Groen-witten houden open huis in duel met Lewedorpse Boys

Onze groen-witten zijn in Lewedorp tegen rechtstreekse concurrent Lewedorpse Boys op een kansloze 6-0 nederlaag getrakteerd. In het cruciale duel om lijfsbehoud had de ploeg van trainer André Siereveld een verschrikkelijke offday.

Dat de ene week de andere niet is komt ook in het voetbal regelmatig voor, maar om na een prima optreden tegen FC Axel, waar de ploeg met goed voetbal voor de dag kwam en al strijdend een punt uit het vuur sleepte, nagenoeg hetzelfde elftal machteloos onderuit te zien gaan tegen een rechtstreekse concurrent in de strijd tegen degradatie is wel heel pijnlijk en moeilijk te verkroppen. En kansloos was het getuige de einduitslag. Er was maar één ploeg die voetbalde, één ploeg die nagenoeg alle duels won, één ploeg die heerste op het middenveld, één ploeg die kansen creëerde en één ploeg die veelvuldig scoorde. Die waren blijkbaar wel doordrongen van het belang van dit duel. Dat besef leek bij onze groen-witten ver te zoeken, al werd in de 1e helft nog gedacht dat de harde tegenwind de ploeg parten speelde. Niets bleek minder waar na rust, toen Lewedorpse Boys rustig doorging waar het eind van de 1e helft was gebleven en door de doorgaans zo betrouwbare Zaamslag defensie sneed, zoals een mes door de boter. Uiteindelijk leverde het Lewedorpse Boys hun eerste thuisoverwinning van het seizoen op en de 3e zege in totaal. Het eerste treffen in Zaamslag leverde de eerste driepunter op voor Lebo, gevolgd door een overwinning op FC Axel. De Zeeuws-Vlaamse ploegen liggen de Zuid-Bevelandse formatie dit seizoen blijkbaar heel goed.

Zonder de geblesseerde Teun van Fraeijenhove, één van de uitblinkers in de wedstrijd tegen FC Axel, begonnen onze groen-witten met zijn vervanger Cees van Tiel in de basis aan het duel dat onder leiding stond van de uit Hoek afkomstige scheidsrechter Robin Koster. Onze groen-witten speelden de 1e helft tegen de straffe wind in. Dat bleek heel lastig, maar later zou blijken dat dit vooral te maken had met de slechte dag die onze groen-witten beleefden en het goede spel dat de thuisploeg er tegenover stelde. Lebo had veruit het meeste balbezit, aanvankelijk zonder echt gevaarlijk te worden. Ook zij leken in de openingsfase niet over een echt aanvalsplan te beschikken, maar dat bleek uiteindelijk bedrog. Ze misten dan wel Dylan van Hove, hun centrumspits, maar met Rick Imanse, Emiel Kloosterman en Jarmo van Tatenhove beschikte de ploeg over een gevaarlijke aanvalslinie, die de Zaamslag defensie in de loop van de wedstrijd volledig zoek zou spelen. Voor aanvang van de wedstrijd vroegen ze zich bij Lebo nog af wie voor de doelpunten zou moeten gaan maken. Nou, daar kregen ze antwoord op, het zojuist genoemde trio was verantwoordelijk voor de volledige productie.

Na tien minuten lukte het onze groen-witten om voor het eerste het strafschopgebied van de tegenstander te bereiken. Uiteindelijk viel de bal voor de voeten van Cees van Tiel, wiens vizier niet op scherp stond en zijn schot dan ook hoog over het doel van Jens Meulmeester zag verdwijnen. Halverwege de eerste helft kregen onze groen-witten een eerste waarschuwing te verwerken. Rechtsback Lars de Jonge wist in samenwerking met doelman Bryan Buren ternauwernood Jarmo van Tatenhove van scoren af te houden ten koste van een hoekschop. Deze eerste waarschuwing kreeg al snel een vervolg met de openingstreffer tot gevolg. In de 28e minuut werd Fabrice van Holsbeke al dan niet middels een overtreding van de bal gezet. In de ogen van scheidsrechter Koster was het niets, dus kon Rick Imanse de bal oppikken, waarna hij met een diagonale schuiver doelman Bryan Buren het nakijken gaf, 1-0. Kort na deze domper kregen onze groen-witten een volgende tegenvaller te verwerken. Wout Hamelink bleek weer last te hebben van zijn lies, zoveel zelfs dat hij niet verder kon en zich moest laten vervangen door middenvelder Sam Cornelissen. Het uitvallen van de aanvalsleider was een aderlating, want het betekende dat er nog minder aanvallende stootkracht zou zijn dan er al was en dat was al zo karig. Oorzaak was dat de thuisploeg veel feller was in de duels en het Zaamslag middenveld volledig overklaste door alle belangrijke duels in hun voordeel te beslissen. Duelkracht, motivatie en agressiviteit was ver te zoeken bij de ploeg van André Siereveld en dat zorgde voor de nodige frustraties bij de Zaamslag trainer. Twee weken geleden in de derby tegen FC Axel was dat geen enkel probleem, maar om datzelfde te brengen in dit belangrijke duel bleek duidelijk teveel gevraagd. Toch was de opgelopen schade tot op vijf minuten van het rustsignaal beperkt, ondanks een aantal zeer gevaarlijke hoekschoppen waarbij doelman Bryan Buren alle zeilen moest bijzetten om een doelpunt te voorkomen. Er was dus nog hoop om dit na rust, met de wind in de rug, recht te trekken. Maar daar dacht Jarmo van Tatenhove nog voor ze om de thee gingen anders over. Na balverlies in de Zaamslag defensie kwam de bal terecht bij de aanvaller van Lebo, die Bryan Buren uit zijn doel zag komen en de bal langs de Zaamslag goalie in het lege doel deponeerde. Met een verdiende 2-0 voorsprong zochten beide ploegen de kleedkamer op. De opgave voor onze groen-witten was er duidelijk niet makkelijker op geworden. Er moest uit een ander vaatje getapt worden en dat had trainer André Siereveld in de kleedkamer niet onder stoelen en banken gestoken. Hij was terecht zeer ontevreden over het optreden van zijn ploeg en eiste een ander gezicht van zijn ploeg in de 2e helft.

