toch werd de gretigheid van onze groen-witten al vroeg beloond. Op aangeven van Koen Post was het Stijn Dekker die in de 8e minuut met een geplaatst schot in het uiterste hoekje Ruud La Grand kansloos liet,1-0. Deze vroege voorsprong had de ploeg nodig en ze gingen op zoek naar meer. Nieuwdorp had het moeilijk doordat het de strijd op het middenveld verloor van onze groen-witten, met als gevolg dat er veel, heel veel kansen werden gecreëerd. Dat de 1-0 bij rust nog steeds op het scorebord stond was best wel een wonder gezien de veelheid aan kansen. Met name doelman Ruud La Grand was het die zijn ploeg in het eerste bedrijf op de been hield met een aantal fraaie tussenkomsten. Na tien minuten kon de derde mogelijkheid genoteerd worden toen Wout Hamelink aan een rush begon om vervolgens Stijn Dekker in de gelegenheid te stellen af te drukken. La Grand zat er met de voet tussen waardoor enkel een hoekschop restte. Uit die hoekschop mocht centrale verdediger Roy van der Staal vrij inkoppen, maar hij mikte precies in de handen van de Nieuwdorp doelman. Even later weer een vlotte aanval van Zaamslag via Koen Post, Wout Hamelink en Stijn Dekker die net naast besloot.

Onze groen-witten hadden de volledige controle op het middenveld. Nagenoeg alle duels werden gewonnen en ook de lange ballen die vaak door de bezoekers werd gehanteerd waren bijna altijd een prooi voor de hechte Zaamslag defensie. Doordat ook de opbouw van achteruit deze keer goed verzorgd was, konden onze groen-witten Nieuwdorp constant onder druk zetten en voor veel gevaar zorgen. Pas halverwege de 1e helft kwam er iets meer evenwicht in de wedstrijd en konden de bezoekers een eerste aanval op de mat leggen die er enigszins toe deed. Verdediger Roy van der Staal doorzag het gevaar en werkte de bal over de achterlijn. Het was zowat het enige wapenfeit van Nieuwdorp in heel de 1e helft.

Gevaarlijk was het nog wel voor het Nieuwdorp doel in het laatste kwartier voor rust. Zo was Arno Scheele dichtbij een treffer, maar weer was Ruud La Grand de grote sta-in-de-weg. In de rebound was het Wout Hamelink die een krachtig schot in gedachten had, maar uiteindelijk de bal in de handen van La Grand deed belanden. Een paar minuten later leek de voorsprong dan toch eindelijke te worden verdubbeld toen Stijn Dekker diep werd gestuurd en er geen verdediger in zijn buurt was. Doelman Bryan Buren en rechtsback Lars de Jonge stonden al met beide handen in de lucht om het doelpunt te vieren, maar de spits faalde oog in oog met de Nieuwdorp goalie. De laatste kans van de 1e helft was er één voor Wout Hamelink die een voorzet van Lars de Jonge net niet wist af te ronden. Zo zochten de 22 spelers met een 1-0 stand de kleedkamers op, een zeer magere afspiegeling van de krachtsverhouding. Een tweede treffer was zeer gewenst, want één moment van onachtzaamheid zou fataal kunnen zijn.

Lang moest er niet worden gewacht op een tweede doelpunt, want de 2e helft was nog maar vier minuten onderweg toen de mee opgekomen Lars de Jonge werd aangespeeld en alle gelegenheid kreeg van de Nieuwdorp verdediging om de bal te controleren en uit te halen. Het geplaatste schot verdween via de binnenkant van de paal achter Ruud La Grand, die eindelijk geen antwoord had op de inzet van de rechtsback. Met deze 2-0 voorsprong was het toch wat makkelijker voetballen, al moesten onze groen-witten toch alert blijven voor een onverwachtse tegenstoot met een aansluitingstreffer tot gevolg.

Die aansluitingstreffer leek niet aan de orde toen Koen Post zijn tegenstander uitspeelde, de zestien in ging en neergelegd werd. Scheidsrechter Houdé, die in de buurt van het voorval liep, wees gedecideerd naar de stip. Zoals gebruikelijk ging de aanvoerder zelf achter de bal staan, maar de te slap ingeschoten strafschop was een prooi voor Ruud La Grand, die de goede hoek koos. Vervolgens was het Wout Hamelink die attent reageerde en in de rebound nog de paal raakte. De kans om de wedstrijd vanaf elf meter in het slot te gooien was daarmee verkeken. Onmiddellijk na deze misser volgde een vloeiende aanval van de bezoekers en dat leverde een doelpunt op. Het zal toch niet waar zijn, dachten velen en het was ook niet waar, want de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Zo bleef de 2-0 op het bord staan en bleef het opletten voor de tegenstoot. Die kwam er na een uur spelen, maar doelman Bryan Buren was ondanks dat hij weinig te doen had bij de les en voorkwam het gevaar. Het was zowat het enige gevaar waartoe de bezoekers in staat bleken, want daarna was het weer Zaamslag dat ten aanval trok. Het leek een kwestie van tijd voordat de beslissende 3-0 zou vallen, maar kans op kans werd verprutst. In de 64e minuut viel dan eindelijk de bevrijdende treffer. Na een uitstekende actie van middenvelder Arno Scheele viel de bal uit de kluts voor de voeten van Sam Cornelissen, die verdediger Bart Otte te snel af was en doelman La Grand verschalkte.

Met de riante 3-0 voorsprong was de wedstrijd gespeeld. Voor trainer André Siereveld het moment om in de laatste 25 minuten zijn wisselspelers minuten te laten maken. Zo kwamen Wesley Dieleman, Yannick van der Hooft, Ruben Dieleman en Teun van Fraeijenhove binnen de lijnen ten koste van Sam Cornelissen, Fabrice van Holsbeke, Wout Hamelink en Senna Bunt. In de slotfase probeerden onze groen-witten de score verder op te voeren, maar verder dan een aantal dreigende momenten kwam de ploeg niet. Aangezien Nieuwdorp de handdoek al had geworpen en ook niet meer aandrong eindigde het door scheidsrechter Houdé in goede banen geleide sportieve duel in een 3-0 overwinning voor onze groen-witten.

Na deze speelronde lijkt de strijd om het kampioenschap een heel eind beslist te zijn in het voordeel van Serooskerke, dat zelf won en concurrent Dauwendaele thuis met 1-5 onderuit zag gaan tegen Luctor Heinkenszand. Onderin lijkt Nieuwdorp, na de nederlaag tegen onze groen-witten, de volgende degradant te worden. Puntverlies in de volgende wedstrijd zal fataal zijn. Wie de derde en laatste degradant wordt hangt af van de komende wedstrijden. Mogelijk is daar al na de volgende speelronde (13 mei) meer duidelijkheid over, als onze groen-witten het in Vlissingen opnemen tegen GPC Vlissingen, dat na vandaag vijf punten achterstand heeft op onze hoofdmacht.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Brian van Hoorn, Fabrice van Holsbeke (72. Yannick van der Hooft), Roy van der Staal, Lars de Jonge, Senna Bunt (80. Teun van Fraeyenhove), Koen Post, Arno Scheele, Sam Cornelissen (67. Wesley Dieleman), Stijn Dekker en Wout Hamelink (80. Ruben Dieleman).