Groen-witten moeten meerdere erkennen in De Patrijzen

Onze groen-witten hebben op het sportcomplex in ’s-Heerenhoek een geflatteerde 5-1 nederlaag geleden tegen De Patrijzen. Na een kwalitatief goed eerste bedrijf, die werd afgesloten met een voor onze groen-witten teleurstellende 1-1 stand, volgde een slechte 2e helft waarin de thuisploeg weinig heel liet van onze groen-witten.

Een goede 1e helft van onze groen-witten werd binnen het kwartier vanaf elf meter bekroond met een voorsprong, maar tien minuten voor rust moesten ze uit een hoekschop de onnodige gelijkmaker slikken. In de laatste vijf minuten van de 1e helft verzuimden onze groen-witten opnieuw de leiding te nemen en verder afstand te nemen. Een drietal grote mogelijkheden bleven onbenut. Vervolgens waren de eerste vijf minuten na rust bepalend voor het verdere verloop van de wedstrijd. De 2-1 voorsprong van de thuisploeg kwam tot stand vanuit buitenspelpositie, maar assistent-scheidsrechter Leunis van de Velde zag het anders, hij oordeelde dat het geen buitenspel was. Hoogstwaarschijnlijk had de doorgaans betrouwbare assistent-scheidsrechter van Zaamslag het in dit geval niet bij het rechte eind. Zijn collega aan de andere kant geneerde zich daarentegen niet om zijn vlag omhoog te steken bij een situatie waarbij twee groen-witten alleen op doelman Dylan de Kam afstevenden. Een verdediger van De Patrijzen stond nog zeker ruim een meter achter de aanvallers toen ze werden diep gestuurd, maar desondanks durfde de assistent het toch aan zijn vlag in de lucht te steken en met succes zo bleek. Arbiter Harry Koster nam het vlagsignaal over en floot de veelbelovende aanval af. Daarna kwamen onze groen-witten er niet meer aan te pas, deels door de harde tegenwind, maar zeker ook vanwege het goede spel van de thuisploeg. In het verloop van die 2e helft bouwde de thuisploeg de op gelukkige wijze verkregen voorsprong in de slotfase uit naar een geflatteerde 5-1 eindstand. Op basis van het vertoonde spel in het tweede bedrijf uiteindelijk wel een zeer verdiende overwinning.

Op aangeven van scheidsrechter Harry Koster bracht Michael Christina, die voor de tweede opeenvolgende keer een basisplaats toebedeeld had gekregen van zijn trainer André Siereveld, namens Zaamslag de wedstrijd op gang. Met de straffe wind in de rug moest getracht worden om voor rust afstand te nemen van De Patrijzen. Geruggensteund door de goede prestatie van vorige week tegen Wolfaartsdijk (3-2 overwinning) was de ploeg met vertrouwen afgereisd naar ’s-Heerenhoek. Anderzijds was het onze groen-witten in de voorgaande drie edities nog nooit gelukt om ook maar één punt mee huiswaarts te nemen, dus zou het ook nu - ondanks de lage klassering van De Patrijzen op dit moment - zeker geen eenvoudige opgave worden. Toch doken onze groen-witten al in de 2e minuut gevaarlijk op voor het doel van Dylan de Kam. Een indraaiende hoekschop van Koen Post kon net niet worden binnengekopt door Roy van der Staal, die tijdens het luchtduel in aanraking kwam met de Kam. De doelman moest even naar de zijkant om zich te laten verzorgen, maar kon de wedstrijd na enkele minuten voortzetten. De Patrijzen probeerden het initiatief naar zich toe te trekken, maar slaagden daar niet echt in. Onze groen-witten leverden veel strijd en waren zeker niet de mindere van de twee. Het leverde de ploeg in de 14e minuut een voorsprong op. Opkomend rechtsback Lars de Jonge werd onhandig neergelegd net binnen het strafschopgebied. Scheidsrechter Harry Koster kende geen enkele twijfel en wees gedecideerd naar de stip. Vaste strafschopnemer Koen Post gunde de bal aan ploeggenoot Michael Christina, die het in hem gestelde vertrouwen niet beschaamde. Onberispelijk schoot hij de strafschop in de kruising en zette zijn ploeg op een 0-1 voorsprong.