Met Michael Christina in de ploeg als vervanger van Cees van Tiel probeerde de Zaamslag trainer meer aan voetballen toe te komen op het middenveld, met de intentie om vanaf de aftrap vol de druk op Lewedorpse Boys te zetten en een snelle aansluitingstreffer te forceren. Dat plan kon al heel snel de prullenbak in. Binnen een mum van tijd stond het 5-0. Het begon in de 49e minuut met Rick Imanse, die geblunder en gestuntel in de Zaamslag defensie genadeloos afstrafte en de wedstrijd zo goed als zeker besliste. Met tegenwind bleek de ploeg van de kersverse Lebo trainer Mick Vujovic zelfs nog beter voor de dag te komen als met de wind in de rug. Moet ook gezegd dat onze groen-witten hen zeer ter wille waren, er werd de thuisploeg geen strobreed in de weg gelegd. Dat was voor Lebo het sein om door te denderen en dat deden ze met verve. Vier minuten later stond het alweer 4-0. Het drietal Imanse, van Tatenhove en Kloosterman combineerde eenvoudig door de Zaamslag defensie, waarna laatstgenoemde de trekker overhaalde. Het kon allemaal niet op voor de thuisploeg, die niet wisten wat ze mee maakten. Nagenoeg iedere aanval was raak in de beginfase van de 2e helft. De 5-0 viel al na tien minuten en weer was het Emiel Kloosterman die Bryan Buren het nakijken gaf.

De kansen bleven elkaar in rap tempo opvolgen. Voor Lewedorpse Boys wel te verstaan, onze groen-witten kregen in heel de wedstrijd niet één kans. Het bleef beperkt tot enkele schoten van afstand, waarvan er slechts twee binnen de palen waren en ook nog eens een makkelijke prooi waren voor Jens Meulmeester, die dit seizoen nog niet eerder zo’n makkelijke middag gehad zal hebben. Rond het uur voorkwam doelman Bryan Buren met twee knappe reddingen dat de score nog ondraaglijker zou worden. Onze groen-witten wisten zich geen raad als ze de bal hadden. Niemand bood zich aan en iedereen had liver niet de bal dan wel, heel frustrerend om te zien. Frustraties ontstonden ook binnen de lijnen, ondanks dat het verder een sportief duel was. Halverwege de 2e helft greep de Zaamslag bank in door middenvelder Arno Scheele te wisselen. Puur uit zelfbescherming, nadat hij ontsnapte aan een rode kaart voor een te harde charge. Scheidsrechter Robin Koster stond er naar eigen zeggen met zijn rug naar toe, dus had het voorval niet waargenomen.

Er kwam maar geen eind aan de lijdensweg van onze groen-witten. De aanvallen van de thuisploeg volgden elkaar in rap tempo op. Met nog ruim een kwartier te gaan voorkwam Bryan Buren een nieuwe treffer van Rick Imanse, maar uit de daarop volgende hoekschop was het alsnog raak. Weer kwam de bal voor de voeten van Imanse, dit deze keer wel doeltreffend was. Via de handen van Bryan Buren verdween de bal in de bovenhoek, 6-0. Dat was uiteindelijk ook de einduitslag, want in de slotfase nam de thuisploeg gas terug en gebeurde er weinig meer.

Eind vorig seizoen vergooiden onze groen-witten in datzelfde Lewedorp de kans zich definitief veilig te spelen en moesten ze de nacompetitie in. Door dezelfde wedstrijd ook nu weer te verliezen hebben ze zichzelf opnieuw een slechte dienst bewezen en is het maar zeer de vraag of ze dit seizoen de nacompetitie wel kunnen halen door rechtstreekse degradatie te ontlopen. Hopelijk leren ze van deze wanprestatie en herstellen ze zich volgende week. Tegen Wolfaartsdijk, dat na de overwinning op FC Axel tot op twee punten is genaderd, zal het aanmerkelijk beter moeten, want wat de meegereisde supporters vandaag te zien hebben gekregen was 3e klasse onwaardig.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Kevin Segers, Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal, Lars de Jonge, Wout Hamelink (32. Sam Cornelissen), Arno Scheele (67. Mika Loof), Koen Post ©, Cees van Tiel (46. Michael Christina), Brian van Hoorn (75. Ruben Dieleman) en Stijn Dekker.