Onze groen-witten leken de wedstrijd onder controle te hebben, maar in de 36e minuut, net na een korte heftige regenbui werd de voorsprong tenietgedaan door Robin Hofkamp. Een hoekschop van Rody Wolse werd door de centrale verdediger, die net iets eerder bij de bal was dan doelman Bryan Buren, binnengekopt. Een doelpunt dat letterlijk uit de lucht kwam vallen. Een tegenvaller voor onze groen-witten, die echter niet bij de pakken gingen neerzitten en de aanval weer zochten. Dat leidde tot een drietal grote kansen in de laatste vijf minuten van de 1e helft, toen ze de thuisploeg volledig in de tang hadden. De eerste mogelijkheid ontstond na een schitterende aanval over veel schijven, waarbij Michael Christina het eindstation was. Hij mikte echter rakelings naast het doel van de Kam. Een aanval uit het boekje die een beter lot had verdiend. Amper een minuut later werd Michael Christina diep gestuurd door aanvoerder Koen Post. De aanvaller kon alleen op doelman Dylan de Kam afstevenen, maar koos er bewust voor om van grote afstand op doel te schieten in een poging de goalie te verrassen. Zijn schot was echter niet zuiver genoeg en verdween naast het doel. De derde en laatste kans was in de 44e minuut voor Arno Scheele die een vrije schietkans ook rakelings langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn zag verdwijnen. Zo verzuimden onze groen-witten afstand te nemen van De Patrijzen, die zelf nauwelijks een kans hadden gecreëerd, waardoor beide teams met een 1-1 stand gingen rusten.

Aan de aftrap voor de 2e helft verscheen Jeffrey van de Velde. Hij verving de geblesseerd in de kleedkamer achtergebleven Teun van Fraeijenhove. Amper drie minuten onderweg in de 2e helft stond het ineens 2-1 door een doelpunt van Can Özgan. Verwijtende blikken gingen richting assistent Leunis van de Velde, omdat alle spelers overtuigd waren dat het buitenspel was. En het leek er inderdaad sterk op dat Özgan vanuit buitenspel positie scoorde, zo beaamden supporters van beide partijen. Enkele minuten later schroomde de assistent van de thuisploeg niet om te vlaggen voor buitenspel toen twee groen-witten op doelman Dylan de Kam afgingen, terwijl het overduidelijk was dat een verdediger van De Patrijzen de buitenspelsituatie ophief. Een schandalige actie van de assistent zo vond de bank van Zaamslag, die op de eerste rang zaten en het moment dus goed hadden kunnen beoordelen. Deze twee momenten bleken uiteindelijk bepalend voor de uiteindelijke einduitstag. Onze groen-witten kwamen er, mede door de harde wind, in het laatste half uur niet meer aan te pas. Het bleef beperkt tot tegenhouden, maar ze kregen de bal niet goed weg, waardoor de druk er volledig op kwam te staan. Het leverde een eerste grote kans op voor Giel Traas die, nadat hij doelman Bryan Buren had omspeelt, tot zijn eigen ontzetting in het zijnet besloot in plaats van in het lege doel.

Ondanks het grote overwicht van de thuisploeg bleef de 2-1 lange tijd op het scorebord staan. Pas in het laatste kwartier kwam de ploeg van trainer Adriaan Nieuwenhuijse op stoom en liep uit naar een geflatteerde, maar verdiende 5-1 overwinning. Eerst was het Can Özgan die profiteerde van een verkeerde inschatting van centrale verdediger Fabrice van Holsbeke op een voorzet van Niels van Prooijen. De bal viel voor de voeten van de spits, die eenvoudig de 3-1 kon binnentikken. Vervolgens was het Niels van Prooijen die acht minuten later na een één tweetje met Can Özgan simpel de 4-1 aantekende. Het slotakkoord was in de laatste minuut van de officiële speeltijd voor Can Özgan, die van dichtbij Bryan Buren het nakijken gaf en met zijn derde treffer van de middag de eindstand op 5-1 bepaalde. Scheidsrechter Harry Koster, die in het sportieve duel geen kaarten hoefde te trekken en een relatief makkelijke middag kende, trok nauwelijks tijd bij, wat ook niet zo verwonderlijk was gezien het hondenweer op dat moment.

De slotfase van de competitie beloofd spannend te worden. Met nog vier duels te gaan hebben onze groen-witten een voorsprong van vijf punten op nummer 13, Wolfaartsdijk en zeven punten op nummer 14, VC Vlissingen, dat nog altijd wacht op de beslissing van de KNVB naar aanleiding van het staken van de wedstrijd tegen De Patrijzen, nadat de grensrechter en vervolgens de spelers van Vlissingen van het veld waren gelopen en niet verder wilden spelen. De voorsprong van onze groen-witten op deze twee rechtstreekse degradatieplaatsen zou normaal gesproken voldoende moeten zijn om de nacompetitie te halen. We gaan niet op de zaken vooruitlopen, maar het zou voor de derde keer op rij zijn dat onze groen-witten nacompetitie voor behoud moeten spelen.

Over twee weken wordt de competitie vervolgd met een thuiswedstrijd voor onze groen-witten tegen FC Dauwendaele, dat met 32 punten nagenoeg veilig is.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Brian van Hoorn, Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal (87. Ruben Dieleman), Lars de Jonge, Teun van Fraeijenhove (46. Jeffrey v.d. Velde), Koen Post ©, Arno Scheele (82. Douwe Scheele), Sam Cornelissen (62. Mika Loof), Michael Christina (62. Cees van Tiel) en Stijn Dekker.